Коли і де з'явиться 4G в метро Києва і хто залишиться без мобільного інтернету

Коли і де з'явиться 4G в метро Києва і хто залишиться без мобільного інтернету

Вівторок, 13 серпня 2019, 08:30 -
ProTarif.info
Компанія "Хуавей Україна" виграла тендер на будівництво 4G-мережі в метро Києва. ЕП дізналася, від кого залежить запуск проекту, коли і де з'явиться 4G, як буде тарифікуватися і хто залишиться без інтернету в метро.

Київський метрополітен налічує 52 станції та 70 км тунелів. За рік він перевозить 500 млн пасажирів — по 1,5 млн осіб на день. З моменту запуску в Україні 3G пройшло п'ять років, але більша частина пасажирів метро щодня проводить під землею по 60-120 хвилин без доступу до інтернету.

Підключити мільйони пасажирів метро до мережі у 2013 році обіцяв заступник голови київської міської адміністрації. Він стверджував, що за місяць 3G і 4G з'явиться на станціях "Політехнічний інститут" та "Вокзальна", а до кінця 2014 року мобільним зв'язком буде покрите все метро. Однак обіцянки залишилися обіцянками: не була реалізована навіть початкова стадія проекту.

Нове керівництво КМДА в перші півроку роботи намагалося покрити метро мережею бездротового інтернет-доступу. У грудні 2014 року влада Києва підписала з компанією "Фідомобайл" договір про будівництво мережі Wi-Fi в метро вартістю 100 млн грн. Компанія повинна була покрити мережею інтернет-доступу 52 станції, 774 вагони, тунелі і платформи.

За п'ять років компанія змогла покрити Wi-Fi тільки п'ять центральних станцій метро. У лютому 2018 року столична адміністрація розірвала договір. Тоді директор департаменту комунікаційно-інформаційних технологій КМДА Юрій Назаров заявив про намір керівництва міста провести ще один тендер на будівництво мережі Wi-Fi у столичному метрополітені.

Реклама:

Усі чекають від КМДА і метро умов допуску

Зараз на підземних станціях метро, у перегонах і на ескалаторах працює тільки мережа мобільного зв'язку стандарту 2G. Свого часу її будівництво профінансували три мобільні оператори в рівних частках.

Ще один тендер на будівництво мережі Wi-Fi не відбувся. Замість нього в жовтні 2018 року мобільні оператори почали готуватися до незалежного тендеру на постачання обладнання та проведення технічних робіт із запровадження в столичному метрополітені зв'язку 4G. У липні 2019 року переможцем тендеру була визначена компанія "Хуавей Україна".

Усі роботи профінансують три оператори мобільного зв'язку. Тепер, коли складні технічні деталі і комерційні умови проекту узгоджені між операторами та підрядником, інвестори готові приступити до робіт в метро. Однак спочатку необхідно узгодити процедуру допуску підрядника до робіт з КМДА і керівництвом метрополітену.

Коли і де в метро з'явиться 4G

Усі 52 станції метро Києва з тунелями та ескалаторами будуть покриті 4G до кінця 2020 року. Таку обіцянку дають мобільні оператори і "Хуавей Україна".

У "Київстарі" підкреслюють: будівництво буде закінчене до кінця 2020 року за умови, що керівництво КМДА і метро оперативно узгодять прозору процедуру допуску операторів і підрядника до робіт.

Читайте також
4G в селах і на автодорогах: коли чекати і хто запустить
Подорожі 2.0: Як український туризм виграє від 3G?

"Проект складний, він вимагає часу, оскільки задіяні три оператори, підрядник, КМДА і метро. Необхідно врахувати технічні обмеження. Обсяги робіт великі, а для їх виконання є тільки ночі, коли потяги не ходять. Необхідна підтримка КМДА", — говорять в "Київстарі".

"Будівництво почнеться після підписання спільного договору та отримання доступу для установки обладнання", — підтверджують у lifecell.

За заявами мобільних операторів і підрядника, першими підземними станціями, де з'явиться 4G у грудні 2019 року, стануть кінцеві зупинки трьох гілок метрополітену: "Академмістечко", "Героїв Дніпра" і "Сирець".

Тарифікація і хто в метро залишиться без інтернету

За проектом, у київському метро буде працювати тільки технологія 4G. Для цього будуть задіяні частоти 1800 МГц і 2600 МГц в рамках тих частин спектра, якими володіє кожен мобільний оператор. Технологія 3G на частоті 2100 Мгц працювати не буде. Це означає, що старі смартфони, які не підтримують технологію 4G, в метро не отримають доступ до інтернету.

Наприклад, за даними "Київстару" за червень 2019 року, з 26,2 млн абонентів компанії тільки 10,5 млн абонентів або 40% мали смартфони, що підтримують 4G. При цьому смартфони є у 15,1 млн абонентів (57%). Іншими словами, 4,6 млн смартфонів абонентів "Київстару" (30%) не підтримують 4G. Усі вони залишаться без інтернет-доступу в київському метро.

 
джерело: "Київстар"

У lifecell теж відзначили, що тарифікація інтернет-доступу в метро буде здійснюватися за умовами поточного тарифного плану кожного абонента. "Мова не йде про окрему схему тарифікації", — повідомили в компанії.

Реклама: