Конец игорным схемам. За что НБУ прикрыл банк IBOX?

Конец игорным схемам. За что НБУ прикрыл банк IBOX?

Среда, 8 марта 2023, 21:30 -
фото iboxbank
Известный украинцам по бело-розовым терминалам "IBOX банк" прекратил деятельность. Накануне Нацбанк лишил его лицензии за обслуживание "теневых" азартных игр. Что теперь? (укр)

Увечері 7 березня клієнти monobank отримали несподіване повідомлення в мобільному застосунку: "Термінали самообслуговування IBOX більше не доступні для поповнення карток готівкою".

IBOX – одна з найбільших мереж терміналів самообслуговування в країні, яка, зокрема, дозволяє поповнювати готівкою рахунки в популярному monobank та ще й не бере за це жодної комісії.

Причина, чому термінали перестали приймати готівку, полягала в рішенні НБУ відкликати банківську ліцензію та ліквідувати АТ "IBOX банк", якому належить ця мережа.

Не зважаючи на це, у компанії IBOX повідомили, що запланований час відновлення роботи парку терміналів становитиме два-три дні.

Реклама:

Незручності у користуванні терміналами могли б стати єдиним, що більшість українців запам'ятали про "IBOX банк", якби не його зв'язки з нелегальним гральним бізнесом та ухиленням від оподаткування на сотні мільйонів гривень.

Що це за банк

"IBOX банк" працює в Україні з 1993 року і за цей час не раз змінював назву. У 1990 роках він називався "Авторитет", у 2002-2016 роках – Агрокомбанк, а з березня 2016 року отримав нинішню назву.

На перший погляд, це був типовий невеликий банк, якому вдалося пережити "банкопад" 2014-2016 років.

За даними НБУ, 1 січня 2023 року активи "IBOX банку" становили 4,46 млрд грн, з яких значну частину становили готівка, гроші на рахунках в інших банках та НБУ – 1,9 млрд грн або понад 42%.

Банк не був активним на кредитному ринку: портфель позик юридичних осіб становив 554 млн грн, фізосіб – 5,2 млн грн. Крім того, банк не брав активної участі в інвестиціях в ОВДП: борг уряду перед IBOX становить 469 млн грн.

Кількість вкладників, які довірили гроші "IBOX банку", становить близько 17,8 тис осіб. Сума їхніх депозитів та залишків на рахунках, за даними НБУ, – 606,5 млн грн. Усю цю суму незалежно від розміру кожного депозиту держава компенсує вкладникам у ході ліквідації установи.

Попри скромні показники діяльності, за підсумками кризового 2022 року "IBOX банк" виявився одним з найприбутковіших приватних банків в Україні. Йому вдалося заробити майже 600 млн грн чистого прибутку.

Кращий результат серед приватних банків показав лише "Універсал банк", у межах якого функціонує проєкт monobank, – 2,4 млрд грн.

Досягти такого результату IBOX допомогли комісії, зокрема за розрахунки в його терміналах. На комісіях у 2022 році банк заробив понад 1 млрд грн.

Проте, схоже, установа має ще й "тіньове" джерело заробітків, до якого залучає свою мережу терміналів. Про це – трохи згодом.

Хто власники "IBOX банку"

Офіційними власниками банку, за даними НБУ, є Володимир Дробот (73,92% акцій) та Альона Шевцова (24,98%).

Володимир Дробот – колишній депутат Київської міськради від "Блоку Юлії Тимошенко" та співвласник низки компаній, що працюють у сфері будівництва в столиці.

У 2019 році поліція підозрювала його компанію "Міськбудінвест" у розтраті бюджетних коштів у ході будівництва берегоукріплювальних споруд та зони відпочинку вздовж Русанівської протоки за 88 млн грн.

Роком раніше компанії Дробота виділили на це 30,5 млн грн, однак, як виявилося згодом, жодних робіт вона не провела.

Альону Шевцову часто можна побачити в списках "топжінок фінтеху". Вона CEO платіжної системи LEO Gaming, яка спеціалізується на розрахунках за онлайн-ігри та ігрові продукти.

У 2020 році Шевцова потрапила в поле зору журналістів "Наших грошей". За даними видання, її чоловік, слідчий Нацполіції Євген Шевцов, подарував їй приміщення в центрі Києва, з якого напередодні зняли арешт "чорні реєстратори".

 
Засновниця платіжної системи LEO Gaming та голова наглядової ради "IBOX банку" Альона Шевцова

Одним з впливових осіб в "IBOX банку" є Євгеній Березовський. У 2016 році він став головою правління банку та "завів" у нього власну мережу терміналів самообслуговування IBOX, на честь якої згодом перейменували установу.

З кінця 2017 року по серпень 2021 року Березовському належали 6% акцій банку.

Як стверджують співрозмовники ЕП в Нацбанку, саме Березовський був основною контактною особою від імені банку, з якою регулятор вів діалог щодо порушень IBOX, зокрема щодо кредитування пов’язаних осіб.

До рішення НБУ про ліквідацію банку Березовський обіймав посаду радника голови правління.

За що НБУ ліквідував "IBOX банк"

Рішенню вивести "IBOX банк" з ринку передували численні попередження та штрафи, які йому виписував регулятор.

Лише за останні два роки НБУ видав банку попередження за порушення правил фінансового моніторингу, оштрафував банк на 10 млн грн і навіть відсторонив його посадову особу.

Останній епізод, про який Нацбанк згадує у своєму рішенні щодо ліквідації IBOX, може розкрити чимало деталей про непублічну діяльність цього банку, зокрема про його залученість до схем тіньового грального бізнесу.

За даними регулятора, у 2022 році сім компаній отримали на рахунки в банку близько 3,5 млрд грн нібито за проведення змагань з кіберспорту та спортивного покеру.

Водночас, як виявила перевірка НБУ, ці компанії не проводили витрат на рекламу, хоча при цьому мільйони гривень на їхні рахунки надходили майже в момент відкриття цих рахунків.

Банк не перевіряв, чи займаються ці компанії організацією кіберспортивних турнірів. Зокрема, чи мають вони відповідне матеріально-технічне забезпечення та професійний персонал, наприклад, суддів.

Крім того, Нацбанк, посилаючись на дані Комісії з регулювання азартних ігор та Всеукраїнську організацію "Федерація кіберспорту", стверджує, що ці кіберспортивні турніри є замаскованими азартними іграми.

"IBOX банк" тісно пов'язаний зі світом кіберспорту завдяки компанії Leo Gaming співвласниці банку Альони Шевцової. Остання, крім того, що володіє майже четвертиною акцій банку, є ще головою його наглядової ради.

Малоймовірно, що банк міг переплутати організацію азартних ігор з проведенням кіберспортивних змагань. Ба більше, цілком імовірно, що банк свідомо брав участь у схемах, які дозволяли гральному бізнесу ухилятися від сплати податків.

До слова, Leo Gaming та IBOX свого часу синхронно отримували штрафи від НБУ за порушення у сфері фінансового моніторингу.

За даними регулятора, банк намагався приховати від НБУ операції з Leo Gaming на 7,3 млрд грн під час перевірки на дотримання правил фінансового моніторингу.

Як працювали схеми

Про роль "IBOX банку" на нелегальному ринку азартних ігор до розслідування НБУ заговорили на тимчасовій слідчій комісії Верховної Ради з питань економічної безпеки.

28 лютого під час засідання тимчасової слідчої комісії представники СБУ та Бюро економічної безпеки (БЕБ) розповіли про участь девʼяти українських банків у схемах, які дозволяли гральному бізнесу ухилятися від сплати податків.

Один з учасників засідання розповів ЕП, що серед цих банків правоохоронці називали державний Укргазбанк, який НБУ оштрафував на 64,6 млн грн, а також "IBOX банк", який регулятор вирішив ліквідувати.

Останній допомагав нелегальному азартному бізнесу за допомогою схеми "міскодингу".

Операції клієнтів банків мають чотиризначні коди. Вони дозволяють банкам зрозуміти, на що людина витратила гроші (квіти, продукти, техніка), і встановлювати кешбеки за окремими категоріями. Свій код мають й азартні ігри – 7995.

Міскодинг полягає в тому, що банк умисно маркував операції азартних ігор за іншим кодом (найчастіше 7994, який відповідає за комп’ютерні ігри), аби в нелегального організатора азартних ігор не виникали додаткові податкові зобов’язання.

У межах роботи схем використовувалися сайти-двійники ліцензованих операторів грального бізнесу, а також термінали самообслуговування банку, через які проводилися розрахунки.

За даними слідства, обсяги схем "IBOX банку" набагато перевищують озвучені в рішенні НБУ 3,5 млрд грн.

"Слідство встановило, що обсяг переказаних через банк коштів становив майже 20 млрд грн, з яких не сплачено орієнтовно 400 млн грн податків", – ідеться в повідомленні БЕБ за підсумками обшуків у банку, які відбулися 8 березня.

Нацбанк оцінював гральний ринок України, легальний та нелегальний, 144-180 млрд грн на рік.

За даними слідства, крім "IBOX банку" в схемі брали участь 20 підконтрольних йому компаній та ліцензовані оператори грального бізнесу.

У тимчасовій слідчій комісії Верховної Ради неофіційно стверджують, що "IBOX банк" був одним з ключових гравців на "чорному" азартному ринку. Імовірно, це дозволило банку стати прибутковим у перший рік великої війни.

Питання лише в тому, чому регулятор і правоохоронні органи так довго не помічали масштабних схем банку.

Реклама: