"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ оштрафував Укргазбанк на 65 мільйонів через фінмоніторинг

П'ятниця, 3 березня 2023, 20:29 -

Національний банк наклав штраф на державний Укргазбанк у розмірі 64,6 млн грн у зв’язку з порушеннями у сфері фінансового моніторингу – в банку визнають, що могли бути порушення в частині ухилення грального бізнесу від податків. 

Про це повідомляє пресслужба Національного банку, Укргазбанку.

Штраф у 64,62 млн грн Нацбанк обґрунтовує незабезпеченням належної організації внутрішньобанківської системи запобігання та протидії та проведення первинного фінмоніторингу. А саме, НБУ встановив порушення ЗУ про запобігання та протидію легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом.

Порушення, за версією НБУ, полягає в неналежному виконанні банком обов’язку впроваджувати та оновлювати внутрішні документи з питань фінмоніторингу, а також у відсутності процедур, достатніх для управління ризиками.

Реклама:

Крім того, НБУ зафіксував невиконання банком оцінки ризиків, притаманних його діяльності, неналежне забезпечення налаштування та запровадження системи автоматизації, неналежне виконання перевірки нових та існуючих клієнтів, незабезпечення проведення онлайн-моніторингу інформації про платника переказів коштів, неналежному застосовуванні ризик-орієнтованого підходу та невідображенні зазначеної в анкеті клієнта інформації, отриманої банком за результатами перевірки.

Укргазбанк відповів на рішення НБУ. Згідно заяви банку, одним з напрямів його співпраці з міжнародними платіжними системами (МПС), є надання асоційованим та афілійованим учасникам МПС підтримки у доступі до послуг МПС. 

"Тобто за підтримки Укргазбанку асоційовані та афілійовані учасники міжнародних платіжних систем можуть надавати своїм клієнтам послуги, пов'язані з  випуском та обслуговуванням міжнародних платіжних карток, а також забезпеченням розрахунків з використанням платіжних карток (еквайринг)", – йдеться в заяві. 

Реклама:

При цьому, заявляє банк, асоційовані та афілійовані учасники МПС самостійно здійснювали залучення клієнтів, зокрема – з індустрії грального бізнесу, та надавали їм послуги з інтернет еквайрингу. При цьому банк "не мав можливості в повному обсязі забезпечувати системний моніторинг за дотриманням асоційованими та афілійованими учасниками правил безготівкових розрахунків". 

Укргазбанк припускає, що недосконалістю системи в частині забезпечення внутрішнього моніторингу і контролю за дотриманням афілійованими учасниками правил безготівкових розрахунків в роботі з гральним бізнесом, ймовірно, скористалася низка недобросовісних учасників цього ринку.

Державна фінустанова заявляє, що щойно дізналася про систематичний характер таких порушень "одразу заблокував термінали компаній-порушників з індустрії грального бізнесу" та запустив процес розірвання укладених договорів еквайрингу з афілійованими та асоційованими учасниками. Крім того, заявляє банку, він переглянув власну систему внутрішнього контролю за безготівковими операціями для унеможливлення таких інцидентів у майбутньому.

Реклама: