Як довго триватимуть вимкнення світла і чи можливий блекаут: питання-відповіді

Як довго триватимуть вимкнення світла і чи можливий блекаут: питання-відповіді

Четвер, 10 листопада 2022, 09:15 -
Назарій Мазилюк / УП
Найскладніше може бути попереду. Як працює енергосистема і за яким принципом відбуваються вимкнення електрики.

Свої поразки на полі бою Росія намагається компенсувати ударами по енергетичній інфраструктурі України, лишаючи без світла, води і тепла мільйони громадян.

Знаючи підступність ворога, який діє терористичними методами, енергетики та військові припускають, що в найбільш холодні зимові місяці атаки на об’єкти енергетики поновляться з новою силою.

На жаль, це означає, що українцям треба готуватися до найгіршого. ЕП дає відповіді на найпоширеніші питання щодо вимкнень електрики.

Були використані матеріали Міністерства енергетики, системного оператора "Укренерго", компанії ДТЕК та профільних експертів.

Реклама:

Як довго ще вимикатимуть світло?

Відповідь на це питання залежить від того, чи продовжить терористична Росія обстріли критичної інфраструктури України та наскільки вони будуть влучними.

Якщо руйнація об’єктів енергетики триватиме, то відключення триватимуть протягом усього опалювального сезону. Якщо нових руйнувань не буде, то енергетики обіцяють відновити нормальне енергопостачання протягом одного-двох тижнів.

Однак у те, що на росіян зійде прозріння і вони припинять обстрілювати цивільну інфраструктуру, мало хто вірить. Представники української влади та військові припускають, що ворог не зупиниться.

Відносне затишшя останнього тижня вони пов’язують з тим, що Путін дав команду зупинити обстріли енергетичної інфраструктури до саміту Великої двадцятки і збирати сили для нового удару після його завершення.

Чому відключають електроенергію?

Єдина причина примусових обмежень споживачів – російські удари по енергетичній інфраструктурі.

Через це в окремих регіонах, а іноді майже по всій країні виникає дефіцит електроенергії. Детально про удари окупантів розповів голова ДТЕК Максим Тімченко.

Вимикання електрики дозволяють зменшити навантаження на мережі, відремонтувати обладнання, збалансувати енергосистему та уникнути нових аварій.

Може, замість осель громадян краще вимикати промислові підприємства, які споживають більше?

Так і є. Некритичні для держави обʼєкти промисловості, наприклад, невійськові заводи, вимикаються. Однак цього буває недостатньо, тому енергетики змушені обмежувати електропостачання й житлових кварталів.

Чому не можна залишити працювати хоча б вуличні ліхтарі та світлофори? Це ж небезпечно.

Світлофори та ліхтарі підключені до підстанцій операторів систем розподілу, як і житлові будинки. Вилучити їх із списків стабілізаційних вимкнень неможливо через специфіку побудови електромережі.

Якщо вимикається лінія, то знеструмлюються і будинки, і світлофори. В іншому випадку неможливо знизити навантаження на енергосистему, що може призвести до нових аварій і більш тривалих вимкнень.

Які типи вимкнень існують і що відбувається зараз?

Усього їх три.

Екстрені. Ніхто не може прогнозувати їх тривалість, оскільки все залежить від рівня руйнувань інфраструктури.

Аварійні. Кожен тип аварії має очікуваний час відновлення. Інформацію щодо цього можна знайти на сайті місцевого оператора електромереж.

Стабілізаційні. Декларується, що їх максимальна тривалість – чотири години, однак можлива 40-хвилинна похибка.

Якщо світла нема понад пʼять годин, імовірно, трапилася локальна аварія. Про це споживачі можуть дізнатися у свого оператора системи розподілу – обленерго.

Чому вимкнення не завжди збігаються з графіком?

Усе залежить від типу відключень.

Аварійні виникають у разі ракетних обстрілів або через раптові пошкодження мереж. Їх неможливо спрогнозувати.

Стабілізаційні повинні відбуватися за орієнтовним графіком, але він може мати похибки.

Де дізнатися, чи вимкнуть електрику на моїй вулиці?

Інформацію про вимкнення світла можна знайти на сайті оператора системи розподілу електроенергії – обленерго.

У кожному регіоні – Київ, Київська область, Харків, Одеса, Львів, Херсон, Вінниця, Дніпро, Запоріжжя, Чернігів, Ужгород, Полтава, Хмельницький, Луцьк, Тернопіль, Кропивницький, Житомир, Суми, Черкаси, Миколаїв, Чернівці, Рівне, Івано-Франківськ – є свій оператор.

Чому мій будинок у графіку є, а в зазначений час світло не вимкнули?

Імовірно, не було потреби у вимкненні електрики. Також будинок може перебувати на одній лінії із стратегічно важливим об’єктом. У деяких містах таким споживачам світло не вимикали жодного разу.

Чому я майже щодня сиджу без світла по 6-8 годин, а в сусідньому будинку електрику не вимикали жодного разу?

У будинку чи навіть під'їзді може бути кілька ліній електромереж, які належать до різних груп і вимикаються за різними графіками.

Водночас є черговість вимкнень навіть у межах однієї групи. Цю черговість оператори застосовують за потреби.

Чому важливо споживати менше електрики?

Чим менше українці споживають електроенергії, тим менше навантаження на мережі, що дозволяє швидше ремонтувати обладнання та уникати стабілізаційних вимкнень.

Важливо обмежити споживання електроенергії з 8:00 до 11:00 та із 17:00 до 23:00. Користуватися бойлером, пральною машиною, обігрівачами та кондиціонерами краще після опівночі.

Що таке блекаут?

Блекаут – найстрашніше слово для енергетиків. Він настає, коли графік обмеження потужності та графік аварійних вимкнень не допомогли.

У цьому випадку споживачі від'єднуються від живлення на рівні підстанцій "Укренерго". Тоді без світла можуть залишитися міста і навіть області.

Наскільки можливе повне відключення?

Наразі ситуація напружена. З кожним наступним ударом вона буде погіршуватися.

Попри це енергосистема має певний запас міцності. Енергетики вважають апокаліптичний сценарій з вимкненням світла в усій країні малоймовірним.

Чи працює під час вимкнень електрики каналізація?

Якщо мова йде про стабілізаційні відключення, то вони не застосовуються до об'єктів соціальної інфраструктури: лікарень, котелень, насосних станцій, пожежних частин та об'єктів, що забезпечують роботу каналізації.

Однак якщо йдеться про аварійні відключення, то зупинка роботи каналізації цілком можлива. У такому разі треба дочекатися, поки ДСНС та енергетики ліквідують наслідки атаки ворога та відремонтують обладнання.

Реклама: