"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Стали менше пити? Як війна змінила алкогольні звички українців та ринок

Стали менше пити? Як війна змінила алкогольні звички українців та ринок

Вівторок, 6 вересня 2022, 14:15 -
getty images
Чи стали українці менше пити, як змінилися споживання та продажі алкоголю, та як криза на алкогольному ринку вплинула на доходи бюджету країни?

Алкоголь – вірний супутник воєн. Багато людей вважають, що в помірних дозах вживання алкогольних напоїв допомагає зняти стрес та підтримати моральний дух. У Міністерстві охорони здоровʼя кажуть, що це омана.

Хай там як, а українці вживали алкоголь і до великої війни. Війна вплинула лише на споживчі звички та характер споживання напоїв, а масова міграція населення та економічна криза посилили структурні зміни у виробництві алкоголю.

У 2022 році продажі спиртних напоїв обвалилися щонайменше на третину, а в деяких категоріях – на 67%. Влітку галузь почала відновлюватися, проте на цьому шляху є багато перепон.

Чи стали українці менше пити, як змінилися споживання та продажі алкоголю, та як криза на цьому ринку вплинула на доходи державного бюджету?

Реклама:

"Школа життя почалася в дитинстві:
Тато пив щодня на виробництві,
Пив на свята – державні й церковні.
Сімейні війни, як правило, безкровні.

Мама глушила елітну спиртягу,
Брат виявляв алкогольну звитягу,
Хресний Зураб працював на розливі,
Гени алкоголіка – міцні й невразливі…".

Сергій Жадан

Що пʼють

Споживання алкоголю впродовж календарного року нелінійне. Частки його продажів змінюються залежно від сезону, кажуть у великому продуктовому ритейлері "Метро Україна".

"Узимку зростає частка міцного алкоголю, влітку стають популярними слабоалкогольні напої, вино та пиво", – каже керівниця напряму з управління категоріями товарів тривалого терміну зберігання "Метро Україна" Анна Малько.

За її даними, у 2021 році частка алкоголю в загальних продажах мережі становила 15%, зараз на нього припадають 14%. Важливо, що частка продажів напоїв українського виробництва росте, а імпортного – падає.

За підсумками 2021 року найбільшу частку продажів у грошовому вираженні становили лікеро-горілчані вироби – 35% від загальних продажів. Друге і третє місця з однаковим результатом, по 19%, посіли пиво та вино.

 

Війна суттєво змінила ринок. Серед причин – від’їзд великої кількості населення за межі України, обмеження в роботі закладів харчування та порушення логістичних потоків.

З кінця лютого до початку квітня продаж алкоголю був заборонений. Через бойові дії багато виробництв зупинилося. Змінилася й економічна поведінка українців.

"Ці фактори вплинули на кожну категорію алкоголю. Найменше постраждали продажі пива.

По-перше, на пиво вводилися слабші обмеження. По-друге, пиво – сезонний напій, тому в березні-квітні обсяги його продажів були невеликими", – розповідає аналітик дослідницької компанії Pro-Consulting Євген Бондаренко.

За даними Pro-Consulting, у січні-червні 2022 року українці купили пива на 6,8 млрд грн, що на 34% менше порівняно з аналогічним періодом 2021 року. Продажі горілки впали на 53%, вина – на 58%, коньяку – на 66%.

 

Компанія Carlsberg Ukraine оцінює просідання ринку в березні-квітні 50% в споживанні та 68% – у виробництві. З травня ринок почав поступово відновлюватися.

За оцінкою профільної асоціації "Укрпиво", за сім місяців 2022 року виробництво пива в Україні порівняно з аналогічним періодом 2021 року скоротилося на 32%.

Закриті заводи

Причиною падіння виробництва пива стала зупинка заводів найбільших виробників у лютому-березні.

"У перші дні війни три заводи Carlsberg Ukraine тимчасово зупинили роботу з міркувань безпеки. У березні ми запустили Львівську пивоварню, у травні відновив роботу Київський завод, влітку – Запорізький", – повідомили в компанії.

Конкурент Carlsberg, компанія "AB In Bev Efes Україна", ще не відновила роботу своїх броварень. Усі заводи корпорації розташовані в наближених до лінії фронту містах – Чернігові, Харкові та Миколаєві.

Натомість AB In Bev Efes імпортує позиції, які були доступні українському споживачеві до 24 лютого, у тому числі бренди, які варилися в Україні. Маркетинг-директор "AB In Bev Efes Україна" Анна Руденко каже, що компанія готується до відновлення виробництва.

У Pro-Consulting констатують, що через війну роботу призупинили переважно підприємства, розташовані на сході та півдні України, частково – у центральних областях. Більшу частину товару продавали із запасів січня або 2021 року.

"Підприємства зупиняли виробничі лінії через небезпеку для співробітників, заборону продажу алкогольної продукції, критичну зупинку логістичних ланцюгів, перенесення потужностей в інші країни або регіони", – говорить Бондаренко.

Обмеження бʼють по бюджету

У Києві придбати алкоголь у магазинах можна з 11-ї до 19-ї години, у ресторанах – до 22-ї. В областях місцеві адміністрації самостійно встановлюють часові та інші обмеження на продаж алкогольних напоїв.

Обмеження часу продажу алкоголю спричинили зниження продажів, констатує Малько.

"Значна кількість людей може приїжджати в магазини тільки після роботи. Клієнти, для яких алкоголь не є основною метою приїзду, його не купують. Через це зменшилася кількість спонтанних придбань алкоголю", – каже Малько.

У Carlsberg Ukraine додають, що в регіонах, наприклад, у Львові, заборонене споживання алкоголю на літніх майданчиках чи терасах.

"Через війну виробництво і споживання спочатку зупинилися, а після послаблення заборон – значно скоротилися. Будь-які обмеження негативно впливають на продажі", – заявили в компанії.

Виробник стверджує, що одне робоче місце в пивоварній галузі дає шістнадцять робочих місць у суміжних сферах – роздрібній торгівлі, логістиці, ресторанному та готельному бізнесах.

"Від заборон та обмежень страждають постачальники та виробники: від фермерів, що вирощують ячмінь, до виробників упаковки. Основний ризик обмежень – робочі місця та зарплати багатьох працівників суміжних сфер, а також зменшення надходження податків до бюджетів різних рівнів", – вважають у Carlsberg Ukraine.

Аналітики це підтверджують. Бондаренко з Pro-Consulting каже, що виробництво алкоголю є завершальною ланкою довгого економічного ланцюга.

"У ланцюгу задіяні фермери, виробники пляшок, ковпачків, етикеток, картону, плівок, перевізники, складські оператори, митні брокери та сертифікаційні компанії. Завершували цей ланцюг заклади торгівлі – магазини, бари, ресторани.

Заборона продажу алкоголю призвела до зупинки всього ланцюга, що зупинило виплати зарплат великій кількості працівників, а також податків до бюджетів", – зазначає аналітик.

За даними порталу публічних фінансів Open Budget, за січень-липень план надходжень акцизу з виробленої в Україні продукції виконаний на 32,5% (надійшли 27,9 млрд грн).

Що далі

Pro-Consulting називає 2021 рік високоприбутковим для алкогольної індустрії. Зараз на ринку падають і споживання, і виробництво. Ця тенденція збережеться у 2023 році, кажуть в "AB In Bev Efes Україна".

"Пройде час, поки ринок почне відновлюватися і зростати. Для цього повинні виникнути відповідні умови – припинення війни, стабілізація економіки, повернення територій та людей, які тимчасово виїхали з країни", – вважає Руденко.

У Carlsberg Ukraine очікують, що восени споживання пива буде на 30% меншим, ніж у цю пору у 2021 році, і повторюють думку, що наразі є багато невідомих факторів.

"Споживання пива буде залежати від воєнної та економічної ситуації в країні, а також від умов, у яких буде працювати галузь. Стабільність у податковій політиці, дерегуляція та перегляд обмежень стосовно продажу, – це те, що може забезпечити передумови для стабільного відновлення галузі", – вважають у компанії.

Влітку індустрія почала відновлюватися завдяки локалізації бойових дій та скасуванню заборони на продаж алкоголю, кажуть у Pro-Consulting. Рівень продажів та виробництва буде залежати від перебігу воєнних дій та економічної ситуації.

"Галузь поступово відновлюватиметься, але ця динаміка буде набагато нижча порівняно з 2021 роком. Оптимістичним сценарієм є налагодження логістичних ланцюгів і запуск роботи всіх виробничих ліній, які працювали до війни.

На повернення до споживчих показників 2021 року в регіонах, де активні бойові дії закінчилися наприкінці березня, буде потрібно близько двох років", – повідомив Бондаренко.

 

"Ситні" часи для індустрії можуть настати нескоро, вважає Малько. Алкоголь не є товаром першої необхідності, тому це одна з категорій, від якої люди починають відмовлятися задля економії грошей.

"При погіршенні економічної ситуації і зменшенні доходів громадян слід очікувати зменшення продажів та перерозподілу продажів всередині категорії в бік дешевших напоїв", – попереджає представниця "Метро Україна".

Це підтверджують і виробники.

"Ми помічаємо даунтрейдинг: споживач вимушений вибирати більш доступне за ціною пиво через зменшення доходів. Частка преміального пива зменшується. У споживача знижується інтерес до спеціальних сортів", – заявили в Carlsberg.

Тренд "преміумізації" підтримуватиметься завдяки менш вразливій до кризи категорії споживачів, каже Руденко.

Натомість тренд на збільшення частки так званих unisex-брендів (марки Kronenbourg, Garage, Somersby) зміниться на падіння через виїзд за кордон мільйонів жінок, додають у Carlsberg Ukraine.

Реклама: