Java-програміст за 4 місяці. Як компанія безкоштовно навчає, працевлаштовує та заробляє на цьому

Java-програміст за 4 місяці. Як компанія безкоштовно навчає, працевлаштовує та заробляє на цьому

Середа, 20 липня 2022, 14:00 -
Засновники Mate academy Максим Лисак, Анна та Роман Апостол
Mate academy вже кілька років навчає та працевлаштовує своїх студентів в ІТ-галузі. Причому платити за навчання не треба. Як це можливо?

3 400 доларів. Саме стільки становила середня зарплата українського програміста в червні. Це на 100 дол більше, ніж у кінці 2021 року.

Попри економічну кризу, спричинену вторгненням Росії, ІТ-індустрія залишилася однією з небагатьох галузей, де не відбулося масового скорочення персоналу і зниження зарплат. Компанії сектору зберегли 95% контрактів.

В умовах війни кількість вакансій упала вдвічі, але досі перевищує 4,6 тис. Спеціалісти навіть з шестимісячним досвідом роботи отримують 700 дол, з річним – 1 050 дол, з дворічним – 1 850 дол.

Зараз не обов’язково мати математичну освіту, щоб стати претендентом на одну з вакансій в ІТ. Для опанування професії потрібні велике бажання і сильна мотивація.

Реклама:

Так стверджує співзасновник і СЕО Mate academy Роман Апостол, який разом з однодумцями створив компанію, що навчає людей ІТ-професій і допомагає студентам знайти роботу.

На відміну від класичних приватних навчальних закладів, які беруть гроші за освіту, бізнес-модель Mate academy передбачає безкоштовне навчання. На чому заробляє Mate academy та як працевлаштовуються її випускники?

Поява стартапу та інвестиції

Ідея створення стартапу Mate academy виникла в Анни Апостол у 2014 році. Через чотири роки до команди проєкту приєдналися її чоловік Роман Апостол, який пішов з компанії Google, та Максим Лисак.

За цей час академія встигла вивчити та працевлаштувати 130 студентів за трьома спеціальностями: Quality Assurance (QA, тестувальник), Frontend (розробник інтерфейсу для клієнтів) та Java‑розробка (розробка застосунків).

Після приєднання до стартапу Апостола та Лисака почався період масштабування проєкту. З літа 2018 року на безкоштовне навчання в Mate academy оформилися понад 2 тис студентів, з яких 1 800 працевлаштувалися.

У листопаді 2021 року стало відомо про залучення стартапом 1,9 млн дол інвестицій від співзасновників технологічних компаній Wise (Transferwise), Teleport, Pipedrive та Bolt.

Раунд підтримали Horizon Capital і чинні на той момент інвестори стартапу TA Ventures та Flyer One Ventures. Отримані кошти планували вкласти в маркетинг і створення контенту для розширення, розрахованого на ринки США та Польщі.

"У нас контент українською мовою. Щоб навчати іноземців, потрібен контент англійською мовою. Також треба було доробити платформу", – пояснює Апостол. Зараз у проєкті працюють 100 співробіників.

Команда Mate Academy
Команда Mate аcademy

Проєкт пропонує дві форми навчання.

Перша – навчання повного дня. Воно безкоштовне до моменту працевлаштування і передбачає попередній відбір. Навчання проходить у будні дні з 9:00 до 18:00 упродовж чотирьох місяців.

Після працевлаштування студент два роки переказує академії 17% своєї зарплати.

Друга – класичне платне навчання. Тут діє фіксована ціна, відсутні відбір та чіткі терміни навчання. Вартість – 19-34,9 тис грн залежно від обраної спеціалізації.

Щотижня Mate academy отримує понад 2 500 заявок на обидві форми навчання. На безкоштовній формі зараз 550 студентів. З лютого 2022 року стартап допоміг знайти роботу у сфері ІТ понад 230 людям.

В академії навчаються не лише українці. Mate academy має міжнародну групу із студентами з понад десяти країн, зокрема з Індії, Румунії, Туреччини, Південної Африки та США.

Як працює безкоштовне навчання

Щоб потрапити на безкоштовну форму навчання, кандидат повинен пройти на платформі Mate academy базову навчальну програму, яка розрахована на два тижні.

"Іноді люди хочуть в ІТ, але не розуміють, що вони будуть робити, у чому полягатиме їх робота. Проходячи цей базовий курс, люди розуміють, що вони будуть робити і як виглядатиме їх майбутня робота", – пояснює Апостол.

За кожним напрямком – Java, Frontend, Fullstack, Python, QA, UI/UX Design – є базовий курс. Його потрібно пройти за два тижні і виконати тестове завдання. Після цього кандидат проходить інтерв’ю в Mate academy.

Інтерв’ю відбувається англійською мовою (базовий рівень – обов'язкова умова). Під час розмови потенційний студент виконує тестові завдання, аби визначити рівень знань за підсумками проходження двотижневого курсу.

Кандидата питають, чому він хоче працювати в ІТ, чому обрав ту чи іншу спеціалізацію та чого хоче досягти.

За словами Апостола, на цьому етапі відсіюються два з трьох кандидатів. Зазвичай це відбувається через помилки у виконанні тестових завдань. Проте багато кандидатів стають студентами з другої або третьої спроб.

Михайло Федоров, Мінцифри: Ми будемо відкидати економіку Росії на багато років назад. У неї не буде майбутнього

У Mate academy майже відсутні обмеження за віком, статтю чи освітою. Єдине обмеження – на навчання не беруть осіб, молодших за 16 років, бо за законом вони не мають права працювати.

"Наша інвестиція в людей такого віку не окупиться. Верхнього обмеження немає. Найстаршому студенту, якого ми працевлаштували, було 54 роки", – зазначає Апостол.

За чотиримісячною програмою студенти навчаються безкоштовно. За групою з 50 студентів закріплені п’ять менторів. Додатково в кожної групи є свій координатор.

Для студентів, чий рівень англійської потребує покращення, Mate пропонує безкоштовні мовні курси. За час навчання студент виходить на рівень комфортного спілкування.

Чи реально стати Java-програмістом за чотири місяці

Mate academy пропонує складні мови програмування – Java та Python. На їх вивчення потрібно витратити мінімум рік, а в ідеальному варіанті – кілька років. Водночас стартап обіцяє навчити за чотири місяці. Як це можливо?

За словами Апостола, секрет у тому, що люди навчаються весь день.

Олена Самборська, Luxoft Україна: Нас запевнили, що не буде такої великої різниці валютних курсів

"Це навчання full time, тобто людина ніби працює на роботі. Якщо порахувати кількість уроків, які в мене були за два роки в університеті, і скільки часу протягом чотирьох місяців люди навчаються в Mate, то це порівнюваний час.

Якщо я буду щотижня витрачати 1-1,5 години для навчання, то це не дасть ніякого результату. Так можна вчити програмування і пʼять років.

До речі, влаштовувати людей у Java – один з найпростіших напрямків. Вважається, що це складний напрямок, тому там менша конкуренція", – говорить співзасновник стартапу.

Чи всіх працевлаштують

Пошук роботи в ІТ – специфічний процес, який значно відрізняється від пошуку роботи в традиційних сферах економіки.

Кандидат може розраховувати на прийнятний результат за умови високого рівня знань за своєю спеціалізацією, високого рівня англійської та масового розсилання резюме.

Етап пошуку роботи починається на третьому місяці навчання. Складання резюме, написання супровідних листів, подання заявок на вакансії студенти здійснюють за підтримки спеціалістів Mate.

Крім того, кожен студент тренується проходити співбесіди разом з рекрутерами та менторами онлайн-школи.

Як результат, 40% студентів академії працевлаштовуються ще до завершення навчання. Загалом до 90% випускників знаходять роботу впродовж одного-трьох місяців після завершення курсу.

Електронний викладач: девʼять додатків для вивчення математики, англійської та української

За словами Апостола, у кожній навчальній групі є 20% так званих топперформерів – людей, які швидко і якісно засвоюють матеріал, 60% – це "сильні середнячки", 20% трохи відстають.

Перші отримують пропозиції з працевлаштування на перших співбесідах, другим для цього потрібно пʼять-десять співбесід, останнім – до 50.

Чи є в Mate аcademy часові ліміти на працевлаштування?

Роман каже, що в кожного свого студента стартап інвестує настільки багато часу та грошей, що перестати допомагати людині в працевлаштуванні економічно не вигідно. Тож часових лімітів на працевлаштування не існує.

"Студентів навчають програмісти, у яких зарплата програмістів, тобто навчання нам дуже дорого коштує. Ми дуже багато інвестуємо в людей і нам не вигідно припиняти шукати роботу для своїх студентів", – пояснює співзасновник стартапу.

Які гарантії оплати

Чи можуть випускники безкоштовних курсів після працевлаштування відмовитися від виконання своєї частини угоди, тобто не платити 17% від своєї зарплати протягом двох років?

"Коли людина отримує пропозицію роботи, то перші, хто дізнається про це, зазвичай ми. Вони з радістю пишуть: я отримав офер, я дуже щасливий чи щаслива. Вони не шукають способів, як це приховати", – зазначає Роман.

Сплата 17% контролюється просто. В ІТ абсолютна більшість людей працюють як ФОП третьої групи. Вони подають квартальні декларації про доходи. На основі цих декларацій можна перевірити, чи сплачують люди правильні суми.

Як зареєструвати фізособу-підприємця онлайн

"Відповідно до договору, ми можемо перевіряти податкову декларацію на предмет розміру сплати відсотків", – каже Апостол.

Що змінила війна

З одного боку, війна стала шоком для команди Mate academy. Уперше за свою історію стартап зробив двотижневі канікули, щоб ментори та учні добралися до безпечних місць і підготувалися до продовження навчання.

З іншого боку, ще до пандемії навчання відбувалося переважно в онлайн-форматі, тож війна з точки зору формату навчання нічого не змінила.

Війна негативно вплинула на попит на програмістів початкового рівня (Junior). Якщо до 24 лютого стартап протягом місяця влаштовував на роботу 120 випускників, то за березень вдалося працевлаштувати лише 20 людей.

ІТ-галузь допоможе Україні вистояти у війні: опитування найбільших гравців

За словами Романа, з кожним місяцем вдається працевлаштовувати дедалі більше людей, однак до довоєнних показників ще далеко.

"Кількість вакансій зменшилася на 40-50%. Найбільше страждають Junior, конкуренція серед них суттєво виросла. Ми працевлаштовуємо людей і вже вийшли на понад 50% від довоєнних показників" – підсумовує співзасновник стартапу.

Реклама: