"Шокова терапія" уряду Яценюка

"Шокова терапія" уряду Яценюка

Вівторок, 11 березня 2014, 16:33 -
Кабмін готовий іти на непопулярні кроки. Це, звісно, не підвищення тарифів на газ для населення удвічі, але обурення, скоріше за все, не уникнути. Уже в березні передбачається обмежити виплату пенсій працюючим пенсіонерам.

Кабінет міністрів переходить на режим жорсткої економії.

На початку березня уряд планував переглянути державний бюджет, і заощадити близько 65-80 млрд грн.

Минулого тижня стало відомо, на чому саме чиновники будуть економити.

Зокрема, вже відбулося скорочення кадрів у деяких державних установах. Нацбанк звільнив "слідчих", охоронців та ще деякий персонал, який з'явився в НБУ за часів Сергія Арбузова.

Реклама:

Але це не все. Міністерство фінансів підготувало план заходів діяльності уряду, основна мета якого - оптимізація бюджетних витрат.

Документ, який Мінфін надіслав на узгодження до Мінекономрозвитку, є в розпорядженні ЕП. Після затвердження цього нашвидкуруч написаного "плану дій", скоріше за все, уже до кінця березня буде проведений секвестр бюджету.

Які ж статті видатків будуть переглянуті?

Загалом це масштабний документ, викладений на 46 сторінках. У ньому зазначені сім глобальних цілей і майже 120 завдань. Для їх виконання, виходячи з плану діяльності, ще треба буде розробити нормативну документацію.

Проте, попередній аналіз вже можна робити.

Хто кредитори?

Передусім уряд акцентує увагу на відновленні співпраці з МВФ та невідкладному отриманні Україною фінансової допомоги від Євросоюзу.

Як стало відомо, перший транш від фонду можна чекати вже у квітні. Про суму інформації ще нема. Зате ЄС вже оголосив про майбутню допомогу Україні в розмірі 15 млрд євро. Це навіть більше, ніж можна було сподіватися за часів Януковича.

Автори плану з Мінфіну пропонують поки що зосередитися на забезпеченні роботи місії Міжнародного валютного фонду та експертів ЄС в країні. 

Наголошується також на необхідності завершення усіх формальних процедур для отримання від ЄС 610 млн євро обіцяної макроекономічної допомоги. Обіцянка 15-ти мільярдів поки що залишається обіцянкою. Зате угода про 610 млн євро між Євросоюзом і Україною вже є реальною.

Вона була підписана рік тому, проте не була ратифікована. Після відмови підписувати угоду про Асоціацію з ЄС це питання вже не обговорювалося. Про неї згадував тільки Сергій Арбузов у статусі віце-прем'єра, пояснюючи студентам, яку "жалюгідну допомогу" пропонують у Європі в обмін на асоціацію.

Напередодні, 4 березня, Верховна рада таки підтримала цей "бородатий" документ. Ратифікацію підтримали 280 нардепів. Таким чином, Україна може отримати кошти на 15 років за ставкою до 3% річних.

У документі нічого не сказано про продовження співпраці з Росією щодо викупу нею українських євробондів. Водночас представники уряду "не виключають" цього. Однак чи можлива така співпраця в умовах окупації Кремлем території України?

Бюджетна "люстрація"

Найбільш широкий резонанс у "плані діяльності уряду" викликають заходи оптимізації бюджетних витрат. Зокрема, минулого тижня на брифінгу після засідання Кабміну голова Міністерства фінансів Олександр Шлапак анонсував "зачистку" деяких бюджетних програм і державних проектів.

Натисніть для збільшення. Весь документ: частина 1, частина 2, частина 3, частина 4

Схоже, мова йде не про "косметичний ремонт". За словами міністра, скорочено 42 програми, які емігрували з бюджету в бюджет і фінансувалися на 1-2% на рік.

Кабмін також переглянув більше 80 рішень попереднього уряду щодо окремих державних проектів. Це, зазначає чиновник, дозволить зекономити 48 млрд грн.

Про які проекти йде мова - невідомо. Постанова уряду "Про оптимізацію діючих та запровадження мораторію на затвердження нових державних цільових програм" ще не оприлюднена.

Одне з головних завдань урядового плану - "забезпечення фінансування захищених видатків держбюджету та здійснення платежів за державним і гарантованим державою боргом". Вказаний термін виконання - "постійно".

Урядовці також "заохочують" до економії місцеві органи. Заявлені заходи уже почали втілювати в життя ухваленням відповідної "нормативки". Так, минулої середи уряд ухвалив постанову щодо збалансування місцевих бюджетів у 2014 році в процесі їх виконання. Документ так само ще не публікувався.

За словами Шлапака, уряд вимагає від регіонів збільшити доходи бюджетів на 2% і скоротити видатки на 1%. "До кінця поточного місяця вони повинні відзвітувати, у який спосіб це їм вдасться зробити", - наголосив Шлапак.

Держказначейство, додав чиновник, отримало від Мінфіну рекомендацію не пропускати некапітальні видатки та інші другорядні витрати місцевих бюджетів, якщо є заборгованість з оплати праці, енергоносіїв та комунальних послуг.

Голова Мінфіну стверджує, що протягом цієї зими 77% коштів, які використовували місцеві бюджети, пішли на фінансування другорядних витрат. Натомість в Асоціації міст України кажуть, що вже півтора року капітальні витрати не фінансуються, а в січні-лютому місцеві бюджети не отримали ні копійки.

Олександр Шлапак. Фото УП

Урізання істеблішменту

План Мінфіну також передбачає суттєве урізання витрат на держапарат. Виходячи з документа, реалізації цього завдання передуватиме низка ухвал Кабміну. В уряді уже похвалилися прийнятою постановою "Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету". На сайті уряду його ще нема.

Шлапак повідомив, що усім міністерствам і відомствам дана команда провести інвентаризацію державних резиденцій, дач, будинків відпочинку та оздоровчих закладів. Після інвентаризації, на проведення якої відводиться два місяці, об'єкти нерухомості будуть передані Фонду держмайна для подальшої реалізації.

Державним установам також заборонять витрачати бюджетні кошти на ремонти, придбання автотранспорту, мобільних телефонів, ноутбуків, обслуговування мобільних телефонів, оплату чартерних рейсів.

Також чиновникам буде заборонено створювати без дозволу Кабміну бюджетні установи, збільшувати чисельність працівників, видавати грошові нагороди службовцям і здешевлювати вартість харчування за бюджетний рахунок.

Уже скорочена численність держслужбовців: в Адміністрації президента - на 65 осіб, Раді національної безпеки і оборони - на 90 осіб.

Найближчим часом урядовці обіцяють дати інформацію про скорочення в інших відомствах. Поки що "урізали" кількість заступників у міністерствах. Тепер там буде працювати один перший заступник міністра і три звичайних заступники.

В обласних державних адміністраціях у голови буде три заступники, у районних - лише два. Загалом, за підрахунками Шлапака, ці заходи повинні зекономити державі 500 млн грн вже 2014 року.

Ще 40 млн грн в уряді обіцяють виручити від розпродажу державних автопарків. Голова Мінфіну каже, що планується реалізувати близько 1,5 тис машин. На зауваження журналістів, що тоді одне авто буде коштувати близько 26 тис грн, він відповів, що, напевно, це ще неточні розрахунки.

Схоже, нова влада готувала ці рішення більше як піар-хід, щоб запевнити населення у своїй відданості ідеям Майдану. Такі демонстративні акції, як поїздка Яценюка до Брюсселю "економ-класом" або міністра економіки Павла Шеремети в метро, хоча і дуже "бородаті", але дуже тішать населення.

"Економ-клас в економ-країні", - каже Арсеній Яценюк про поїздку. Фото Д. Чигріна 

Утім, це все одно перекреслюється дивними призначеннями на кшталт повернення Юрія Недашковського в "Енергоатом" або прихід в "Укртрансгаз" Валерія Ясюка, при якому купувалися сумнозвісні "вишки Бойка". Нехай останнього уже й відсторонили, але осад залишився.

Податковий струс

Ще одне завдання плану "шокової терапії" уряду - перегляд податкових пільг.

Зокрема, дев'яти міністерствам - Мінфіну, Мінекономрозвитку, Мінпромполітики, Мінагропроду, Міненерговугілля, Мінінфраструктури, Мінсоцполітики, МОЗ та Держпідприємництва - доручено протягом квітня проаналізувати ефективність податкових пільг, виданих на індивідуальній чи галузевій основах.

Довгий час перегляд пільг був "ідеєю-фікс" Міндоходів Олександра Клименка. Утім, відповідний законопроект відомство не підготувало. Зрештою, термін більшості податкових пільг й так спливає через два роки.

Відповідно до документа, до травня пропонується підготувати законопроект, який ліквідує всі податкові преференції для підприємств, що працюють у сфері ІТ. Аналогічні заходи готуються і відносно видавничої та книговидавничої діяльності, крім державних замовлень.

Поряд з цим до кінця квітня уряд планує розширити бази оподаткування і збільшити ставки окремих податків та зборів. Зокрема, йдеться про підвищення ставок акцизного збору для алкогольних напоїв та тютюнових виробів. Для довідки: остання індексація відбулася у січні 2014 року.

Планується також збільшити ставку плати за надра для окремих видів корисних копалин і зняти мораторій на індексацію земель в цілях оподаткування фіксованим сільськогосподарським податком - ФСП.

Останній сплачується замість податку на прибуток і земельного податку. Термін дії податку необмежений. Нараховується він залежно від типу і площі землі, виходячи з її нормативно-грошової оцінки. Його ставка - 0,09-1% нормативної оцінки землі, проведеної ще 1995 року.

Індексація нормативно-грошової оцінки при визначенні ФСП раніше не враховувалася. В середньому сума ФСП за 1 га сільськогосподарських угідь - 6 грн на рік. Таким чином, платіж може зрости до 31-32 грн.

Також уряд збирається продовжити до 1 січня 2016 року норму щодо звільнення від оподаткування ПДВ усіх операцій з експорту зернових та технічних культур. Уже в березні. Це означає, що не буде відшкодовуватися ПДВ при експорті цієї продукції, чого так жадають зернотрейдери.

Фото УП

Влада також готує масштабну перевірку діяльності "Укрспирту" з метою припинення схем реалізації спирту без оподаткування.

Ще в уряді обіцяють боротися з "конвертаційними" центрами та "податковими ямами", контролювати трансфертне ціноутворення, боротися з "сірим" імпортом та повернути капітали, які знаходяться на Кіпрі та в офшорних юрисдикціях.

В уряді навіть обіцяють звернутися до компетентних органів іноземних держав з проханням заарештовувати гроші, виведені з України без оподаткування. Термін виконання - березень.

Небезпечна зона

Уряд готовий іти на непопулярні кроки. Це, звісно, не підвищення тарифів на газ для населення удвічі, але обурення, скоріше за все, не уникнути.

По-перше, уже в березні передбачається обмежити виплату пенсій працюючим пенсіонерам. Вони будуть отримувати лише 50% від призначених пенсійних виплат, але не менше мінімальної пенсії за віком.

По-друге, уряд планує скасувати надбавки та даткові виплати для медпрацівників невідкладної допомоги.

По-третє, урядовці хочуть скасувати одноразову виплату в розмірі 10 мінімальних зарплат і надання житла молодому спеціалісту, який погодився працювати в селі.

По-четверте, Мінмолодьспорту доручено скоротити обсяги видатків на фінансування спортивних, молодіжних і дитячих організацій. Який обсяг буде урізано - невідомо. Планується переглянути розміри винагород спортсменам і взагалі не фінансувати з бюджету підготовку до "Євробаскет-2015".

Це далеко не всі "ризиковані" пункти. Серед планів - скасування президентських грантів і поетапне підвищення плати за харчування дітей у дитячих садках, запровадження збору від вартості квитка в кінотеатрах, гастрольного збору і скорочення фінансової підтримки театрів.

Серед позитивних змін - плани щодо встановлення гнучкого стимулювання і 20-відсоткової надбавки педагогам та вихователям, стимулювання роботодавців щодо надання першого робочого місця молодому спеціалісту за рахунок компенсації з Фонду загальнообов'язкового страхування.

Крім того, уряд планує припинити практику закриття шкіл та лікарень.

Реклама: