Українські павербанки наступають. Як на Вінничині виготовляють зарядні станції для військових

Українські павербанки наступають. Як на Вінничині виготовляють зарядні станції для військових

Вінницький виробник електроніки майже втратив ринок, але перехід на військові рейки і створення зарядних пристроїв для фронту змушує власників шукати додаткову робочу силу.
Понеділок, 5 грудня 2022, 08:15 -
фото промавтоматика

Відколи Росія почала цілеспрямовано нищити енергетичну інфраструктуру, в Україні зріс попит не лише на генератори, а й на зарядні станції та інші пристрої, які дозволяють залишатися з електрикою нехай і на відносно нетривалий час.

Якщо генератори в Україні не виготовляють, то виробників зарядних станцій після початку великої війни з’явилося кілька. Один з них – ТОВ "Промавтоматика Вінниця", яке 20 років розробляє і виготовляє мікропроцесорну продукцію.

Довоєнні вироби вінницького підприємства – стабілізатори напруги, терморегулятори, реле напруги, вуличні світильники, промислові світильники, дорожні ліхтарі.

Після 24 лютого більшість цих напрямів втратили актуальність, тому компанія створила новий продукт, який допомагає військовим на фронті.

Реклама:

"Наш телефон перестав дзвонити. Різко впали замовлення. Одразу задумалися, що ми можемо робити і чим можемо бути корисними для військових", – пригадує генеральний директор підприємства Михайло Ганчук.

Підприємство почало виробляти портативні павербанки, які стали користуватися великим попитом у військових.

Зарядні станції: зроблено в Україні

Спочатку "Промавтоматика Вінниця" розробила автономний блок підсвітки з багатоканальною зарядкою для телефонів. Це була перша версія Bandera Power – портативний павербанк з великим обсягом ємності.

Військові використовували його для освітлення бліндажів та інших фортифікаційних споруд. Він став корисним для захисників, які перебували на околицях населених пунктів, у будинках, де було темно навіть удень.

 
Так виглядає блок багатоканальної швидкої зарядки та автономного освітлення Bandera Power 225 S
джерело: "промавтоматика"

Інженери компанії мали тісний зв’язок з військовими. Вони регулярно просили портативні пристрої з більшою ємністю для зарядки різної електроніки.

Зокрема, військові активно використовують рації з різними роз’ємами, тому зарядний пристрій обладнали розеткою на 220 В.

За два місяці компанія розробила Bandera Power другого покоління. Від першої моделі він відрізнявся більшою функціональністю і був максимально адаптований до потреб військових.

Перші блоки передавали військовим безкоштовно. Загалом компанія відправила захисникам понад 50 таких зарядних станцій вартістю понад пів мільйона гривень.

"Ми розробили пристрій, якого б вистачало малій бойовій групі з шістьох-вісьмох людей для виконання завдань упродовж пʼяти днів, щоб підтримувати всі їх гаджети в зарядженому стані.

Таких гаджетів багато, від них залежить ефективність солдатів. Це телефони, рації, планшети для орієнтації на місцевості та наведення вогню, тепловізори, квадрокоптери, Starlink", – пояснює генеральний директор.

 
Генеральний директор компанії "Промавтоматика Вінниця" Михайло Ганчук
джерело: "суспільне. вінниця"

Зарядний блок зробили максимально легким та міцним. Він важить 6,1 кг, має алюмінієвий корпус та ємність 180 тис міліампер-годин (мАг). Цього вистачить, щоб зарядити 60 мобільних телефонів.

У лінійці є менш ємні модифікації зарядних станцій Bandera Power та більш ємні – на 125 тис мАг та 225 мАг.

Крім чотирьох USB-портів, станція обладнана двома розетками: на 12 В (як автомобільна зарядка) та 220 В (стандартна напруга для домашніх приладів). Крім того, пристрій має світлодіодний світильник.

Повністю розряджений пристрій можна зарядити від розетки за сім годин.

Компанія також зробила сонячну панель для автономної роботи станції – Bandera Solar.

За літній день вона може повністю зарядити Bandera Power. Узимку однієї панелі недостатньо, тому розробники передбачили додатковий роз’єм, щоб під’єднати ще один Bandera Solar.

Завдяки тому, що станції виробляються в Україні, "Промавтоматика Вінниця" може конкурувати зі світовими аналогами за вартістю продукції.

Наприклад, Bandera Power ємністю 225 тис мАг для цивільних потреб коштує майже 40 тис грн (для ЗСУ – 29,5 тис грн), тоді як ціни на відомий EcoFlow ємністю 252 тис мАг починаються від 70 тис грн та доходять до 115 тис грн.

Однак в українського виробника є слабкість: оформлене замовлення він виконає лише через три тижні.

Річ у тім, що підприємство залежить від імпортних акумуляторів, на які зараз великий попит навіть у країнах ЄС, а на доставку з Китаю потрібно кілька місяців.

Проблеми з деталями

Значну частину деталей підприємство виготовляє самостійно. На виробництві є станки, які ріжуть метал, гнуть алюміній, фарбують, гравірують, вирізають отвори. Є обладнання для нарізання і зачистки кабелю.

Компанія планує придбати лазерного зварювального робота.

Акумулятори для станцій імпортують з Німеччини та Нідерландів. Як правило, це продукція китайського виробництва, яка залишилася на складах європейських компаній.

Логістика напряму з Китаю, Тайваню чи Індії займає два-три місяці, а деталі потрібні вже зараз.

"Якісних деталей в Україні нема давно. За кордоном вони різні, тому в нас є вхідний контроль. Ми дуже серйозно ставимося до якості. Часто приходять неякісні елементи, які доводиться повертати", – пояснює Ганчук.

На заводі є проміжний контроль, коли спеціальний працівник спостерігає за процесом виготовлення.

Також є контроль готової продукції на тестових стендах. Тут перевірка відбувається в автоматичному режимі: зарядний пристрій за півтори доби проходить кілька циклів заряджання-розряджання.

"Ми тестуємо всі роз’єми під навантаженням. Блок портативний, на війні його ніхто особливо не береже. Його кидають у кузов, ганяють на великих швидкостях по ямах. Тому ми кілька хвилин трусимо блок з великою інтенсивністю на спеціальному стенді, щоб упевнитися, що з ним все добре", – підкреслює директор підприємства.

Завод щодня виготовляє близько 30 зарядних станцій. Коли облаштують окремий цех, то виробництво працюватиме в три зміни і зможе за добу відправляти на продаж 70-100 станцій.

З початку війни компанія виготовила понад тисячу таких пристроїв. Це притому, що станції збирають вручну на спеціальних стендах з готових деталей.

 
джерело: "суспільне. вінниця"

"У нас росте кількість замовлень, тому ми звільнили основне приміщення, де було виробництво світлодіодного освітлення, а також своє кафе і склад. Там буде виробництво Bandera Power. Також замовили спеціальні столи, щоб збільшити об’єми виробництва", – розповідає Ганчук.

На підприємстві є навіть власний дослідницький центр. Шість його спеціалістів удосконалюють Bandera Power.

Орієнтація на військових

Основними споживачами станцій є військові, 10-20% покупців – приватні особи.

За словами Ганчука, Bandera Power замовляють військові з фронту та волонтери. Також за запитом військових станції купують іноземці: переказують кошти і просять відправити на фронт.

"Раз або два рази на тиждень замовлення роблять іноземці. Обсяги, як правило, великі: 20, 30, 50 станцій", – каже він.

Прямих контрактів з Міністерством оборони компанія ще не має. За словами підприємця, цей процес уже запустили, однак процедура вимагає багато погоджень і часу. Волонтерські організації більш гнучкі.

Як українські павербанки підкорятимуть світ

Ганчук зазначає, що в запуск нового виробництва компанія інвестувала кілька мільйонів гривень.

"Відверто скажу: ми навіть не рахували. В основному, це були інтелектуальні інвестиції. У перші місяці всі були дуже мотивовані і патріотично налаштовані. Звичайно, інвестували багато. Це мільйони гривень.

Більша частина інвестицій – це контракти для диверсифікації постачання деталей. Також були інвестиції в обладнання", – підкреслює підприємець.

Компанія не обмежується власними ресурсами. У розширення виробництва залучається грантове фінансування від держави та міжнародних організацій.

"Ми оформили грант на 50 тисяч євро через "Дію". Також є гранти від USAID (Агентство США з міжнародного розвитку). У нас є людина, яка займається грантами, і зараз світ прихильний до України", – пояснює Ганчук.

Компанія помалу виходить на ринок ЄС. Перші Bandera Power та Bandera Solar уже поїхали в Німеччину. Там ці пристрої популярні серед туристів, рибалок та мисливців.

Додатковий блок Bandera Solar дозволяє забезпечити електроенергією невеликий будиночок чи трейлер.

"Дуже надіємося, що війна скоро закінчиться. Тоді в ЄС експортуватимемо більше. Можливо, це будуть блоки, адаптовані до потреб місцевих мешканців", – додає Ганчук.

 
джерело: "промавтоматика"

Зараз цивільна та військова версії Bandera Power не відрізняються. У майбутньому компанія планує розробити цивільну версію для дому.

"Ми не хочемо робити щось універсальне, що підходило би для всіх. Для побуту важливо дати енергію холодильнику, котлу та зарядити гаджети. Для таких потреб випустимо новий блок", – анонсує підприємець.

Він відрізнятиметься більшою вагою, матиме правильну синусоїду і більше виходів на 220 В.

Аналогічні рішення з більшою потужністю будуть і для невеликих магазинів, офісів та малого бізнесу. Усі ці пристрої перебувають на етапі фінального тестування і скоро надійдуть у продаж.

Для запуску цієї лінійки компанія, у якій до війни працювали 300 людей, планує найняти ще 30-40 робітників.

Реклама: