"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Шлапак: російські гроші дуже пекучі

Середа, 5 березня 2014, 16:02

Кабінет міністрів не виключає продовження співробітництва з Росією щодо єврооблігацій, але лише у тому випадку, якщо не знайде більш вигідних варіантів. 

Про це на брифінгу в Кабінеті міністрів сказав міністр фінансів Олександр Шлапак.

"Ми не відкидаємо можливості продовження співпраці з Росією по євробондах. Однак, оскільки ми зараз розпочали переговори з МВФ, ми хочемо дійти певних висновків, на які ресурси розраховувати з цього боку", - заявив він.

"Допустимо, вчора парламент ратифікував "бородатий" такий документ, який називається "Меморандум і угода між Україною і ЄС щодо надання макродопомоги". В 2010 році почали цю роботу, рік тому підписали угоди, але до сих пір не пройшла ратифікація", - зазначив міністр.

Реклама:

За його словами, Україна може отримати за цим документом 610 мільйонів євро, 15 років, ставка до 3%.

"Російські гроші ж - це дуже пекучі гроші, 2 роки, вся сума і відсотки по ній повинні бути повернені до 31 грудня 2015 року. Якщо ми зможемо розраховувати на більш привабливі ресурси, ми не будемо працювати в подальшому по цим бондам", - наголосив Шлапак.

На його думку, про надання кредиту МВФ говорити поки рано.

"Розумію, що зараз у всіх на вустах Місія МВФ. Це якраз той випадок, коли "гроші люблять тишу". Поки ми з ними разом не дійдемо до певних спільних висновків, оголошувати щось дуже рано", - сказав чиновник.

"Вчора ми вперше провели з ними велику зустріч. Кубів (Голова НБУ - Степан Кубів, ЕП) проводив позавчора, коли вони пізно ввечері прилетіли. Головне завдання Місії - це діагноз ситуації, в якій опинилася Україна і вироблення на цій основі рекомендацій, як вийти з цієї ситуації", - зазначив він.

"Наступного тижня, після того як ми хоча б першу частину закінчимо разом, яка буде стосуватися фіскальних розривів, проблем, які пов'язані з нафтогазовим сектором, Пенсійним фондом, ми зможемо щось сказати", - додав міністр.

Також він розповів, кому саме Україна повинна повернути гроші у 2014 році.

"Практично щодня йдуть виплати, але пікові навантаження приходяться на травень, червень і серпень. Це кошти, які ми винні Міжнародному валютному Фонду, ЄБРР та по єврооблігаціям", - сказав Шлапак. 

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!