18 січня 2021

Публікації
Тіньовий ринок землі: найбільш поширені схеми розкрадання
За допомогою яких корупційних схем в Україні крадуть землю, як держава втратила мільйони гектарів та мільйони гривень. Відповіді – у дослідженні НАЗК.
Українські книжки купують навіть у Марокко та Полінезії: як працює міжнародна доставка Yakaboo
У вересні інтернет-магазин Yakaboo запустив міжнародну доставку. Книжки можна замовити у понад 200 країнах і територіях світу. Доставляє їх "Нова пошта глобал" – прямо до дверей. У ЄС замовлення доїжджає за шість-вісім днів, у США – за 10-15.
Moneyveo, MyCredit та інші "швидкогроші": кому належать і скільки заробляють мікрофінансові організації
Чистий дохід двадцяти найбільших мікрофінансових організацій у 2019 році перевищив 11 млрд грн. Що це за компанії і скільки вони заробляють на швидких кредитах?
Колонки

Врятувати оборонні закупівлі: чим воюватиме українська армія?

Як будуть відбуватися закупівлі для потреб оборони в умовах, коли їх регулюють одразу два, у деяких моментах — взаємовиключні закони.

Що заважає розвитку біоенергетики

Законодавчі та інші бар'єри розвитку відновлювальних джерел енергії, що працюють на біомасі.

Ціна на газ та "вакцина" від безвідповідальності

Після запуску ринку газу більшість споживачів залишилися клієнтами облгаззбутів, які пропонують на 30-40% вищий тариф. Як захистити ринок та зменшити ціну газу?
Новини
20:00
Новини 18 січня: уряд встановив газовий тариф, швидкісні потяги від Укрзалізниці
Про що всі говорили сьогодні?
19:51
Доходи від туризму у Грузії впали на 2,7 мільярда доларів 
Економіка Грузії, одним із ключових секторів якої є туризм, отримала від нього на понад 2,7 мільярда доларів менше надходжень у 2020 році
19:29
WhatsApp вирішив доки не передавати особисті дані користувачів у Facebook
Месенджер WhatsApp вирішив перенести дату оновлення угоди користувачів до середини травня після того, як люди почали масово переходити до конкурентних платформ, зокрема, Telegram
18:50
Офіційний курс: гривня ослабла до долара
Національний банк послабив офіційний курс гривні до долара на 14 копійок, встановивши його на 19 січня на рівні 28,19 гривні
18:24
США запровадять санкції щодо російського корабля, який будує "Північний потік-2" - ЗМІ
Сполучені Штати планують ввести санкції щодо російського трубоукладача "Фортуна" та його власника, російської компанії KVT-RUS
18:00
В Угорщині заговорили про санкції проти соцмереж за "порушення свободи слова"
Міністр юстиції Угорщини Юдіт Варга підняла питання про можливість накладення санкцій на компанії, що працюють в соціальних мережах, за "систематичні порушення" свободи слова.
17:50
У Фонді держмайна прокоментували тиск на ОГХК
Фонд держмайна заявив, що, у разі подальшого тиску на держпідприємства, зокрема "Об’єднану гірничо-хімічну компанію", держбюджет може втратити близько 12 мільярдів гривень надходжень
17:40
За місяць борги по зарплаті скоротились на 700 мільйонів – Мінекономіки
Сума заборгованості підприємств по зарплаті по всій Україні за місяць зменшилась майже на 700 млн грн (18%) - із 3,8 млрд грн (станом на 7 грудня 2020-го) до 3,1 млрд (станом на 11 січня 2021 року) грн.
17:10
УЗ встановить камери спостереження у приміських поїздах
"Укрзалізниця" працює над підвищенням рівня безпеки під час перевезення пасажирів у приміському залізничному сполученні, зокрема, встановить камери спостереження.
16:50
60% малих підприємців не бачать сенсу у січневому локдауні – опитування ЄБА
62% опитаних малих підприємців заявили, що у запровадженні нової хвилі жорстких обмежень немає сенсу, ще 24% вважають заходи занадто жорсткими.
16:20
Гривня на закритті міжбанку ослабла
18 січня котирування гривні до долара на закритті міжбанку встановились на рівні 28,23 - 28,26 гривні.
16:02
Податкова у грудні списала боргів на понад мільярда гривень
Податкова служба анулювала борги платників податків на загальну суму 1,2 мільярда гривень на виконання президентських законів з підтримки населення, ухвалених у грудні
15:55
Авіакомпанія SkyUp змінює час реєстрації на рейси
Авіакомпанія SkyUp Airlines з 20 січня змінює час реєстрації на рейси в аеропортах України.
15:35
В уряді анонсували обговорення Національної економічної стратегії-2030
В уряді анонсували, що з 22 січня по 10 лютого проходитиме широке обговорення напрацювань Національної економічної стратегії-2030, яка розробляється Робочою групою Кабміну на платформі Центру економічного відновлення.
15:25
Стамбульський аеропорт став найбільш завантаженим у Європі
За підсумками 2020 року аеропорт у Стамбулі (Туреччина) став найбільш завантаженим у Європі, він обігнав лондонський "Хітроу" з показником у 23,4 мільйона пасажирів
15:00
Регулятор планує знизити тарифи на розподіл газу для низки компаній
Нацкомісія, яка здійснює держрегулювання у сферах енергетики і компослуг (НКРЕКП) планує 19 січня схвалити рішення про зниження тарифів на розподіл газу для низки операторів газорозподільних мереж.
14:35
Прем'єр: Україна повністю забезпечена ліквідністю у першому кварталі
Прем'єр Денис Шмигаль заявив, що Україна повністю забезпечена ліквідністю у січні - березні 2021 року.
14:33
В Укрзалізниці хочуть запустити потяги швидкістю до 350 км/год
"Укрзалізниця" має проєкт руху потягів зі швидкістю до 350 км/год зі столиці до найбільших міст України, наразі його обговорюють та шукають інвесторів
14:15
Тарифні протести: жителі Буковини знову перекривають дороги
На Буковині знову відбуваються протести проти підвищення тарифів, поліція попереджає про ускладнення руху в напрямку Івано-Франківської області.
14:00
У Зеленського розповіли, чим Україна може бути цікавою Маску
Заступник голови Офісу президента Ігор Жовква заявив, що засновнику автовиробника Tesla Ілону Маску могла б бути цікавою Україна через поклади літію, який використовують у батареях електромобілів.
13:41
Попри пандемію економіка Китаю зросла на 2,3% минулоріч
ВВП Китаю минулоріч зріс на 2,3%, країна може стати єдиною у світі з великою економікою, якій вдалося зрости у кризовий 2020 рік
13:30
Держрегулювання ціни на газ не порушує умов МВФ – Милованов
Позаштатний радник голови Офісу президента Тимофій Милованов заявив, що постанова про ручне регулювання ціни на газ, яка втратить чинність через 2 місяці, не суперечить умовам співпраці з МВФ, оскільки спецзобов'язання не повертаються, а "архітектуру" реформи газового ринку не руйнують.
12:55
Мінстратегпром хоче отримати в управління розробника титану
Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості хоче отримати в управління пакет акцій ПАТ "Інститут титану" та виключити його з переліку об’єктів, що підлягають приватизації.
12:47
Fiat та Peugeot об’єднались в одного з найбільших автовиробників світу
Fiat Chrysler та Peugeot завершили процес об’єднання в автогрупу Stellantis, що стала четвертою найбільшою у світі - угоду оцінюють у 52 мільярди доларів
12:35
Шмигаль: В уряді впевнені в успіху консультацій з МВФ щодо газу
Кабмін та "Нафтогаз України" проводять активні консультації з місією МВФ щодо заходів держрегулювання на газовому ринку і впевнені в успіху цих переговорів.
12:05
Шмигаль думає, що зміни в уряді – не на часі
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль переконаний, що повної або часткової зміни складу уряду України найближчим часом не передбачається.
11:50
СБУ викликала Ярославського на допит як свідка по справі "Мотор Січ"
Президент DCH Олександр Ярославський, який разом із китайською Skyrizon добивається схвалення АМКУ угоди з купівлі ПАТ "Мотор Січ", заявив, що Головне слідче управління СБУ запросило його на допити як свідка по справі "Мотор Січ".
11:35
Прем'єр каже, що "помаранчевий" карантин триватиме до квітня
Влада не планує продовжувати посилені карантинні заходи після 24 січня, Україна повернеться до обмежень "помаранчевої зони", які діяли раніше, і цей адаптивний карантин буде продовжено до кінця березня.
11:25
Шмигаль сподівається, що накопичувальну пенсійну систему запровадять у 2021 році
Прем'єр Денис Шмигаль розраховує, що закон про введення в Україні накопичувального рівня пенсійної системи приймуть уже у 2021 році.
11:05
Кабмін звільнив голову Держлісагентства
Кабмін на позачерговому засіданні 18 січня звільнив Василя Кузьовича з посади голови Держагентства лісових ресурсів та поклав виконання обов'язків голови цього відомства на Юрія Болоховця.
10:40
Українці, які користуються електроопаленням, отримають компенсації за підвищення тарифу – прем'єр
Прем'єр Денис Шмигаль заявив, що українці, у яких встановлено електроопалення, отримають компенсації за підвищення тарифу на електроенергію з 1 січня.
10:25
Зеленський прокоментував рішення уряду про обмеження ціни на газ
Президент Володимир Зеленський заявив, що вітає ухвалення урядом постанови про встановлення граничної ціни на газ для населення на рівні 6,99 грн за кубометр.
10:05
Курс валют на 18 січня: міжбанк, "чорний" та готівковий ринки
18 січня котирування гривні до долара на відкритті міжбанку встановились на рівні 28,10 - 28,18 гривні.
09:50
"Укрзалізниця" хоче відновити сполучення з територіями, які прилягають до Криму
Компанія "Укрзалізниця" працює над відновленням залізничного сполучення з територіями, що межують з Кримом
09:15
Офіційно: Уряд обмежив ціну на газ для населення
Кабінет міністрів встановив граничний розмір ціни на газ для побутових споживачів на рівні 6,99 гривні за кубічний метр
09:00
ТОП-5 кращих кросоверів з США за версією імпортера Auction Auto
За статистикою, кросовери займають №1 з продажу в усьому світі. Їх люблять за зручність, технологічність, розміри та стиль. І звичайно, позашляхові якості.
08:55
Україна побудує новий міст до Молдови – ОП
Україна профінансує будівництво мосту через Дністер, який повинен стати частиною нової магістралі між Києвом та Кишиневом
08:25
Керівника Samsung "посадили" на 2,5 роки за хабар
Суд засудив віце-президента компанії Samsung Electronics і фактичного керівника Samsung Group Лі Чже Єна до тюремного ув'язнення на два роки і шість місяців за звинуваченням у хабарництві
08:00
Офіційний курс валют: долар та євро майже не змінились в ціні
Національний банк зміцнив офіційний курс гривні до долара на 1 копійку, встановивши його на 18 січня на рівні 28,05 гривні