Чорний лебідь для російських олігархів: чому всі говорять про нові санкції США

Чорний лебідь для російських олігархів: чому всі говорять про нові санкції США

Середа, 11 квітня 2018, 09:00 -
Чому останні санкції США щодо російських олігархів і чиновників так вдарили по рублю, і що це означає для України.

Що сталося?

Минулої п'ятниці Міністерство фінансів США після консультацій з Держдепартаментом запровадило санкції стосовно 12 російських компаній, сімох російських бізнесменів і 17 урядовців.

До санкційного списку також потрапила компанія, яка торгує зброєю, та пов'язаний з нею банк.

США і до цього вводили санкції, та цей "раунд" став найбільшим з 2014 року, відколи почалася анексія Криму. Він призвів до значного падіння цін на російські активи на фінансових ринках та до обвалу на російських фондових ринках.

КАРТИНКА 1
КАРТИНКА 2

Чому ввели нові санкції?

Серед головних причин експерти називають загострененя ситуації в Сирії через ракетний удар по авіабазі "Тіфор" в провінції Хомс.

Реклама:

Також США звинувачують сирійські урядові війська, які підтримує Росія, у здійсненні хімічної атаки у місті Дума під Дамаском.

"Російський уряд діє непропорційно на користь олігархів та урядових еліт.

Російський уряд причетний до різної ворожої активності по всій земній кулі, зокрема, до тривалої окупації Криму та розпалювання насильства у Східній Україні, підтримки режиму Асада матеріалами і зброєю так, що він може бомбити власних громадян, намагається підірвати західні демократії та веде ворожу кіберактивність.

Російські олігархи та еліти, які отримували вигоду від цієї корумпованої системи, більше не зможуть уникати наслідків дестабілізаційної активності їхнього уряду", — заявив голова Мінфіну США Стівен Муніч.

Хто потрапив під санкції?

До "чорнорго списку" (SDNList) потрапили переважно "друзі Путіна". Серед них — бізнесмени Олег Дерипаска, Віктор Вексельберг, Сулейман Керімов, Андрій Скоч та Володимир Богданов.

Під санкції також потрапили підконтрольні їм компанії. Найбільша з них — російський алюмінієвий гігант Олега Дерипаски "РусАл", акції якого торгувалися на біржі Гонконгу.

До "чорного списку" потрапили компанія "Газпром буріння" Ігоря Ротенберга, група "Ренова" Вексельберга та компанія "Ладога менеджмент" Кирила Шамалова. У списку також опинився підконтрольний Рособоронекспорту банк РФК.

Крім того, у спику фігурують відомі російські чиновники: голова "Газпрому" Олексій Міллер, керівник Газпромбанку Андрій Акімов та голова ВТБ Андрій Костін.

Що це за санкції?

Санкції були введені ще у 2014 році. Головна їх суть — тиск на найближче оточення Путіна.

Фігурантам цього списку заборонений в'їзд у США. Американська влада заморожує всі активи цих людей і компаній на своїй території, громадянам США заборонено з ними співпрацювати.

Іноземні громадяни за співпрацю з учасниками списку можуть потрапити під санкції. Через це для багатьох компаній значно ускладнюється вихід на боргові ринки.

До чого призвели санкції?

Російські фінансисти назвали позавчорашній день "чорним понеділком", адже тоді значно подешевшали майже всі "блакитні фішки" на російському фондовому ринку. Фондові індекси обвалилися на 8-11%.

Експерти вважають, що для багатьох іноземних інвесторів усі російські активи є "токсичними". Вони торгуватимуться із значними знижками, адже не виключено, що в маубутньому список буде розширено.

Рядові росіяни відчули на собі санкції через зниження курсу рубля щодо основних валют. Утім, воно не фатальне. В кінці 2014 року курс євро на фоні анексії Криму і війни на сході України сягав 100 руб, після чого знизився до 70 руб.

КАРТИНКА 3
КАРТИНКА 4

Чому це важливо для України?

Оскільки економічні зв'язки України та Росії значно послабилися на тлі війни, значного економічного впливу на Україну антиросійські санкції не матимуть.

Хоча раніше в НБУ підкреслювали пов’язаність курсів валют, зараз вона зменшилася, а рубль просів не так суттєво, щоб значно вплинути на ціни експортно-імпортних контрактів.

Найбільш важливою є політична складова. США хочуть через санкції вплинути на найближче оточення Кремля, аби він змінив вектор політики щодо України та Сирії.

Реклама: