"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Держава розкидається грошима: як "Укргазвидобування" може втратити півмільярда через дивну кредитну історію

Держава розкидається грошима: як "Укргазвидобування" може втратити півмільярда через дивну кредитну історію

Четвер, 31 жовтня 2019, 09:00 -
ua-energy.org
Держкомпанія "Укргазвидобування" може втратити до півмільярда гривень через отримані шість років тому кредити в "Дельта банку". Це вдвічі більше, ніж сума самого кредиту. Як так сталося, і чому оточення колишнього депутата Віталія Хомутинніка вимагає ці кошти від держпідприємства?

У середині жовтня 2019 року ПАТ "Укргазвидобування" заявило про блокування своїх банківських рахунків, а через кілька днів — про розблокування.

Так в очах середньостатистичного читача ділової стрічки новин виглядає поява проблеми компанії і її вирішення. Насправді усе складніше, а в випадку з "Укргазвидобуванням" — ще й дорожче.

Судові маніпуляції з рахунками державної компанії стали відлунням її проблем зі старими банківськими кредитами, за обслуговування яких "Укргазвидобування" суттєво переплатить.

У корпоративному секторі такі випадки не рідкість, але цей епізод унікальний. Його унікальність в тому, що на несвоєчасно погашені 250 млн грн держкомпанія примудрилася втратити двічі.

Реклама:

Вперше — у 2015 році, коли її борги перед банками були переуступлені групі бізнесменів і в результаті — подвоєні.

Вдруге "Укргазвидобування" готується втратити у ці дні. Недавно її борги перейшли в руки соратників творця партії "Відродження" Віталія Хомутинника, які мають право виставити видобувнику газу рахунок на пів мільярда гривень.

З чого все почалося

Чистий прибуток близько 30 млрд грн на рік став звичайною справою для "Укргазвидобування" в останні кілька років. У країні різко зросли ціни на газ — основний товар цього підприємства.

Утім, так було не завжди. У далекому 2013 році компанія перебивалася з хліба на воду і для підтримки своєї ліквідності оформляла кредити.

Найчастіше гроші позичалися у держбанків, але були й винятки. Один з таких відбувся у 2013 році. Тоді держкомпанія підписала з "Дельта банком" два договори: кредит №1 на 150 млн грн і кредит №2 на 106 млн грн.

Ці суми зросли в геометричній прогресії і стали інструментом для заробітку великого приватного бізнесу. Як це сталося?

11 друзів "Укргазвидобування"

На момент оформлення позик було домовлено, що гроші позичальник поверне до 1 січня 2015 року. Однак за два місяці до закінчення терміну дії кредитних договорів відбулося щось дивне: поручителями за зобов'язаннями "Укргазвидобування" перед "Дельта банком" виступили 11 фізосіб.

Їх прізвища ще у 2016 році публікували ЗМІ. Найвідоміші з них — син ексміністра юстиції Максим Лавринович і президент каналу ICTV Олександр Богуцький.

"У лютому 2015 року "Дельта банк" списав кошти з рахунків поручителів в рахунок погашення кредиту "Укргазвидобування", — говорилося в матеріалі "Наших грошей".

Навіщо київській еліті розплачуватися за державну газовидобувну компанію? Річ у тім, що у всіх 11 фізосіб були великі депозити в "Дельта банку", а віддавати їх фінустанові було нічим — вона тоді вже була неліквідна.

Через кілька місяців, коли "Дельта банк" буде офіційно визнаний неплатоспроможним, а в його головний кабінет увійде тимчасова адміністрація, стане відомо, що згадане поручительство фіктивне, а його мета — врятувати втрачені депозити 11 провідних вкладників.

"Договори поруки дали можливість погасити кредити "Укргазвидобування" без залучення "живих" грошей. Поручителі "заплатили" за "Укргазвидобування" перед "Дельта банком" взаємозаліками — своїми депозитами. Натомість вони отримали права вимоги до "Укргазвидобування" на суму, еквівалентну сумі своїх депозитів", — сказав ЕП один з представників тимчасової адміністрації банку.

Ця схема нагадує сценарій 2014 року, реалізований компанією "Каскад-інвест" Хомутинника. Тоді ця структура "обміняла" свій депозит у Брокбізнесбанку, який став неплатоспроможним, на кредит фармацевтичної групи "Біокон" Олександра Яворського в тій же фінустанові.

За іронією долі, саме оточення Хомутинника грає роль першої скрипки в маніпуляціях з банківськими боргами "Укргазвидобування", але про це пізніше.

Перші безглузді втрати

У 2015 році, після приходу тимчасової адміністрації в "Дельта банк", згадані 11 договорів поручительства були визнані нікчемними, а погашення кредиту "Укргазвидобування" перед банком отримало статус недійсного.

Саме на цій стадії у державної газової компанії виникають перші серйозні проблеми.

По-перше, всі її "поручителі" пішли в суди з вимогою визнати законними свої права вимоги до "Укргазвидобування" на суму "погашених" ними боргів цієї компанії перед "Дельта банком".

Це призвело до "подвоєння" зобов'язань "Укргазвидобування". Виявилося, що борг компанії перед "Дельта банком" залишається, але при цьому нікуди не поділися її зобов'язання перед своїми "поручителями".

Дану проблему держкомпанія визнає. Це видно з її недавнього звернення до президента і прем'єр-міністра.

 

По-друге, з'ясувалося, що на оформлені в "Дельта банку" прострочені кредити "Укргазвидобуванню" "накапала" пристойна сума пені та штрафів.

Частину з них держкомпанія оплатила в 2017 році, коли програла "Дельта банку" у Вищому господарському суді справу щодо кредиту №1. Тоді суд зобов'язав "Укргазвидобування" виплатити банку 150 млн грн тіла кредиту і майже 65 млн грн прострочених відсотків, пені та штрафів.

65 млн грн стали першою безглуздою втратою державної газової компанії.

Нові господарі боргу

Майже відразу після перемоги у Вищому господарському суді "Дельта банк" виставив "Укргазвидобуванню" рахунок ще на 214 млн грн.

"Це відсотки на кредит №1, донараховані від моменту подачі позову до суду в 2015 році до моменту виграшу в суді у 2017 році", — пояснив ЕП представник тимчасової адміністрації "Дельта банку".

Щодо правомірності нарахування цієї суми "Укргазвидобування" і "Дельта банк" судяться досі. Не чекаючи закінчення спору, Фонд гарантування вкладів фізосіб, якому підконтрольний "Дельта банк", робить хід конем: продає всі права вимоги "Дельта банку" до держкомпанії на конкурсі ProZorro.

"Основним завданням фонду є реалізація всіх активів неплатоспроможного банку та погашення вимог кредиторів. Відповідно, залишок заборгованості "Укргазвидобування" за двома кредитними договорами був проданий через систему ProZorro", — повідомив ЕП представник фонду.

За його словами, на публічні торги одним лотом була виставлена заборгованість "Укргазвидобування" за донарахованими відсотками за кредитом №1 в розмірі 214 млн грн і непогашене тіло за кредитом №2 в розмірі 106 млн грн.

Переможцем на публічних торгах стало ТОВ "Фінансова компанія "Фінгруп фактор" з Дніпра. Компанія заплатила за лот 75 млн грн.

"Фінгруп фактор" зареєстроване на братів Василя та Євгена Астіонів — регіональних бізнесменів, власників латифундистської групи Dnipro Agro. Старший брат, Василь, давно очолює дніпропетровський осередок партії "Відродження" Віталія Хомутинника.

Читайте також
Too big to fail по-українськи: як вкладники Дельта банку втратили мільярди гривень
Як Веревський придбав активи "Дельта банку" з дисконтом 96%
Глава "Укргазвидобування": Ціна на газ повинна бути ринковою. Кінець

Також Хомутинник та Астіони є бізнес-партнерами у кількох великих проектах. Один з них — компанія Dnipro Agro Alliance Ltd.

ЕП звернулася до Хомутинника з питаннями про його роль у викупі банківських боргів "Укргазвидобування", але він відмовився коментувати цю тему.

Василь Астіон відповів. "Компанія "Фінгруп фактор" належить мені і моєму братові. Віталій Юрійович (Хомутинник. — ЕП) не має ніякого стосунку до її діяльності. Це міф", — запевнив Астіон.

За словами підприємця, його структури беруть участь в операціях викупу в держави банківських активів з 2012 року і мають досвід проведення аналогічних угод з Промінвестбанком та ПУМБ.

На питання про стратегію поведінки щодо стягнення з "Укргазвидобування" викуплених боргів Астіон не став розкривати подробиць, але логіку своєї поведінки пояснив.

"Я не хочу озвучувати цифру стягнення, її визначить суд. Можу сказати, що мова буде йти про стягнення тіла кредиту і нарахованих відсотків за договором", — сказав він.

ЕП звернулася в "Дельта банк" з проханням озвучити кінцеву суму стягнення, яку новий кредитор, "Фінгруп фактор", має право пред'явити до оплати "Укргазвидобуванню". У банку теж відмовилися назвати конкретні цифри, мотивуючи це тим, що на ProZorro були продані "права вимоги", а не конкретні борги.

Скільки ще може втратити "Укргазвидобування"

Чому всі сторони процесу не бажають говорити про конкретні суми? Тому що мова йде про непристойні цифри.

Так, якщо за кредитом №2 "Укргазвидобування" в гіршому випадку муситиме виплатити 214 млн грн донарахованих відсотків, то за кредитом №1 все набагато гірше: на прострочене тіло, 106 млн грн, за п'ять років нараховано понад 200 млн грн відсотків.

Таким чином, "Фінгруп фактор" може претендувати на стягнення з "Укргазвидобування" понад півмільярда гривень.

Високі ціни на газ дозволяють знайти такі гроші для оплати, але з пошуком відповідального за втрати компанії все набагато гірше: кредити бралися при газових менеджерах Януковича, вийшли на прострочення при апологетах Порошенка, а погашатися будуть в каденцію Зеленського. Ідеальний сценарій колективної безвідповідальності.

Реклама: