Китайские дроны на службе у агрессора: как DJI может помогать РФ в войне

Китайские дроны на службе у агрессора: как DJI может помогать РФ в войне

Китайский производитель квадрокоптеров DJI может подыгрывать России в войне против Украины. Что об этом свидетельствует, и как операторам китайских квадрокоптеров снизить риски? (укр)
Среда, 30 марта 2022, 07:30 -
Getty Images

Для знищення українських операторів дронів, які ведуть розвідку за допомогою китайських квадрокоптерів DJI, російські військові використовують комплекси цієї ж компанії.

Напередодні від різних джерел почала надходити інформація, що DJI блокує роботу своїх українських комплексів AeroScope, тоді як придбані російською стороною ті ж самі комплекси продовжують працювати, допомагаючи окупантам вбивати українців.

Після цього голова Мінцифри Михйло Федоров закликав DJI зупинити бізнес в РФ до припинення російської агресії в Україні. Проте китайська компанія відмовилась виконувати прохання українського уряду і заперечує причетність до блокування роботи пристроїв для українців.

Тимчасом українські волонтери продовжують купувати дрони китайського виробника і передавати їх підрозділам Збройних сил України.

Реклама:

Що саме свідчить про нечесну гру з боку китайського виробника квадрокоптерів, і чи не означає це, що у війні китайці вирішили підтримати агресора Росію?

Що таке AeroScope та як він працює

Комплекс AeroScope створила китайська компанія DJI для забезпечення безпеки в районах аеропортів, АЕС, в’язниць, державних установ та об’єктів критичної інфраструктури.

AeroScope здатний ідентифікувати більшість популярних у світі безпілотників. Комплекс відстежує та аналізує електронні сигнали дронів.

Пристрій дозволяє в режимі реального часу відстежувати до 50 дронів, визначати їх розташування, висоту, напрямок руху, швидкість, модель і навіть серійний номер.

DJI розробила принаймні три моделі комплексу AeroScope: AeroScope G-16, AeroScope G-8 та DJI AeroScope Mobile. Перші дві – стаціонарні, вони відрізняються за радіусом дії. Третя – переносна.

Портативний комплекс AeroScope Mobile коштує 10 тис дол, G8 Stationary – 25-150 тис дол.

 
Стаціонарний комплекс виявлення дронів AeroScope G16 може виявляти дрони на відстані 32-48 км, а за виняткових умов – до 161 км
Джерело: trendfool.com

Система AeroScope складається з двох основних елементів.

Перший – сигнал, який автоматично транслює кожен дрон DJI, проданий з 2017 року. Він визначає положення, висоту, швидкість, напрямок, серійний номер і розташування оператора дрона.

Другий – приймачі, які можуть сприймати ці сигнали на відстані до 50 км.

За словами експерта з криміналістики безпілотників Девіда Ковара, продукція DJI активується після підписання користувачем ліцензійної угоди, яка дозволяє передавати третій стороні інформацію про використання дрона клієнтом.

У компанії DJI наголошують, що ця інформація передається в зашифрованому вигляді, а апаратне забезпечення для дешифрування продається лише авторизованим покупцям: поліції та державним службам безпеки.

Ознаки підтримки російських військових з боку DJI

Найбільшу загрозу для українських розвідників становлять стаціонарні та портативні радари системи DJI Aeroscope. 15 березня найбільш потужна стаціонарна система AeroScope G-16 була встановлена російськими військами в Чорнобилі.

Натомість, українська сторона не може використовувати наявні комплекси AeroScope. 

Так, 7 березня голова Всеукраїнської федерації власників безпілотників Тарас Трояк повідомив, що майже всі комплекси AeroScope, які до війни поставили в Україну, "дивним чином" перестали працювати всюди, де їх використовували, включаючи навіть атомні електростанції. Зникла й технічна можливість під'єднати нові пристрої.

Через кілька днів український програміст Володимир Шиманський повідомив, що, за даними української армії, технологія AeroScope для українських операторів вимкнена.

Тобто, російські військові мають можливості для відстеження українських операторів безпілотників DJI, а українська армія не може стежити за російськими операторами квадрокоптерів.

"Це означає, що найбільша китайська компанія з виробництва безпілотників таємно підтримує дії російської армії в Україні, надавши росіянам доступ до своїх технологічних можливостей і віддалено відключивши їх для українців", – упевнений програміст.

Шиманський вважає мізерною ймовірність того, що це може бути пов’язано з технічними проблемами. Як він зазначає, DJI планує обмежити або повністю припинити поставки своїх дронів в Україну та увімкнути над країною режим забороненої для польотів зони, наголошує він.

Через це програміст рекомендує власникам коптерів DJI в Україні не оновлювати програмне забезпечення чи мікропрограму, відключити геолокацію та реєструвати свої дрони лише за межами України.

 
Волонтери продовжують купувати для українських військових квадрокоптери DJI

Шиманський звертає увагу на те, що росіяни покладалися на технологію боротьби з дронами DJI з 2016 року, коли окупували частину Донецької та Луганської областей. Окрім надання росіянам та їхнім довіреним особам технології AeroScope, компанія DJI підтримувала їх, створюючи для українських користувачів заборонені для польотів зони.

DJI вказує цілі для російських ракет? Реальні кейси 

Після повідомлень Трояка і Шиманського міністр цифрової трансформації Михайло Федоров направив гендиректору DJI Ван Тау листа, у якому закликав компанію зупинити бізнес в РФ до припинення російської агресії в Україні.

Особливу увагу міністр звернув на те, що росіяни використовують розширену версію системи DJI AeroScope з радіусом дії 50 км, привезену із Сирії. "Вони використовують продукти DJI в Україні для цілевказання власним ракетам, щоб вбивати цивільних осіб", – підкреслив урядовець.

За даними Трояка, у 2020 році DJI поставила в РФ 200 комплексів AeroScope. І за його словами, артудари російських військ по точках старту дронів DJI, які використовують українці, не поодинокі, а масові.

Експерт надав контакти кількох українських операторів дронів, які розповіли про досвід використання коптерів DJI та особливості виявлення дронів військами РФ. З міркувань безпеки ЕП не називає імен українських аеророзвідників.

Кейс 1

25 березня на межі Дніпропетровської та Херсонської областей під час розвідки дронами DJI Air 2S, DJI Mavic 2 Zoom, оператор коптерів був обстріляний трьома снарядами 122 калібру.

Перший снаряд упав у точці зльоту DJI Air 2S через 200 секунд після старту, другий снаряд прилетів через 100 секунд після старту DJI Mavic 2 Zoom, третій упав біля АЗС, розташованої поряд з точкою старту.

Від загибелі оператора врятували паркан АЗС та адміністративна будівля. Через п’ять днів оператор повернувся на цю ж позицію і зняв на відео наслідків артудару.

У коментарі ЕП оператор коптера також розповів, що кілька днів тому за 10 км від цієї позиції була обстріляна точка старту іншого дрона DJI його колеги. Колезі пощастило, він не отримав поранення.

Оператор припускає, що їх позиції були виявлені російськими військовими саме за допомогою комплексу AeroScope.

Кейс 2

Ще один оператор аеророзвідки не зміг вийти на зв'язок з журналістом ЕП. Проте він розповів Тарасу Трояку, що під час використання американського дрону Autel Robotics кілька разів становився мишенню для російської артилерії. При цьому польоти на дроні DJI FPV відбувалися без надзвичайних подій.

Втім артудари під час використання дрону Autel він пов'язує з виявленням позиції запуску не з допомогою AeroScope, а за допомоги російського дрону "Орлан".

 

Кейс 3

Ще один спікер ЕП розповів про десятки випадків артударів по точках запуску дронів DJI українськими операторами. Для цього росіяни іноді використовували системи "Град" і навідь крилаті ракети.

За його словами, прильоти відбуваються по точках зльоту майже всіх моделей дронів DJI: Mavic 2, Mavic 3, Phantom, Air 2S і навіть Mini 2.

Час від зльоту до артудару залежить від обставин: від кількох хвилин до пів години. Якщо з точки зльоту хтось уже працював, то артудар може відбутися через одну-дві хвилини.

Те, що російські війська використовують AeroScope для наведення на українських операторів дронів DJI, українські військові розуміють з радіоперехоплень. Під час радіообміну росіяни не називають напрям AeroScope, але є кілька фактів, які вказують на використання цього комплексу.

1. Росіяни доповідають, що дрон злетів майже одразу, коли це відбувається.

2. Вони передають точну висоту польоту дрона.

3. У доповіді вони передають назву моделі дрона. Якщо AeroScope має стару прошивку, а дрон новий, то комплекс підписує новий дрон як New Dron 73.

"Ми чітко розуміємо, що це працює AeroScope", – пояснює розвідник.

Раніше AeroScope активно працював у зоні ООС, а зараз ці випадки підтверджуються на київському та харківському напрямках.

"Незважаючи на заявлений радіус мобільного AeroScope 5 км, реальний радіус може сягати 50 км залежно від зашумленості ефіру, – пояснює співбесідник ЕП. – У населеному пункті це може бути 5 км, але в полі, де відбувається більшість бойових дій, буде якраз 50 км".

У зоні ООС недавно були випадки, коли по пілоту приходило два пакети градів. Це великий радіус ураження.

Також був випадок, коли два пілоти на DJI Mavic 3 коригували вогонь української артилерії по російських танках, які намагалися здійснити прорив. По цих пілотах були випущені дві крилаті ракети.

"Можливо, ракети були випущені і не по них, але влучило дуже близько від точок зльоту. При цьому у великому радіусі від цих точок не було ніяких об’єктів. Пілоти не постраждали, бо працювали за інструкцією", – розповідає розвідник.

Китайці заперечують 

У зггаданому листі на адресу DJI міністр Федоров попросив компанію надати українському уряду інформацію про зареєстровані в Україні продукти компанії.

Він також попросив увімкнути для українських користувачів розширену функцію DJI AeroScope, блокувати всі продукти DJI, що функціонують в Україні, але придбані та активовані в інших країнах, та блокувати всі продукти DJI, придбані та активовані російською мовою в РФ, Сирії та Лівані.

Утім, схоже, лист міністра Федорова не мав жодного впливу на китайських виробників дронів та платформ їх відстеження.

У відповідь компанія DJI зауважила, що в дронах неможливо відключити функцію передавання інформації про політ на приймачі системи DJI AeroScope.

Також китайці стверджують, що не змінювали функціональність системи AeroScope в Україні, і що "багато українських блоків AeroScope все ще функціонують".

"Усі звинувачення, що DJI навмисно налаштувала функціональність AeroScope, щоб допомогти деяким сторонам або завдати шкоди іншим сторонам, абсолютно неправдиві", – сказав представник DJI Адам Лісберг виданню The Verge.

Він припускає, що українські комплекси AeroScope могли бути вимкнені через відключення електроенергії або інтернету. Також Лісберг пояснює, що власники дронів не можуть вимкнути сигнали AeroScope.

"Усе це закодовано в пакеті даних. Він є частиною передавання даних, яку ви використовуєте для керування безпілотниками. Ви не можете вимкнути це, не втративши контроль над дроном", – додав він.

У відповіді на питання The Verge той же Лісберг зазначив, що компанія не припинила продажі продукції в Росії чи Україні. Він підкреслив, що компанія не піде з російського ринку, як це зробили понад чотириста компаній з усього світу. "Протягом 15 років DJI намагалася триматися осторонь геополітики", – пояснив він позицію компанії.

На думку експерта з криміналістики безпілотників Девіда Ковара, припинення продажу приймачів AeroScope не обов’язково завадить російським військовим відстежувати безпілотники DJI.

"Збройні сили на державному рівні, імовірно, придумали, як розшифрувати необхідну інформацію", – вважає Ковар. 

Чому армія США заблокувала власні дрони DJI?

У DJI наголошують, що не відстежують дані польотів дронів своїх клієнтів. Однак у 2017 році хакер Кевін Фіністерре виявив, що DJI залишила деякі свої хмарні дані на Amazon AWS загальнодоступними.

Тоді видання Ars Technica повідомило, що ці дані містять "журнали польотів з облікових записів, пов’язаних з урядовими та військовими доменами". Після цього армія США почала блокувати придбані дрони DJI.

Український оператор дрона DJI Mavic 2 Zoom влітку 2021 року потрапив під артилерійський обстріл російських військ на південному напрямку зони ООС

У 2020 році Фіністерре завантажив ще один фрагмент даних, який показує онлайн-карту активності дронів в усьому світі. Без відстеження власних дронів у DJI не змогли б створити таку карту.

Як "обдурити" AeroScope

Трояк дає рекомендації, які дозволяють "обдурити" комплекс AeroScope.

1. Вимкнути gps у мобільному пристрої, wi-fi та мобільний інтернет. Найкраще включити "режим польоту".

2. Запускати коптер на безпечній відстані від місця, з якого здійснюватиметься управління ним.

3. Вмикати коптер на місці зльоту, а не під час його транспортування до місця запуску.

4. Місце посадки дрона повинне бути на безпечній відстані від локації, з якої здійснювалося керування ним.

5. Одразу після приземлення дрон слід вимикати.

6. При експлуатації спочатку вмикається пульт керування, а потім коптер. Вимикання повинно здійснюватися у зворотному порядку: спочатку коптер, а потім пульт.

Реклама: