"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Російському центробанку заблокували активи. Що це означає?

Російському центробанку заблокували активи. Що це означає?

Вівторок, 1 березня 2022, 08:00 -
Getty Images
У переліку "вбивчих" санкцій проти Росії з'явилося обмеження проти центрального банку країни. Які наслідки вони матимуть для російської економіки та росіян?

Навколо України об’єднався весь світ.

Віроломний напад Росії на Україну в ніч на 24 лютого створив антипутінську коаліцію та змусив країни Заходу, навіть лояльні до російського президента, заговорити про запровадження жорстких санкцій проти країни-агресора та її економіки.

Чи не найбільш жорсткі санкції традиційно пов’язували з відключенням РФ від системи SWIFT. Цей крок міг радикально вдарити не лише по простих росіянах, які не могли б отримувати чи відправляти гроші за кордон, а й по всій російській економіці, її експортних та імпортних можливостях.

Однак в остаточній редакції санкції щодо SWIFT виявилися набагато м’якішими: від системи відключать лише кілька великих російських банків, залишивши за Росією можливість займатися міжнародною торгівлею.

Реклама:

Натомість у переліку "вбивчих" санкцій проти Росії з’явилося обмеження проти центрального банку країни. Які наслідки для російської економіки та благополуччя росіян можуть мати ці санкції?

Подушка безпеки

Резерви центрального банку – це валютні накопичення, які використовуються для впливу на курс національної валюти. У разі девальвації нацвалюти центральний банк продає іноземну валюту з резервів, задовольняючи попит на неї.

24 лютого, коли почалася відкрита атака країни-агресора на Україну, курс долара в Росії поповз угору. Інвестори, компанії та російське населення боялися санкцій та економічних потрясінь, пов’язаних з війною, і почали скуповувати долари.

У перші години торгів долар у РФ подорожчав до 90 руб, але згодом курс вдалося стабілізувати на рівні 83 руб за дол. Це відбулося завдяки активним інтервенціям російського центробанку.

Крім того, міжнародні резерви необхідні для погашення валютних боргів уряду та підтримки платоспроможності держави перед її кредиторами.

До початку війни Росія встигла наростити свої міжнародні резерви. 1 лютого вони становили еквівалент 630 млрд дол, це у 21 раз більше, ніж в України.

Які санкції запровадили щодо резервів

27 лютого Євросоюз запровадив новий пакет економічних санкцій проти країни-агресора. Серед іншого вони включали блокування операцій, пов’язаних з управлінням резервами центрального банку РФ.

Іншими словами, Росію позбавили значної частини її "фінансової подушки": ЦБ РФ не зможе продавати свої валютні активи, розміщені на рахунках у європейських банках, для порятунку рубля від девальвації.

Уже наступного дня до жорстких санкцій ЄС приєдналися США, Японія, Велика Британія і навіть традиційно нейтральна Швейцарія.

Як наслідок, Росія втратила доступ до тієї частини резервів, яка розташована на Заході та в Японії і номінована майже в усіх резервних валютах, крім китайського юаня.

 
Голова центробанку РФ Ельвіра Набіулліна та помічник президента РФ Максим Орєшкін під час наради з Володимиром Путіним з економічних питань у Кремлі, 28 лютого
джерело: ТАСС

Заблокують не все

Золотовалютні резерви не існують лише у вигляді іноземної валюти та монетарного золота. Центробанки розміщують свої накопичення в цінних паперах з найвищим кредитним рейтингом (таких, як казначейські зобов’язання США) або на депозитах у банках.

Однак центробанк РФ давно готувався до санкцій Заходу, ще з часів анексії Криму. Протягом останніх років ЦБ РФ скорочував свої доларові активи, натомість збільшуючи частку активів у китайських юанях та монетарному золоті.

Російський центробанк нечасто публікує дані щодо структури своїх резервів. Останні дані стосуються 30 червня 2021 року.

Тоді на долар припадало лише 16,4% золотовалютних резервів РФ. Натомість частка євро становила 32,3%, китайського юаня – 13,1%, фунта стерлінгів – 6,5%, золота – 21,7%. Решта припадала на активи, номіновані в інших валютах.

Імовірно, готуючись до війни з Україною, Росія могла зменшити свої доларові та єврові резерви ще більше, наростивши вкладення в золото та китайську валюту.

Виходячи з даних за літо 2021 року, близько третини резервів Росії наразі захищені від санкцій Заходу.

За підрахунками наукового співробітника Гуверівського інституту Стенфордського університету Майкла С. Бернстама, під західні санкції потрапить близько двох третин золотовалютних резервів РФ.

Йдеться про понад 400 млрд дол в еквіваленті, доступ до яких втратить ЦБ ФР і які не зможе використати на стримання девальвації рубля.

Решта російських резервів не настільки ліквідна. Це китайські юані та золото, які не можна так ефективно використовувати для оперативного погашення надлишкового попиту на валюту.

Які можуть бути наслідки

Російська економіка останні кілька днів живе в режимі паніки. Люди масово знімають кошти з банкоматів та скуповують долари, поки це ще можливо.

Курс рубля реагує на таку неспокійну ситуацію падінням. Хоча офіційний курс тримається на рівні 90 руб за дол, на готівковому ринку американську валюту пропонують купити за 130-150 руб.

У такі моменти російський центробанк, намагаючись втримати баланс, вдається до адміністративних обмежень. Так, російських експортерів зобов’язали продавати 80% своєї валюти на ринку.

Однак це навряд чи стримає російську валюту від подальшого просідання, а росіян – від зубожіння. Російський центробанк, втративши дві третини своїх резервних потужностей, не зможе ефективно гасити паніку, що яскраво демонструють події останніх днів.

Маючи значно укорочені резерви, Росії доведеться відмовитися від активної підтримки курсу, аби зберегти частину валюти на погашення зовнішніх боргів.

Як глибоко може просісти російська валюта за таких умов, сказати складно, однак вже майже напевно можна сказати, що побачити рубль "двохсотим" настільки ж реально, як і російських окупантів на вулицях українських міст.

Чи запроваджували санкції проти центробанків раніше

У питанні санкцій проти центрального банку Росія увійшла до клубу "передових" підсанкційних економік світу: Ірану, Сирії, Венесуели та Афганістану.

Останній випадок пов'язаний із захопленням влади в Афганістані талібами. Тоді США заморозили всі рахунки центрального банку на кілька мільярдів доларів.

Іранський центробанк перебуває під санкціями вже понад 20 років. Крім блокування майже 2 млрд дол на рахунках установи в City, США ще й погрожують запроваджувати санкції проти кожного, хто захоче співпрацювати з центробанком Ірану в майбутньому.

Реклама: