Відновлення Гаїті

Відновлення Гаїті

Гуманітарні організації часто скочуються до сварок через поділ сфер впливу. Обіцянки робляться для телекамер, а потім забуваються, тому гроші треба покласти у банк.
П'ятниця, 29 січня 2010, 13:45
Джефрі Сакс, професор економіки, директор Інституту Землі при Колумбійському університеті

Жахи землетрусу на Гаїті продовжують розкриватися. Самі підземні поштовхи вбили, мабуть, 100 тисяч осіб. Неможливість організувати швидку допомогу вбиває ще десятки тисяч. Більше мільйона людей страждають від голоду і хвороб, а з наближенням сезону дощів і ураганів вони будуть піддані й іншим небезпекам.

Навіть така доведена до злиднів економіка, як гаїтянська, - це складна система, що залежить від торгівлі між сільськими й міськими районами, транспорту, електрики, портових служб і функціонування уряду.

Гаїтянська економіка і раніше працювала погано, похитуючись після чотирьох ураганів 2008 року, а тут ще трапився землетрус. Поштовхи вдарили по столиці і зруйнували центр соціальної активності. Знищені системи, від яких залежить щоденне міське життя. Мільйони людей залишилися без їжі та грошей.

На першій стадії реагування, у перші три-чотири тижні, необхідно рятувати живих, забезпечити їх їжею і водою, надати медичну допомогу і житло. Ні Гаїті, ні решта світу не були технічно готовими до цього, і десятки тисяч людей помруть, переживши удар стихії.

Реклама:

Світові системи реагування на надзвичайні ситуації у зонах, схильних до посух, вивержень вулканів, землетрусів, ураганів і повеней, потребують удосконалення.

Усього лише через місяць надзвичайна фаза поступиться місцем багаторічній боротьбі за відновлення і довгостроковий розвиток. Гаїті повинне уникнути тривалого періоду наметових міст, де люди - лише біженці. Але де жити переміщеним особам, число яких сягає сотень тисяч, а може, і мільйона?

Як забезпечити їх їжею, водою, медичною допомогою і дахом над головою? І як вони можуть сприяти відновленню елементарного економічного життя?

Економіка країни у найближчі роки матиме просту структуру. Економічне життя зосередиться у п'ятьох секторах: сільському господарстві, відновленні, портових службах, торгівлі і громадській службі, включаючи охорону здоров'я та освіту.

Ключове завдання полягає у підтримці цих секторів, поєднанні короткочасної допомоги з довготривалим відновленням і розвитком.

Особливі зусилля потрібні для підняття селянських господарств та сільських громад. Це дасть можливість сотням тисяч переміщених людей повернутися додому і жити за рахунок фермерства - з добривами, поліпшеним насінням, зрошенням, службою швидкого навчання та бункерами для зберігання врожаю.

Гаїтянська харчова промисловість могла б подвоїти чи потроїти виробництво, підтримуючи країну і будуючи нову сільську економіку.

Для відновлення доріг, будівель, водопроводу та каналізації будуть залучені сотні тисяч гаїтянських будівельників. Це дасть поштовх відродженню міст. Всесвітня продовольча програма може допомогти фермерам-селянам виробляти більше продовольства у сільській місцевості і потім закуповувати його для використання у програмах "їжа за роботу", орієнтованих на будівельні проекти.

Гаїтянська інфраструктура була мізерною і до землетрусу, а тепер вона перетворилася на будівельне сміття. Масштабні капітальні вкладення також знадобляться для переоснащення портів і відновлення єдиної енергосистеми.

Доведеться також відновити хоча б дрібне виробництво. Гаїті, як і її найближча сусідка - Домініканська республіка, колись створили робочі місця у портах, включаючи виробництво одягу та бейсбольних м'ячів.

Ці робочі місця зникли у 1990 роки, коли США ввели торгове ембарго проти Гаїті у рамках своїх зусиль з відновлення демократії. Демократія повернулася, а економіка була зруйнована.

Інші країни піднімалися з руїн після воєн і стихійних лих, і Гаїті може зробити те ж саме за наступні п'ять-десять років. Упродовж наступного десятиліття, однак, не вдасться обійтися без міжнародного фінансування. Світ витрачав чималі кошти на Гаїті і раніше, але не дуже ефективно. Цього разу це треба робити розумніше.

Потрібна чітка стратегія, щоб підтримати ключові галузі. Кожен сектор вимагає п'ятирічної стратегії відновлення з прозорим бюджетом і ясними лініями партнерства і відповідальності, що зв'язують гаїтянські уряд і неурядові організації з промисловими донорами, особливо з урядами та міжнародними структурами.

Другий ключ до успішного відродження - гармонізація міжнародної співпраці. Більше сорока офіційних організацій з-за кордону уже залучені до роботи з відновлення. Крім того, на Гаїті існують тисячі місцевих неурядових структур. Уряд же Гаїті перебуває у стані паралічу через смерті і руйнування.

Є потреба у єдиній всеосяжній структурі та одному великому донорському рахунку у банку для фінансування витрат. Потрібно також створити виконавчу високопрофесійну команду, яка координує зусилля з міжнародної підтримки. І все це слід зробити швидко, поки до країни зберігається міжнародний інтерес.

Світ перейде до наступної кризи дуже скоро, трохи раніше, ніж Гаїті навіть почне приходити до тями.

Досвід показує, що гуманітарні організації часто скочуються до дрібних сварок через поділ сфер впливу. Обіцянки міжнародної фінансової допомоги робляться для телекамер і газетних шпальт, а потім забуваються. Тому гроші треба покласти у банк і прозоро ними управляти.

Керувати цим процесом може Міжамериканський банк розвитку. Тривале відповідальне ставлення установи до Гаїті, професійний досвід у сільському господарстві, охороні здоров'я, освіті та інфраструктурі дають їй таке право. Банк повинен працювати у тісному співробітництві з гаїтянськими фахівцями.

Відновлення Гаїті може коштувати 10-20 мільярдів доларів і тривати ледь чи не десятиліття. Негайне розгортання робіт збереже багато життів і дозволить запобігти трагічному скочуванню до суспільства, що стоїть на межі виживання.

Авторське право: Project Syndicate, 2010 рік.

Переклад з англійської - Тетяна Грибова

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: