"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Аеропорти біля кордонів України: як дістатися міст Європи за невеликі гроші

Аеропорти біля кордонів України: як дістатися міст Європи за невеликі гроші

Які маршрути доступні для українців та як зекономити на квитках, якщо летіти до пункту призначення з аеропортів сусідніх країн?
Середа, 11 січня 2023, 09:30 -
flightradar

Після початку великої війни внутрішні і закордонні пасажирські перевезення опустилися на землю. Українське небо тепер належить лише військовій авіації.

При цьому транспортні потреби українців зросли: країну тимчасово залишили понад 14 млн осіб. Ця цифра коливається залежно від активізації чи стихання боїв.

Які аеропорти біля України підійдуть українцям для поїздок в Європу та чи вийде зекономити на квитках?

Найближчі до України аеропорти

Для цивільної авіації українське небо закрите з 24 лютого 2022 року, тому особам, яким під час дії воєнного стану дозволений виїзд за кордон, доводиться ретельно продумувати маршрути своїх подорожей.

Реклама:

Виїхати за межі України можна залізницею (до Польщі, Молдови й Австрії) або автобусом (до будь-якої держави ЄС). Якщо кінцева точка мандрівника не в сусідній країні, а випробування кількаденною поїздкою в автобусі не до вподоби, то можна скористатися послугами найближчих до України аеропортів.

Їх є шість: у Румунії, Словаччині, Молдові, Угорщині і два в Польщі. З цих аеропортів можна дістатись Європи дешево. 

За 80 км від Чернівців розташований румунський аеропорт ім. Штефана Великого в Сучаві. Звідси літаками Ryanair та Wizz Air можна дістатися до Британії, Ірландії, Франції, ФРН, Італії, Бельгії, Нідерландів, Ізраїлю та Кіпру.

Найближчий аеропорт від Закарпаття розташований у словацькому Кошице – за 98 км від Ужгорода. Звідси компанії Austrian Airlines, Turkish Airlines, Wizz Air та LOT доправляють пасажирів в Ірландію, Британію, Чехію та Австрію.

 
Аеропорт в Кошіце, Словаччина, 98 км від Ужгорода
джерело: flughafendetails.de

На відстані 183 км від Одеси або 210 км від Ізмаїла розташований Кишинівський аеропорт. Він є хабом для Air Moldova, FlyOne та лоукостера Wizz Air. З цього аеропорту можна дістатися до Вірменії, Угорщини, Німеччини, Франції, Туреччини, Польщі, Італії, Австрії, Ірландії, Ізраїлю, Іспанії, Чехії.

Найближчі до України аеропорти Польщі розташовані в Ряшеві та Любліні – 172 км зі Львова та 195 км з Ковеля відповідно. Це невеликі летовища, з яких щодня здійснюється лише кілька рейсів у Британію, Нідерланди та Норвегію.

На відстані 125 км від Чопа розташований угорський аеропорт у Дебрецені. Звідси можна долетіти до Франції, Нідерландів, Британії, ФРН, Кіпру та Ізраїлю.

 

Рейси до Європи для українців

Найпопулярніший транспорт, на якому українці можуть доїхати до міст ЄС, – автобуси. З Києва є безліч прямих рейсів до європейських столиць, однак ціни на такі квитки доволі високі, а подорож вимагатиме багато часу та сил.

У сусідні країни також можна дістатися потягом. Наприклад, у Польщу курсують швидкісні "Інтерсіті" або легендарний поїзд Київ-Варшава.

Зробити пересадку в аеропорті, на перший погляд, складніше і дорожче, та це не завжди так. Особливо якщо кінцева точка – Західна Європа. Про це свідчить порівняння вартості двох видів маршрутів до держав, де найбільше українських біженців: прямого автобусного рейсу і рейсу з пересадкою в аеропорті.

Вартість маршрутів розрахована з Києва на січень-лютий. Ціни на авіаквитки взяті із сервісу Skyscanner, на автобусні – із сайтів популярних перевізників.

Визначається маршрут, яким дешевше дістатися з точки А в точку Б. Не враховані час у дорозі і можлива потреба в ночівлі в іншому місті.

Польща

Квиток на автобусний рейс Київ-Варшава коштує 1,5 тис грн, тривалість поїздки – майже 22 год. Найближчий до України аеропорт – у Ряшеві. Робити пересадку на літак невигідно, адже переліт з Ряшева у Варшаву коштує 1-1,2 тис грн.

Ще понад 1 тис грн треба заплатити за залізничний квиток з Києва до Перемишля, далі до Ряшева можна доїхати автобусом за 175 грн.

Німеччина

Квиток на автобус до Берліна, Мюнхена, Франкфурта та Дюссельдорфа коштує 4,3 тис грн, час у дорозі – 24-33 год. Найдешевші авіаквитки до Берліна можна знайти з аеропортів у Ряшеві та Сучаві: 1,2 та 1,4 тис грн відповідно.

До Сучави найзручніше добратися з Чернівців: автобусом за 340 грн. До Чернівців з Києва можна доїхати потягом за 310 грн. Сумарно – майже вдвічі дешевше, ніж їхати прямим автобусом. Таким чином, маршрут з пересадкою обійдеться у 1 850 грн, головне – завчасно знайти дешеві авіаквитки.

Долетіти у Франкфурт можна ще дешевше: квиток із Сучави коштує 940 грн.

Чехія

Автобусний квиток з Києва до Праги коштує від 2 275 грн, у дорозі треба провести 26 год. Найдешевші авіаквитки до чеської столиці – з Кошице: від 900 грн на кінець січня. Доїхати туди автобусом можна з Ужгорода за 320 грн, ще 402 грн коштує квиток на потяг з Києва на Закарпаття.

Загальна вартість маршруту з пересадкою становить близько 1 620 грн. Це дешевше, ніж їхати автобусом, але за часом може вийти більш затратно.

Італія

Дорога з Києва до Рима, понад 2,3 тис км, довга і дорога. Квиток на прямий автобус можна знайти за 4,9 тис грн, їхати доведеться 38 год.

Маршрут з пересадкою в аеропорті дешевший: із Сучави до Рима є квитки за 550 грн. Ще 650 грн треба витратити на дорогу з Києва до Сучави. Загальна вартість поїздки – 1 200 грн, що в чотири рази менше, ніж їхати автобусом.

Ще один бюджетний варіант – летіти з Кишинева. Квитки зі столиці Молдови до Рима коштують від 780 грн. До Кишинева зручно їхати автобусом з Одеси за 800 грн, ще 380 грн треба на залізничний квиток з Києва до Одеси. Загальна вартість такого маршруту – 1 960 грн, що у 2,5 разу менше, ніж прямий автобус.

Іспанія

Дорога з Києва до Іспанії теж дорога: квиток на автобус до Мадрида коштує 7,6 тис грн, до Барселони – 7,4 тис грн. У дорозі треба провести мінімум 57 год.

Найдешевший квиток на літак до Мадрида можна знайти з аеропорту Сучави – 1 220 грн. Ще близько 650 грн доведеться витратити на дорогу з Києва до румунського міста. Загальна вартість такого маршруту виходить близько 1 870 грн, що значно економніше, ніж їхати автобусом.

Також можна розглянути варіант перельоту з Кошице, ціни на квитки починаються з 1 340 грн. Ще близько 720 грн – це витрати на дорогу до словацького летовища. Таким чином, загальна вартість дороги становить близько 2 060 грн, що у понад 3,5 разу дешевше, ніж автобусний рейс.

У Барселону теж вигідно летіти із Сучави (1 150 грн). Загальна вартість поїздки становить близько 1 800 грн, що в чотири рази дешевше за автобусний варіант.

Болгарія

Автобусний рейс з Києва до Софії коштує 2 750 грн, у дорозі треба провести майже 35 год і зробити пересадку. Найдешевший авіаквиток до столиці Болгарії з Кошице коштує 1 150 грн, ще 720 грн треба закласти на дорогу з Києва до Кошице. Таким чином, загальна вартість маршруту виходить близько 1 870 грн.

Британія

Якщо їхати автобусом, то дорога до Лондона триватиме 50 год. Квиток з пересадкою з Києва коштує 5,4 тис грн. Літаком же до британської столиці з багатьох сусідніх країн можна дістатися менш ніж за 1 тис грн.

Найдешевше летіти зі Словаччини: вартість квитків починається від 435 грн. Ще 720 грн треба викласти, щоб дістатися з Києва до Кошице. Загальна вартість дороги за таким маршрутом – близько 1 155 грн.

Інший бюджетний варіант – брати квиток з Дебрецена. Переліт до Лондона коштує 750 грн, ще 1 030 грн треба витратити на дорогу з Києва до Угорщини. Загальна вартість поїздки в такому випадку становить 1 780 грн.

Франція

Автобусний рейс до з Києва до Парижа коштує 3 650 грн з пересадкою в Кракові. Загалом у дорозі доведеться провести 46 год. Значно дешевше до французької столиці можна дістатися літаком, якщо летіти з Угорщини.

Авіаквиток з Дебрецена коштує 630 грн, ще 650 грн треба закласти на дорогу з Чопа до угорського міста. З Києва до Чопа можна доїхати залізницею за 380 грн. Тобто загальна вартість такого маршруту становить близько 1 660 грн.

Австрія

Відносно недорого дістатися до Відня можна автобусом – за 2 250 грн з пересадкою в Кракові, час у дорозі – 32 год. Авіаквиток з Кишинева коштує 790 грн. До Молдови можна доїхати автобусом з Одеси за 800 грн, ще 380 грн треба заплатити за дорогу з Києва. Загалом така поїздка коштує 1 970 грн.

Нідерланди

Найдешевший автобусний квиток до Амстердама, з пересадкою в Празі, можна купити за 3,3 тис грн, час у дорозі – 50 год. Бюджетний авіаційний варіант – летіти із Сучави за 1,5 тис грн. Ще 650 грн треба додати за дорогу Київ-Чернівці-Сучава. Загалом така поїздка коштує близько 2 150 грн.

* * *

Якщо підсумувати всі підрахунки, виходить, що найбільш зручний аеропорт, яким можуть користуватися українці, розташований у Сучаві. Звідти є багато дешевих авіарейсів за різними європейськими напрямками. До того ж, дістатися румунського міста нескладно і теж доволі недорого.

Реклама: