"Экономическая правда" приглашает на конференцию "Восстановление Украины: почему не следует откладывать до победы"

Коломойский против реформы энергорынка: что будет с "зеленой" энергетикой

Коломойский против реформы энергорынка: что будет с "зеленой" энергетикой

Пятница, 12 июля 2019, 09:00 -
loda.gov.ua
Скандальное решение Окружного административного суда Киева заблокировало выплаты производителям "зеленой" энергии, в том числе владельцам домашних солнечных электростанций. Какими могут быть последствия для отрасли и что делать? (укр)

"В Україні одні з найкращих умов для інвестування в "зелену" енергетику. Ми збираємося їх покращувати шляхом спрощення бюрократичних процедур і посилення захисту ваших інвестицій. Ми думаємо про майбутнє", — говорив під час недавньої зустрічі з представниками канадського бізнесу президент Володимир Зеленський.

Однак реальність виявилася трохи іншою. За кілька днів до цього Окружний адміністративний суд Києва, який ЗМІ небезпідставно називають найскандальнішим в Україні, ухвалив рішення, яке заблокувало компенсацію тарифу для виробників "зеленої" енергетики.

Суд ухвалив рішення за позовом Нікопольського заводу феросплавів Ігоря Коломойського. Олігарх завжди виступав проти запровадження нового ринку електроенергії в запропонованому урядом Володимира Гройсмана варіанті.

Причина — за нового ринку значно підвищуються ціни на електроенергію для промислових споживачів, що вдарить по прибутковості феросплавного бізнесу групи "Приват".

Реклама:

Через це протистояння галузь відновлюваної енергетики може занепасти, а Україна ризикує отримати чимало судових позовів від міжнародних інвесторів.

З чого все почалося

Окружний адміністративний суд Києва 27 червня призупинив дію постанов НКРЕКП №954 та №955, якими були встановлені тарифи для компанії "Укренерго" на передавання електроенергії та надання допоміжних послуг.

У позовній заяві завод Коломойського посилається на рішення Конституційного суду. Той раніше постановив, що регулятор, який затвердив ці тарифи, НКРЕКП, був створений у неконституційний спосіб.

Як зазначає позивач, Нацкомісія не мала повноважень встановлювати тарифи, тому її постанови протиправні.

Згадані тарифи для "Укренерго" були встановлені відповідно до нової методології, яку запровадили 1 липня з початком роботи нової моделі ринку електроенергії.

У чому принципова різниця? Попередні тарифи не передбачали фінансування послуг, які в новій моделі перейшли до сфери відповідальності "Укренерго".

Тобто рішення суду повернуло у законну площину тариф, який діяв до 1 липня і який покриває лише власні операційні витрати "Укренерго", але не системні послуги, що перейшли до сфери відповідальності компанії з початку місяця.

Які це послуги?

По-перше — компенсація технологічних втрат у мережах. У новій моделі "Укренерго" та розподільчі компанії будуть купувати електроенергію для покриття технологічних втрат на вільному ринку.

По-друге — плата за допоміжні технічні послуги, необхідні для коректної роботи об'єднаної енергосистеми України.

По-третє — компенсація або оплата ДП "Гарантований покупець" різниці між ринковою ціною електроенергії, виробленої з ВДЕ, та "зеленим" тарифом.

"Тільки на третій квартал дефіцит коштів на компенсацію виробникам з ВДЕ становить близько 6,2 млрд грн", наголошує заступник директора "Укренерго" Володимир Кудрицький.

Проблему посилює і новий порядок компенсації виплат "зеленим".

До 1 липня ДП "Енергоринок", яке вже не працює у новій моделі ринку, сплачувало кошти виробникам енергії з відновлюваних джерел щокварталу. Із запуском нового ринку за електроенергію "зеленим" повинне платити ДП "Гарантований покупець", що отримує гроші від "Укренерго".

Ці виплати повинні нараховуватися тричі на місяць: на десятий, двадцятий і тридцятий день місяця та переказуватися протягом п'яти днів. Тобто перші гроші "зелені" повинні отримати не пізніше 15 липня, але без термінового вирішення проблеми жодних виплат не буде.

"Якщо вже зараз не будуть відновлені тарифи, наповнення фонду "Гарантованого покупця" буде неможливим, відповідно, виплат не буде", пояснює заступник директора "Укренерго".

Тут і зараз

Опитані ЕП учасники ринку та експерти бачать два шляхи вирішення проблеми.

Перший апеляційні позови. За словами директора з розвитку Української асоціації відновлюваної енергетики Олени Колтик, такі позови вже подали НКРЕ та "Укренерго".

"Так само компанії-учасники нашої асоціації будуть подавати позови з проханням долучити їх до справи як третю сторону, яка недоотримує прибуток від рішення суду", каже вона.

Директор ДП "Гарантований покупець" Костянтин Петриковець також заявив про подання апеляційної скарги та клопотання про прискорений розгляд справи.

Читай также
Новый рынок электроэнергии: что изменится для населения с 1 июля
Владельцам домашних электростанций вернули "зеленый" тариф
Бенефициары "зеленого тарифа": как нардепы и их семьи зарабатывает на электрике

"Швидка подача апеляції і скасування цього рішення судом", підтримує такий варіант представник президента в Кабміні Андрій Герус.

Проте судове засідання з цього приводу відбудеться аж 29 липня, а перші виплати "зеленим" необхідно здійснити вже на початку наступного тижня.

У такій ситуації тимчасовим, але дієвим може бути другий спосіб, який підтримали усі співрозмовники ЕП.

"Наше бачення оперативного вирішення проблеми  повторне ухвалення постанов про призначення тарифів, які скасував суд", заявила Колтик.

В Українській асоціації відновлюваної енергетики впевнені, що саме це тимчасове рішення може зупинити кризу в галузі. Погоджується з нею і представник президента.

"На сайті НКРЕКП вже висить проект постанови про нові тарифи для "Укренерго" з 1 серпня. Тобто ця ухвала суду може прожити ще 29 днів, а з 1 серпня набуде чинності нова постанова. У серпні компанія отримає всі недоотримані тарифні гроші і розрахується з усіма контрагентами", каже Герус.

Рекомендований платіж

Ще один тимчасовий спосіб уникнення колапсу в енергетиці запропонувало "Укренерго". Компанія пропонує виставляти рахунки за свої послуги операторам систем розподілу та основним споживачам за старими тарифами, але у квитанції з'явиться нова графа.

"Через тимчасове припинення дії постанов №954 та №955 "Укренерго" виставлятиме рахунки за договорами на свої послуги за тарифом, який діяв до 1 липня — 57,4 грн за МВт-год", — заявили в компанії.

Водночас у рахунках з'явиться графа "Рекомендовано до сплати". У ній рахунок буде виставлятися за новими тарифами на друге півріччя 2019 року, що затверджені скасованими постановами.

"Укренерго" рекомендує сплачувати рахунки саме за тарифами, вказаними у новій графі. За твердженням компанії, це дозволить забезпечити виконання функцій, покладених на "Укренерго" у новому ринку, а відповідно — підтримувати операційну безпеку енергосистеми.

"У разі нестачі коштів компанія не зможе компенсувати гарантованому покупцю його витрати на сплату виробникам електроенергії з ВДЕ за "зеленим" тарифом та закуповувати значну частку електроенергії для компенсації технологічних втрат у мережах", — попередили в компанії.

Мільярди "у повітрі"

За останні п'ять років у відновлювану енергетику України було інвестовано близько 2,5 млрд євро. Гроші у розвиток вкладали і вітчизняні, і міжнародні фінансові установи.

За словами Колтик, якщо на ринку ВДЕ будуть невиплати, країна порушить зобов'язання перед міжнародними фінансовими установами.

"Це означатиме не тільки погіршення інвестклімату, а й іміджу України, адже ми показуємо себе як ненадійного партнера, який не може забезпечити розвиток галузі і безпеку вкладених інвестицій", — додає вона.

Блокування роботи ринку електроенергії може спровокувати подання позовів до України від міжнародних інвесторів.

"У 2015 році були призупинені виплати вітровим і сонячним електростанціям. Тоді компанії подали позови до суду. Позивачі виграли всі суди, всім повернули гроші, але протягом двох років жоден банк не розглядав Україну як потенційний ринок", — згадує голова Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков.

За його словами, зараз чимало компаній отримали фінансування і мають підписані контракти на постачання обладнання.

"Ситуація може повторитися. Компанії нестимуть величезні втрати, банки будуть висловлювати недовіру, потенційні інвестори загальмують розвиток інших проектів", — застерігає він.

Голова Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха прогнозує, що наслідки кризи може відчути не тільки бізнес, а й населення.

"Це кризовова ситуація для біоенергетичного сектору. Усі наші проекти будуть зупинені, а нових ми не побачимо. При цьому 50% наших проектів генерують не тільки електроенергію а й тепло, яке коштує дешевше, ніж вироблене з газу", — говорить він.

"Якщо це все буде зупинене, нам знадобиться більше газу, за що заплатить населення. Це буде стосуватися кожного", — підкреслює голова асоціації.

Крім великих інвесторів, є ще майже 9 тис сімей, які вклали кошти в домашні СЕС.

"Ці люди інвестували майже 180 млн євро. Рішення суду ставить під загрозу не тільки гроші великих інвесторів, а й кошти рядових українців", — каже експерт з енергетичних питань Андрій Зінченко.

"Одна справа — слова про хороші інвестиційні можливості, а інша — дії. Цей суд — реалії нашого інвестиційного клімату", — додає він.

Усі опитані ЕП учасники ринку висловилися за скасування цього рішення і відновлення ситуації з розрахунками для "зелених". Складність ситуації розуміє і представник президента, але наголошує, що колапсу не буде.

"Це рішення щодо фінансових доходів однієї компанії. Воно не змінює ні моделі ринку, ні роботи електростанцій", — підсумував Герус.

Реклама: