Ручна поклажа і багаж: правила перевезення Wizz Air, МАУ, Ryanair та інших. Оновлено

Середа, 23 січня 2019, 13:00 -
Що змінилося у правилах перевезення авіакомпаній, які літають з України: вага, розмір багажу і вартість залежно від класу. Останні зміни. Оновлено 18 грудня 2021 року.


МАУ — жодного Duty Free
SkyUp — лоукостер з багажем
Bees Airline – нові українські авіалінії
Ryanair — 11 євро за кожен зайвий кілограм
WizzAir — поміститися у рюкзак
LOT — до 96 кг багажу
Belavia — без маленької поклажі
Air France — безліч варіантів багажу
KLM — додаткова валіза для учасників клубу
Turkish Airlines — одна маленька та дві великі
Правила перевезення ручної поклажі всіх авіакомпаній в одній інфографіці

ЕП пропонує ознайомитися з умовами перевізників, які літають з України за популярними напрямками.

Якими повинні бути розмір і вага багажу та ручної поклажі? Що можна брати із собою: великий рюкзак або невелику валізу на колесах, верхній одяг, парасольку, ноутбук чи фотоапарат? Що дозволяється брати із собою з duty-free? Як змінюються правила перевезення в залежності від перевізника, класу, в якому летить пасажир, та рейсу?

МАУ — жодного Duty Free

Як відомо, лоукостери дозволяють перевозити безкоштовно лише ручну поклажу, змушуючи доплачувати за кожну одиницю багажу інколи більше, ніж вартість самого квитка. На міжконтинентальні рейси, зазвичай, дозволяється брати більш важку поклажу, а верхній одяг та пакети з duty-free можна проносити безкоштовно.

Що пропонує МАУ?

Пасажири, у вартість квитка яких не входить перевезення зареєстрованого багажу, зможуть взяти з собою на борт літака одну ручну поклажу вагою до 7 кг і розмірами не більше 55х40х20 см, а також верхній одяг та парасольку. 

Решта речей та аксесуарів, в тому числі ноутбук, преса, фотоапарат, документи чи навіть товари Duty Free, повинні бути розміщені всередині поклажі.

Якщо у вартість квитків входить перевезення зареєстрованого багажу, то на борт літака можна взяти другу ручну поклажу вагою до 5 кг і розмірами не більше 40х30х10 см, наприклад, невеликий рюкзак або сумку для ноутбука. Квиток у бізнес-клас дасть змогу пронести дві ручні поклажі: вагою до 12 і 5 кг. 

Натисніть для збільшення

Додаткову одиницю ручної поклажі, до 5 кг і розмірами не більше 40х30х10 см, можна докупити за 15 євро.

Якщо пасажир подорожує з немовлям — додатково можна взяти сумку розміром, 55х40х20 см до 5 кг. 

Максимальний розмір багажу становить 158 см (висота плюс ширина плюс довжина), вага — 23 кг для економ-класу та преміум-економ-класу і 32 кг для бізнес-класу. Весь багаж вагою більше 32 кг та/або розміром більше 300 см можна перевозити лише в якості вантажу. 

Для учасників "Панорама Клаб" з картками рівня Преміум та Еліт є можливість додатково зареєструвати одне місце багажу, якщо його перевезення включене у вартість. 

SkyUp — лоукостер з багажем

З тарифом Economy Basic на рейс можна взяти ручну поклажу стандартного розміру 55х40х20 см до 9 кг. Вартість другої одиниці ручної поклажі для пасажирів чартерних і регулярних рейсів становитиме 12 дол при зверненні у контактний центр або через офіційні сторінки соцмереж, в аеропорту вартість становить 25 дол.

З 1 квітня 2021 року всі додаткові речі, такі як ноутбук, верхній одяг, парасолька, книга або журнал, папка для паперів, товари Duty Free повинні будуть розміщуватися всередині сумки/валізи з ручною поклажею.

З тарифом Economy Standard пасажир може взяти одну безкоштовну одиницю ручної поклажі стандартного розміру 55х40х20 см вагою до 9 кг та другу безкоштовну одиницю розміром 35х20х10 см вагою до 5 кг. 

Якщо ж пасажир обрав тариф Economy Flex — то він може взяти дві безкоштовні одиниці ручної поклажі до 9 кг, розміри — 55х40х20 см.

Пасажири з обмеженими фізичними можливостями можуть додатково взяти у салон літака необхідне їм протягом перельоту допоміжне обладнання: складане крісло-візок, тростину, милиці, ходунки тощо.

Якщо квиток включає перевезення багажу (безкоштовно у тарифах Economy Standart та Economy Flex), то пасажир може взяти з собою одну валізу вагою до 23 кг і габаритами до 158 см (до 32 кг на деяких рейсах). Додатковий багаж коштуватиме для пасажира 25 євро за валізу до 23 кг і 40 євро — за валізу вагою 23-32 кг.

Bees Airline – нові українські авіалінії

Bees Airline дозволяє перевозити на борту безкоштовно 1 одиницю ручної поклажі, вага та розмір якої не може перевищувати 7 кг і відповідно 55x40x23см.

Додатково пасажир має право безкоштовно перевозити речі, які можуть знадобитися йому під час посадки, висадки або під час польоту, а саме жіноча та чоловіча сумка або ноутбук, пальто або куртка, харчування для дитини, необхідне під час польоту (не більше 5 кг розміром 40х30х20см), одна упаковка товарів Duty Free (поміщені в спеціальний герметичний поліетиленовий пакет із квитанцією).

Вартість перевезення додаткової одиниці ручної поклажі становить 30 дол. Дану послугу можливо оформити тільки в аеропорту на стійці реєстрації.

Норма перевезення зареєстрованого багажу регулюється відповідно до придбаного тарифу та класу бронювання.

Bees Airline дозволяє перевозити безкоштовно (починаючи з тарифу Standard) 1 одиницю зареєстрованого багажу, вага та розмір якої не може перевищувати 23 кг і не більше 158 см у сумі трьох вимірів.

Додатково пасажир має право безкоштовно перевозити речі, які можуть знадобитися йому під час посадки, висадки або під час польоту, а саме: багаж для немовлят (у випадку перевезення з немовлятами) – 1 місце до 10 кг, одна дитяча коляска або дитяча люлька, одне інвалідне крісло для пасажирів з обмеженими фізичними можливостями.

Ryanair — 11 євро за кожен зайвий кілограм

Найжорстокіші правила в ірландського лоукостера — безкоштовним є лише один багаж розміром 40x25x20 см. Цей тариф є найдешевшим і називається Value.

Пасажири, які придбали пріоритетну посадку, зможуть взяти на борт дві одиниці ручної поклажі: велику, 55x40х20 см, та маленьку, 40x20x25 см. Цей тариф називається Regular

Тариф Flexi Plus включає перевезення маленької ручної поклажі 40x25x20 см та багаж до 20 кг.

На немовлят дозволено провезення маленької ручної поклажі до 5 кг + коляска і автокрісло.

Взяти свої речі в салон можуть лише пасажири з пріоритетною посадкою. Решта змушена буде віддавати велику ручну поклажу в багажне відділення. Ця послуга безкоштовна, але змусить затриматися після прильоту для отримання багажу.

Вартість Priority Boarding становить 6-14 євро, в залежності від того, чи купувати завчасно, чи перед самою посадкою онлайн, чи в аеропорту.

Перевезти додатковий багаж можна за 8-10 євро за валізу до 10 кг та за 10-50 євро за валізу до 20 кг. Ціна залежить від способу реєстрації багажу: в аеропорту чи онлайн.

За надмірну вагу доведеться доплатити 11 євро за кг.

WizzAir — поміститися у рюкзак

Пасажири угорського лоукостера можуть безкоштовно брати до салону одну сумку розміром не більше 40x30x20 см і вагою до 10 кг. Безмитні товари, придбані в аеропорту, верхній одяг та друковану продукцію теж можна брати безкоштовно.

Валізу на коліщатках розмірами 55х40х23 см можна брати за умови придбання пріоритетної посадки Wizz Priority. Коліщата не обов’язкові, але валіза має відповідати вимогам до розміру та ваги. 

Натисніть для збільшення

Багаж можна зареєструвати окремо за додаткову плату у кількості до 6 одиниць. Ціна коливається від 9 до 27 євро за валізу вагою до 10 кг, від 14 до 70 євро — до 20 кг та від 19 до 86 євро — за багаж до 32 кг залежно від напрямку, дати подорожі і місця реєстрації. Найдешевше можна придбати багаж онлайн водночас з квитком.

LOT — до 96 кг багажу

В економ-класі можна провезти багаж розміром 55х40х23 см і вагою до 8 кг. У Premium Economy — теж одне місце багажу до 8 кг на міжнародних рейсах та два місця загальною вагою до 12 кг на міжконтинентальних рейсах. Business Class дозволяє провозити два місця багажу по 9 кг кожне.

Додатково у будь-який клас можна взяти маленьку сумку розміром 40х35х12 см. Дозволена кількість самого багажу залежить від класу та напряму.

Натисніть для збільшення

Belavia — без маленької поклажі

Наразі компанія Belavia не здійснює польоти в Україну.

В економ-класі норма перевезення ручної поклажі становить 8 кг, у бізнес-класі — 10 кг. Її параметри однакові і не повинні перевищувати 55х40х25 см.

Також в салон дозволяється взяти дамську або чоловічу сумочку або сумку для ноутбука розміром не більше 40х30х10 см. Допускається перевезення верхнього одягу, пакетів з Duty Free, преси та милиць.

В економ-класі дозволяється провозити 20 кг багажу, в бізнес-класі — дві 32-кілограмові валізи до 158 см. Учасники програми "Белавіа лідер" із "золотими" або "срібними" картками можуть перевозити одне місце багажу додатково. Дитячий чи інвалідний візок також перевозяться безкоштовно.

Air France — безліч варіантів багажу

Стандартно пасажир може перевозити один великий та один малий предмет ручної поклажі: рюкзак та дамську сумочку, фотоапарат або сумку для ноутбука. В економ-класі максимальний розмір ручної поклажі — 55х35х25 см, вага — 12 кг. В бізнес-класі — не більше 18 кг. 

Також можна взяти верхній одяг, параоольку та покупки з Duty Free. 

Багаж, що здається, повинен бути вагою до 23 кг і розміром 158 см. Учасники програми лояльності Flying Blue Elite можуть здавати дві валізи.

У класі Premium Economy можна провезти три ручні поклажі загальною вагою до 18 кг: дві великі та одну малу. Крім того, пасажир може провезти дві валізи по 23 кг або три валізи, якщо він є учасником програми лояльності.

У бізнес-класі також можна перевезти дві великі ручні поклажі та одну малу загальною вагою до 18 кг і два предмети багажу до 32 кг кожен. Третій багаж доступний для учасників програми Flying Blue Elite.

Такі ж умови і для тих, хто подорожує першим класом. Правда, тут пасажир може взяти три валізи, а учасник програми лояльності — чотири.

KLM — додаткова валіза для учасників клубу

В економ-класі нідерландська авіакомпанія дозволяє взяти на борт одну велику ручну поклажу розміром 55х35х25 см та одну маленьку — невеликий рюкзак чи ноутбук — розміром 40х30х15 см загальною вагою до 12 кг.

У бізнес-клас дозволено проносити дві великі ручні поклажі розміром по 55х35х25 см кожна та одну маленьку загальною вагою до 18 кг.

Багаж, включений в тариф, в економ-класі один: до 158 см і 23 кг. Бізнес-клас включає дві одиниці багажу розміром до 158 см і вагою до 32 кг. Учасники програм лояльності Flying Blue рівнів Silver, Gold та Platinum можуть провозити додаткову одиницю багажу.

Turkish Airlines — одна маленька та дві великі

Провідна турецька авіакомпанія дозволяє перевозити одну ручну поклажу розміром до 55х40х23 см і вагою до 8 кг в економ-класі і дві такі поклажі — у бізнес-класі. Крім того, можна взяти фотокамеру, ноутбук чи сумочку, які не перевищуватимуть 40x30x15 см.

Норма провозу багажу в економ-класі — 20 кг, у бізнес-класі — 30 кг. Ця норма може змінюватись залежно від країни призначення. 

Правила перевезення ручної поклажі всіх авіакомпаній в одній інфографіці