Гранти на бізнес. Як і де отримати безповоротну фінансову допомогу на підприємництво

Гранти на бізнес. Як і де отримати безповоротну фінансову допомогу на підприємництво

Середа, 17 серпня 2022, 09:45 -
getty images
Як отримати грант на бізнес? Уряд приймає заявки у Дії на гранти для створення нового бізнесу, освіту в ІТ та безповоротну допомогу аграріям – що для цьго потрібно.

Статтю оновлено 3 березня 2023 року. Редакція ЕП додала нові грантові програми до попереднього списку.

За рік великої війни роботу втратили мільйони українців. Чимало великих підприємств були вимушені припинити діяльність, скоротити співробітників чи фонд оплати праці.

Малий бізнес виявився більш гнучким до обставин – навіть під час війни його представники шукають можливості для роботи.

За останній рік українці відкрили через "Дію" 140 тисяч бізнесів. Понад 136 тисяч з них – це ФОПи, ще 4 тисячі – юридичні особи.

Реклама:

Однак через свої розміри малий бізнес та мікробізнес мають обмежений доступ до коштів для розвитку. На щастя, під час війни з’явилося чимало можливостей для залучення грантів.

Наймасштабнішою стала державна грантова програма "єРобота", яка охоплює всі сфери діяльності малого бізнесу і спрямована на створення робочих місць. Підприємці також можуть отримати гранти від міжнародних організацій.

ЕП зібрала відкриті в Україні програми грантової підтримки бізнесу.

До 250 тисяч на власну справу

Отримати такий грант може кожен українець, який має намір започаткувати малий бізнес. Розмір гранту – від 50 тис грн до 250 тис грн.

Загальний бюджет цієї урядової програми до кінця 2023 року – 1,8 млрд грн. У Кабміні вважають, що за цю суму вдасться видати українцям понад 7 тис мікрогрантів.

У рамках третього етапу проєкту заяву слід подати до 12 березня, подальші етапи можна знайти тут. Загалом таких етапів до кінця року буде 12.

Претендувати на кошти можуть звичайні фізособи та ФОПи. Заяви приймаються онлайн через "Дію". Для цього потрібно авторизуватися на порталі та заповнити заяву, до якої прикріпити бізнес-план за відповідною формою. Приклад заповнення заяви розміщений на сайті.

Отримати консультацію можна в Ощадбанку, який разом з Центром зайнятості відбирає претендентів і переказує кошти. Їх можна витратити на придбання чи лізинг обладнання, сировину, орендну плату (не більше 25% від суми гранту).

Гроші повертати не потрібно, але підприємець повинен створити хоча б одне робоче місце, сплачувати податки в бюджет і працювати не менше трьох років.

До 8 мільйонів на переробне підприємство

Отримати від держави грант на 8 млн грн може бізнес, який уже працює. Кошти можна витратити на нові проєкти у сфері переробки. Термін подання заяв закінчується 31 березня. Бюджет цієї програми – 500 млн грн.

Підприємець на отримані кошти може купити, доставити і ввести в експлуатацію обладнання. Умовою отримання гранту є створення мінімум 25 робочих місць. Також потрібно працювати мінімум три роки і справно платити податки.

Подати заяву, як і в попередньому випадку, можна через "Дію". До заяви слід прикріпити бізнес-план, складений у спеціальній формі. Власний внесок претендентів у досягненні задекларованих цілей має становити 30%.

Держава дає можливість отримати до 16 млн грн кредиту за програмою "5-7-9%".

До 10 мільйонів на сад

Отримати грант на висаджування саду можуть ФОПи та юридичні особи, які мають землю або право користування нею принаймні на сім років. Грант покриває більшу частину витрат на закладання саду площею 1-25 га.

На один гектар землі можна отримати від 140 тис грн до 400 тис грн. До заяви претендент повинен прикріпити проєкт плану висадження саду. Приклад типового плану можна знайти тут.

Підприємцям, які створять першу тисячу гектарів садів, держава компенсує 70% вартості проєкту, усім наступним – 50%. Решту вони повинні покрити самостійно.

Рішення про надання цього гранту ухвалює Міністерство аграрної політики після перевірки заяви банком та оцінки проєкту висадки насаджень. Учасники цієї грантової програми повинні працювати не менше пʼяти років.

В умовах описано, які культури можна вирощувати, скільки людей треба брати на постійну та сезонну роботи. Ще одна вимога – офіційне оформлення працівників. Якщо умови не будуть виконані, грант доведеться повернути.

До 7 мільйонів на теплицю

Грант на теплицю можуть отримати ФОПи та юридичні особи, які мають землю або право користування нею на сім років. Держава компенсує до 70% вартості побудови теплиці площею до 2 га. На будівництво відводиться рік.

Заява подається через "Дію". До неї слід додати проєкт будівництва модульної теплиці з кошторисом. Умовою отримання гранту є створення 40 робочих місць.

Також потрібно працювати мінімум три роки після завершення будівництва та сплачувати податки. Якщо умови не виконуються, грант повертається державі.

Гранти на проєкти, які наближають перемогу

Український фонд стартапів надає до 35 тис дол проєктам, які наближають перемогу. На отримання цього гранту може претендувати бізнес у сферах оборони, кібербезпеки, інфраструктурної відбудови, охорони здоров’я чи освіти. У пріоритеті – проєкти, які створюють інноваційну продукцію.

Умови гранту передбачають низку обмежень стосовно витрачання отриманих коштів. 25 тис дол можна витратити на діяльність компанії, 10 тис дол – на оплату послуг одного з акредитованих акселераторів.

Заяви на участь у програмі приймаються постійно. Подати заяву можна на платформі Українського фонду стартапів. Це можуть зробити підприємці та звичайні громадяни, які зобов’язуються офіційно оформитися.

До 20 тисяч доларів на умовах 50% співфінансування

Малий та середній бізнес, який працює в аграрному секторі, може претендувати на грант Данської ради у справах біженців (DRC). Максимальна сума – 20 тис дол. Обов’язкова умова – власний внесок, що становить до 50% від загального бюджету проєкту.

Заявку на грант можуть подавати приватні підприємства будь-яких форм реєстрації, об'єднання виробників сільськогосподарської продукції, комунальні підприємства.

Результатом проєкту має бути збільшення прибутків місцевого населення на території, яку він охоплює, у тому числі завдяки залученню жителів у виробничо-збутові ланцюжки.

Грантодавець заохочує залучення у виробничо-збутові ланцюжки місцевого вразливого населення, зокрема внутрішньо переміщених осіб та осіб, які постраждали від війни. Створення офіційно оформлених робочих місць не є обов'язковим.

в тому числі внутрішньо переміщених осіб та осіб, які постраждали від війни. При цьому створення нових офіційно оформлених робочих місць не є обов'язковим.

Гранти від USAID

Представники малого та середнього бізнесу, які постраждали від війни, можуть отримати грант від програми USAID "Конкурентоспроможна економіка України".

Організація планує надати 50 грантів на загальну суму близько 36 млн грн. Очікується, що сума кожного гранту становитиме від 600 тис грн до 1,2 млн грн.

Грант надається на ІТ-рішення, розробку продукту та інновації, створення або відновлення ланцюгів поставок, посилення підготовки персоналу та забезпечення персоналом, покращення онлайн-маркетингу та просування на внутрішньому та зовнішньому ринках, підвищення конкурентоспроможності бізнесу, покращення доступу до фінансування для МСП або подібну діяльність, що пов’язана з підтримкою безперервності та відновлення бізнесу.

Бізнес може працювати у будь-якій сфері на всій території України. Заявки приймають до 24 липня 2023 року. Подати заявку на грант для бізнесу від USAID можна тут.

Мікрогранти для ветеранів

Програма мікрогрантів від Українського ветеранського фонду для ветеранів, переселенців та членів їх сімей дає можливість отримати до 20 тис грн.

Подати заяву можна до завершення воєнного стану. Бюджет програми становить 10 млн грн. Цієї суми вистачить приблизно 500 учасникам. До кінця 2022 року кошти отримали 110 учасників.

Подати заяви можуть бійці, які мають статус учасника бойових дій, їхні найближчі родичі (матері, батьки, дружини, чоловіки, діти), родини героїв Небесної сотні.

Гроші можна витратити на придбання обладнання чи товарів для ведення бізнесу. Для отримання мікрогранту заявник повинен бути ФОПом.

Програма для мікро- та малих підприємств, що постраждали від війни

Взяти участь у програмі від Міжнародної організації з міграції можуть малі та мікропідприємства, розташовані у Києві, Київській, Львівській, Закарпатській, Сумській, Чернігівській, Тернопільській, Івано-Франківській, Полтавській, Дніпропетровській та Харківській областях.

Обовʼязкова умова – підприємство має бути зареєстроване в Україні щонайменше рік тому.

Мікропідприємство (до десяти людей) завдяки гранту має створити щонайменше одне робоче місце, мале підприємство (понад десять людей) – щонайменше три місця.

Максимальна сума гранту для 270 мікропідприємств становить 4,5 тис євро в гривневому еквіваленті за курсом ООН, для 100 малих підприємств – 20 тис євро.

Для участі у програмі потрібно заповнити відповідну форму: для мікропідприємств та малих підприємств. Подати заявки можна до жовтня 2023 року. Пріоритет надаватимуть пошкодженим, зруйнованим та переміщеним підприємствам.

Підтримка малих сільськогосподарських виробників

У програмі Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН можуть взяти участь аграрні виробники з кількох західних областей.

  • Львівська область: ягідництво, овочівництво, аквакультура;
  • Закарпатська область: гуцульська овеча бринза, гуцульська коров'яча бринза, закарпатський мед, закарпатське вино;
  • Івано-Франківська та частина Чернівецької області: гуцульська овеча бринза, гуцульська коров'яча бринза.

Гранти надаватимуть у гривнях:

  • до 370 тис грн (10 тис дол) для малих фермерських господарств;
  • до 925 тис грн (25 тис дол) для сільськогосподарських малих та середніх підприємств, сільськогосподарських кооперативів та об'єднань виробників географічних зазначень.

Подати заявку можна через Державний аграрний реєстр до 10 березня 2023 року.

Підтримка талантів від Київської школи економіки

Київська школа економіки запустила програму підтримки талантів та проєктів на 1 млн дол.

Взяти участь у програмі може будь-хто. Основне завдання для учасника – описати, чому саме цей проєкт потребує допомоги.

Перший етап відбору – невелике опитування та мотиваційний лист. За результатами відбору комітет школи зв'яжеться з учасниками щодо подальших дій або повідомить, якщо заявка була відхилена. Надіслати заявку та пройти опитування можна за посиланням.

Що уже не працює

Стартапи від ЄС – були до 7 вересня були   https://eic.ec.europa.eu/news/european-innovation-council-eu20-million-support-ukrainian-start-ups-2022-06-09_en

Гранти для стартапів від Google – закрито 

До 8 мільйонів на стартап – призупинено 

До 15 тисяч доларів для прифронтового бізнесу – призупинено 

Cтаття підготовлена в рамках проєкту "Реформи для свободи українського бізнесу" в партнерстві з Atlas Network

Реклама: