Китай поглинає Росію: чи врятує росіян платіжна система Піднебесної UnionPay

Китай поглинає Росію: чи врятує росіян платіжна система Піднебесної UnionPay

Неділя, 13 березня 2022, 09:00 -
businessplus.ie
Visa та Mastercard пішли з "ерефії". Тепер росіяни розраховують, що Китай їм допоможе проводити розрахунки за кордоном. Але, скоріше за все, це їм не допоможе.

10 березня міжнародні платіжні системи Visa та Mastercard офіційно припинили обслуговувати свої картки, випущені російськими банками.

Уже три дні російські власники карток найбільших у світі платіжних систем не можуть розрахуватися чи зняти з них кошти. Щоправда, лише за кордоном.

Випуск нових карток Visa та Mastercard у країні-агресорі зупинений. Так само неможливо перевипустити картку, термін дії якої закінчився.

Попри великі сподівання, вихід цих платіжних систем з російського ринку не став економічним апокаліпсисом для економіки диктаторської держави.

Реклама:

По-перше, у Росії розраховуватися картками цих платіжних систем можна. По-друге, росіяни можуть розраховуватися картками за кордоном, використовуючи китайську платіжну систему UnionPay.

Чи дійсно китайська платіжна система – рятівне коло для прибічників режиму путіна?

Життя без Visa та Mastercard

6 березня дві найбільші платіжні системи світу, Visa та Mastercard, оголосили про припинення діяльності на території терористичної держави.

"Ми шкодуємо про вплив, який це рішення матиме на наших колег, клієнтів, партнерів та власників карток, які ми обслуговуємо в Росії. Однак ця війна та загроза миру вимагають, аби ми діяли відповідно до наших цінностей", – пояснив тоді головний виконавчий директор Visa Ел Келлі.

Через кілька годин після зробленої Visa заяви про аналогічне рішення оголосила й Mastercard. Офіційно останнім днем роботи двох найбільших платіжних систем світу в РФ стало 10 березня.

Однак випущені російськими банками картки двох платіжних систем і надалі будуть обслуговуватися всередині країни завдяки підготовці до санкцій, яку країна-агресор провела після окупації українського Криму та початку війни на Донбасі.

"Путінський режим давно готувався до ізоляції. У 2014 році, усупереч нормам СОТ, він створив Операційний та платіжний кліринговий центр Національної системи платіжних карток.

Тобто вони силоміць перевели обробку всіх транзакцій за картками з-за кордону до себе в Москву", – пояснює заступник голови комітету Верховної Ради з питань фінансів Ярослав Железняк.

Оскільки окупанти самі обробляють внутрішньоросійські операції з цими картками, їх власники зможуть ними користуватися, але лише в Росії.

Як тільки хтось з них захоче розрахуватися карткою Visa чи Mastercard за кордоном, в іноземному інтернет-магазині або оплатити послуги доступних в РФ іноземних сервісів, такий платіж не буде проведений.

Visa та Mastercard – не єдині платіжні системи, що припинили співпрацю з державою-окупантом. Бойкот путінському режиму та його васалу оголосила й American Express. Японська JCB залишить російський ринок 14 березня.

Єдина глобальна платіжна система, яка ще працює в Росії, – китайська UnionPay. Імовірно, представники Піднебесної продовжать обслуговувати мешканців терористичної держави.

Очевидно, китайці керуються комерційними міркуваннями. Після виходу згаданих платіжних систем UnionPay стане монополістом на платіжному ринку РФ. Хоча є й інші мотиви, через які Китай підтримує зв'язки з країною-терористом.

Хай там як, а через вихід майже всіх платіжних систем з країни-агресора однією з найбільш популярних тем для обговорення росіян стало те, де і як можна оформити картку UnionPay.

Парадоксально, але прихильники диктатора путіна не хочуть втрачати фінансовий зв'язок зі світом і благами цивілізації.

Кому війна, а кому заробіток

UnionPay працює на російському ринку не перший рік, однак навіть попри загравання режиму путіна зі "старшим братом" Китаєм не набула значного поширення. Лише 10 з 333 російських банків випускають китайські платіжні картки.

Після припинення роботи Mastercard та Visa ці установи зіткнулися зі справжнім ажіотажем, викликаним бажанням росіян мати картку, якою можна розрахуватися будь-де.

Наприклад, Газпромбанк лише 9 березня випустив 1 тис фізичних карток і 3,7 тис віртуальних, хоча до військового вторгнення РФ в Україну щомісяця випускав в середньому по 400 карток UnionPay.

Наразі отримати картку китайської платіжної системи в РФ так само реально, як скуштувати бігмак-меню з Coca-Cola в Москві, тобто неможливо. Про це свідчить експеримент російських ЗМІ, які намагалися оформити картку UnionPay.

Виявилося, що більшість банків, які мають право випускати ці картки, їх не оформляють. На сайтах деяких установ інформація про їх оформлення відсутня. Не можна отримати ці картки в "Почта банку", Совкомбанку, банку "Пріморьє".

Інші російські банки намагаються заробити на дефіциті платіжних карток і встановлюють великі комісії за їх випуск.

У Газпромбанку оформлення картки китайської платіжної системи коштує 5 тис руб (близько 35 дол), у банку РСХБ – 7 500 руб (55 дол), у банку "Санкт-Петербург" – 10 тис руб (70 дол).

Деякі російські банки відкривають картки UnionPay лише клієнтам, які мають у них зарплатні проєкти. Решта установ зазначають, що для отримання картки китайської платіжної системи треба "трохи більше часу".

Чому виникла проблема із забезпеченням росіян китайськими платіжними картками?

Путінський режим не очікував, що військова агресія спричинить вихід з Росії найбільших платіжних систем. Не очікували на появу такого "вікна можливостей" і в UnionPay.

Навряд чи ця платіжна система, не маючи інфраструктури в РФ та логістичних можливостей, зможе швидко замінити платіжні картки 140-мільйонної країни.

Наразі дедалі більше російських банків обіцяють приєднатися до UnionPay і почати випускати картки цієї системи або спільні з російською платіжною системою "Мир".

Однак поки що таку можливість має лише десяток далеко не найбільших банків. Отже, росіянам доведеться витрачати багато часу та коштів для отримання нормальних платіжних карток.

Чи врятує Китай

Китайська UnionPay – одна з найбільших платіжних систем у світі. За кількістю користувачів вона в деякі роки посідала перше місце у світі. Щоправда, більшість власників цих карток живе в КНР.

Крім Китаю, карткою UnionPay можна розрахуватися у 179 країнах, тож теоретично перехід росіян на китайську платіжну систему усуває всі незручності, які виникли у зв’язку з виходом з російського ринку Visa, JCB та Mastercard.

Проте це лише за умови, що західні санкції через російську агресію не будуть розширюватися. Наразі це не так.

9 березня голова МЗС Великої Британії Ліз Трасс на зустрічі з держсекретарем США Ентоні Блінкеном повідомила, що планується запровадити додаткові санкції проти Росії. Зокрема – повністю відключити російські банки від SWIFT.

"Ми повинні подвоїти наші санкції. Це включає повну заборону SWIFT і припинення G7 використання російської нафти та газу", – сказала Трасс.

Наразі від SWIFT відключили сім російських банків: "Откритіє", Новікомбанк, Промсвязьбанк, "Банк Росія", Совкомбанк, Внєшекономбанк та "ВТБ банк".

Клієнти цих установ уже не розраховують на те, що зможуть оплатити що-небудь навіть карткою UnionPay у будь-якій країні, що приєдналася до санкцій.

У разі відключення від SWIFT решти російських банків оплатити що-небудь за кордоном для росіян стане неможливо.

"У номер картки зашиті назви країни і банку-емітента, тому західні фінансові системи зможуть відхиляти платежі, здійснені картками UnionPay банків-емітентів з Росії.

Якщо Захід піде на такий крок, то розрахунок для росіян у цих країнах буде заблокований. Він залишиться можливим у країнах, які не приєдналися до санкцій", – пояснює фінансовий аналітик групи ICU Михайло Демків.

Можливо, саме тому деякі російські економісти не радять поспішати з оформленням карток UnionPay.

Зрештою, для чого росіянам картки міжнародної платіжної системи, якщо вони не можуть вилетіти зі своєї країни, а західні онлайн-магазини, стримінгові та інші сервіси припиняють роботу в державі, яка чинить терор у центрі Європи?

Реклама: