Янукович позмагається з Ахметовим

Янукович позмагається з Ахметовим

Четвер, 28 лютого 2013, 14:14 -
Навряд чи "Центренерго" та "Донбасенерго" зацікавлять реальних інвесторів. Їх хочуть отримати компанії, які мають багато вугілля. Таких в Україні дві: "Дтек" Ахметова та структури Олександра Януковича.

У 2013 році Фонд державного майна планує завершити сезон приватизації енергетичного сектора.

На конкурс будуть виставлені два підприємства енергогенерації та шість пакетів акцій обленерго.

Швидше за все, як і раніше, ціни будуть занижені, учасники - "правильні", а влада навряд чи помітить на ринку монополії.

Буде й відмінність. Не виключено, що 2013 року в торгах візьмуть участь представники "Сім'ї".

Реклама:

Блакитні фішки

Перлинами приватизації-2013 будуть дві останні з п'яти теплових електростанцій, що залишилися в державній власності. Зокрема, в першому півріччі будуть продані контрольні пакети "Центренерго" - 53,3% акцій - та "Донбасенерго" - 60,7% акцій.

В результаті, у державній власності залишаться по 25% блокуючих пакетів акцій, щоб впливати на роботу вже приватизованих компаній. На практиці, звичайно, цього ніколи не відбудеться - продавши контроль в держкомпанії "правильному" інвестору, чиновники закриють очі на всі зловживання.

Отже, продаж неповних пакетів - це лише спосіб, у який покупці платять менше грошей за той самий товар.

Інші акції енергокомпаній перебувають у вільному обігу (free-float. - ЕП). Це невеликі обсяги, власники яких не впливають на роботу компаній. Хоча акції обох фірм торгуються на багатостраждальному вітчизняному фондовому ринку і включені до переліку "блакитних фішок" - найліквідніших компаній.

Обидві компанії за стандартами вітчизняної бухгалтерської звітності у 2012 році показали прибуток. "Центренерго" закінчила рік з чистим прибутком 233,766 млн грн, "Донбасенерго" - 31 млн грн.

Привабливість "Центренерго" полягає в тому, що вона забезпечує електроенергією частину Донецької, Харківську і Київську області.

"Ще одна особливість "Центренерго" в тому, що 40% її потужностей - 3 ГВт - спроектовані на спалення газу. Ці потужності не використовуються з 2007 року через високу собівартість, але через їх наявність компанія може бути потенційно цікавою для виробників газу, наприклад, для "Газпрому", - каже керівник аналітичного департаменту Concorde Capital Олександр Паращій.

"Донбасенерго" забезпечує струмом Донбас, де знаходиться чимало великих промислових об’єктів. Ця генеруюча компанія є уламком колишнього могутнього "Донбасенерго".

В результаті дій зацікавлених осіб, найкращі з його електростанцій перейшли на баланс "Востокенерго", що контролюється Рінатом Ахметовим.

Фото kyivenergo.ua

Однак навіть найгірші залишаються доволі привабливими, і не з причин прибутковості. Навіть не через те, що кожна з цих компаній забезпечує по 20-25% виробництва електроенергії від обсягу усіх ТЕС країни.

Вони працюють на великих територіях і купують багато енергетичного вугілля, якого в Україні видобувається значно більше, ніж потрібно.

За словами Паращія, це найменша українська генеруюча компанія, і, теоретично, її найлегше забезпечити вугіллям, тому інтерес до неї з боку покупців може бути великий.

"Центренерго" цікавіша за "Донбасенерго", оскільки виконує роль своєрідного містка між мережами південних, центральних областей і Донбасу. Своєрідний енергетичний "вузол" країни", - вважає експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

Як занижуватимуть ціну

Не секрет, що приватизація в Україні відбувається "в потрібні руки" та за найменш можливою ціною. Як же розгортатимуться події цього разу? Для цього слід зрозуміти, що отримає покупець разом з ринками збуту.

Головний мінус "Центренерго" та "Донбасенерго" у тому, що їхні енергоблоки вважаються найбільш зношеними - на 70-80%. В результаті майбутньому інвестору доведеться викласти мільярди на модернізацію.

Таким чином, застаріле обладнання впливатиме і на ціну пакетів при їхньому продажу. Скоріше за все, завдяки саме цьому фактору відбудеться заниження вартості об'єктів під час продажу.

За словами голови Фонду державного майна Олександра Рябченка, за пакети акцій компаній "Центренерго" та "Донбасенерго" держава може отримати до 2,5 млрд грн. Експертне середовище дає інші оцінки.

"Виходячи з ринкової ціни акцій, 60,8% акцій "Донбасенерго" коштують 310 млн грн, а 53,3% "Центренрго"  1,16 млрд грн. При прозорому конкурсі від продажу цих пакетів можна отримати більше 2 млрд грн. Хоча, виходячи з реалій, ціна продажу навряд чи буде ринковою", - підрахував Паращій.

Фото centrenergo.com

Більше того, на думку Корольчука, реальна ціна повинна становити 4 млрд грн за 53% "Центренерго" і 1 млрд грн за 60% "Донбасенерго". "Об'єктивно держава могла би постаратися взяти з Ахметова за ці компанії до 4 млрд грн, а не 2-2,5 млрд грн", - вважає експерт.

Однак, скоріш за все, з огляду на відсутність конкуренції з боку іноземних інвесторів фінальні ціни на акції будуть нижчими або коливатимуться в межах озвученого Рябченком коридору.

Ахметов чи Янукович

Навряд чи ці компанії зацікавлять реальних інвесторів, які просто вирішать володіти електростанціями. Вони цікаві для структур, які володіють великими обсягами енергетичного вугілля. Таких структур в Україні дві: "Дтек" Ахметова та структури Олександра Януковича, сина президента.

"Дтек" у 2012 році без особливих зусиль скупила на приватизаційних аукціонах пакети акцій "Західенерго", "Київенерго", "Дніпроенерго", "Крименерго" та "Донецькобленерго". Як відомо, Ахметов домінує на ринку електроенергетики: від видобутку вугілля до її виробництва.

При цьому він має монопольне становище в експорті електроенергії, а його люди контролюють регуляторів ринку.

Національну комісію з регулювання ринку енергетики - НКРЕ - очолює Сергій Тітенко, який раніше працював у холдингу мільярдера, а в раді Оптового ринку електроенергії - встановлює правила гри на ринку - Ахметову належить сім з десяти голосів.

В "Дтек" виданню повідомили, що не будуть коментувати свою можливу участь в приватизації компаній до оголошення умов конкурсу. Проте раніше директор "Дтек" Максим Тимченко заявляв, що холдинг готовий продовжувати приватизацію енергетичної галузі.

До того ж, у лютому наглядова рада "Донбасенерго" призначила в дирекцію Олексія Куракова, який обіймав посаду директора збагачувальної фабрики "Курахівська", що входить у "Дтек". Це свідчить про інтерес Ахметова принаймні до "Донбасенерго", яка виробляє струм для його заводів.

Якщо Ахметов вирішить спробувати щастя в приватизації "Центренерго" чи "Донбасенерго", йому, ймовірно, доведеться з кимось позмагатися.

За даними "Економічної правди", акціями "Центренерго" цікавиться Олександр Янукович, старший син президента. ЕП звернулася до бізнесмена-Януковича з проханням прокоментувати цю інформацію.

Сергій Тітенко. Фото esco-ecosys.narod.ru 

"Група компаній "Мако" не планує брати участь у приватизації "Центренерго" та "Донбасенерго", - повідомили в холдингу Януковича, незважаючи на те, що його менеджери введені в керівництво "Центренерго", а вугілля обом компаніям постачають наближені до сина президента структури.

Зокрема, одним з членів наглядової ради в "Центренерго" є Вадим Доценко, який раніше очолював будівельну компанію "Едельвейс", що належить Олександру Януковичу та входить у структуру "Мако".

Хоча, звісно, від Олександра Януковича на конкурс прийдуть зовсім не представники "Мако", тож відповідь цього холдингу не є брехнею.

Навіщо станції Януковичу та Ахметову

Інтерес до "Центренерго" та "Донбасенерго" у двох названих груп різний.

Для Олександра Януковича було б найкраще, якби ці компанії не продавалися, а залишилися у державній власності. У статусі державних компаній вони щороку здійснюють тендерних закупівель на десятки мільярдів гривень. Однак це преференція - тільки для обраних.

Так, у 2012 році "Центренерго" здійснила державних закупівель на 12,6 млрд грн, а "Донбасенерго" - на 10,5 млрд. грн. Більше половини цих сум пішло на закупівлю вугілля.

ЕП, "Наші гроші" та інші видання не раз писали про те, що доступ до цих тендерів має обмежена кількість структур. За рахунок "правильних" торгів енергетичне вугілля продається державним генеруючим компаніям майже удвічі дорожче від існуючих ринкових цін.

Більшість таких надприбутків надходить до компаній Януковича-молодшого. Найвідомішою з них була ДРФЦ, нині ліквідована, але схема і далі працює.

Так, з середини 2012 року основні обсяги вугілля державним компаніям продають три трейдери: "Траст інвест" - постачає вугілля на "Донбасенерго", отримала за півроку 5 млрд державних гривень, та "Укрвостокснабжение" і "Консалтинг кепітал", які забезпечують вугіллям "Центренерго".

Ці компанії за півроку заробили на "Центренерго" 7,257 млрд грн і 1 млрд грн відповідно. Загалом у 2012 році трейдери отримали від держави 13,3 млрд грн. Тобто прибутковість цього бізнесу більш ніж очевидна. До слова, контактні дані трейдерів збігаються з адресами структур групи "Мако".

У самій "Мако" ЕП запевнили, що компанії групи не постачають вугілля на "Центренерго" та "Дондасенерго", і не робили цього раніше.

Фото vidomosti-ua.com

Це не єдина пікантність таких закупівель. Крім того, за інформацією Forbes, структури Олександра Януковича постачають обом енергокомпаніям неякісне вугілля з "копанок" - нелегальних копалень.

Вони змінили на цьому напрямку ДП "Вугілля України", яка продавала електростанціям компаній вугілля державних шахт та "Дтек трейдинг".

Тож на державні станції постачається не лише вугілля, яке видобувають державні шахти. Туди йде паливо, яке скуповується у "копанок". Купівлею такого вугілля займаються майданчики по всьому Донбасу, що контролюються структурами Януковича-молодшого.

При цьому "копанки" не належать Януковичу - просто їхні власники поставлені перед фактом, що продавати своє вугілля вони мусять лише структурам сина президента за чітко фіксованими цінами.

Державні ж шахти скаржаться, що видобуте ними вугілля не продається. Вони не додають, що через вугілля з "копанок", але це мається на увазі.

Отже, загальна схема виглядає так. В Україні видобувається надлишок енергетичного вугілля - державними шахтами, структурами Олександра Януковича, "Дтек". Але на "Центренерго" та "Добасенерго" постачається переважно вугілля, що має стосунок до сина президента.

В ідеалі, такий порядок повинен був зберігатися, але, мабуть, щось змінилося, і генеруючі компанії таки вирішили продавати.

Тому один з варіантів - купівля цих електростанцій структурами, близькими до Олександра Януковича. Звісно, йому доведеться відмовитися від дивних тендерів, адже тепер електростанції належатимуть йому.

Натомість син президента побудує вертикальну інтеграцію: власне вугілля - власні електростанції - власний збут електроенергії. Залишилося купити кілька обленерго, але тут складно: усе вже поділено. Про це - трохи нижче.

Звісно, структури Ахметова, які теж мають надлишок енергетичного вугілля, сьогодні відсторонені від такого величезного ринку збуту. Навряд чи їх  це задовольняє. Отже, вони напевно зацікавлені купити "Центренерго" чи "Донбасенерго" - хоча б для продажу власного вугілля.

Відтак, очевидно, що саме структури Януковича-молодшого та Ахметова стануть конкурентами під час приватизації державної енергогенерації.

Фото ipress.ua

Можна припустити, що навряд чи вони будуть відкрито конкурувати на конкурсі. Скоріш за все, рішення щодо переможця буде прийняте у високому кабінеті на Банковій чи у резиденції "Межигір'я". Не виключено, що поділять "полюбовно": одну компанію отримає Олександр Янукович, іншу - Ахметов.

З огляду на останні події саме таке "братерство" є дуже вірогідним.

Розподіляй і володарюй

Окремо варто зосередитися на ще одній групі аукціонів, які відбудуться 2013 року. На них продаватимуться державні пакети в енергопостачальних компаніях - обленерго.

Незважаючи на низькі тарифи на електроенергію, ринок розподілу і постачання струму все одно залишається привабливим - збитки через низькі тарифи несуть виробники і держава.

Обленерго ж працюють за комісію і не особливо думають про відновлення мереж. Вони просто експлуатують їх, постачаючи струм.

"Тарифи низькі лише для населення. Для промислових споживачів тарифи більші, ніж у багатьох сусідніх країнах. Більше того, обленерго не заробляють на тарифах для кінцевих споживачів - це фактично транспортні компанії, і прибутки у них досить непогані", - підкреслює Паращій.

Це чудово знають українські та російські олігархи другого ешелону, які у 2013 році планують завершити розподіл шматка енергетичного пирога після того, як свої апетити задовольнять головні учасники приватизації.

Особливих сюрпризів у приватизації пакетів акцій обленерго не очікується. Кожну з компаній вже контролюють через свій менеджмент олігархи, які мають міноритарні частки у статутних капіталах.

За традиціями української приватизації компанія відходить тому, хто довго "сидить" у ній з міноритарним пакетом.

Очікується, що на конкурси прийдуть структури Костянтина Григоришина, Ігоря Коломойського, братів Суркісів, московської "Лужниківської групи". У деяких випадках можлива участь "Дтек".

Відомі міноритарні акціонери обленерго

Компанія

Частка держави, %

Частка міноритарних акціонерів, %

Хмельницькобленерго

70

"Лужниківська група", 19

Миколаївобленерго

70

"Лужниківська група", 13,2

Тернопільобленерго

51

Григоришин і Коломойський, 40

Запоріжжяобленерго

60,2

Григоришин і Коломойський, 12,3

Суркіси і Коломойський, 16,5

Харківобленерго

65

Грогоришин, 29,8

Черкасиобленерго

60,2

Григоришин, 26,6

У 2013 році на аукціонах уряд запланував продати шість пакетів обленерго.

В 2012 році планувалося залишити у держвласності по 25%. Проте цього разу існує ймовірність, що держава повністю вийде із статутних капіталів обленерго. Тоді учасники конкурсів зможуть отримати контроль над компаніями, а це неабияк розігріє інтерес до виставлених лотів.

Найбільш вірогідними покупцями акцій "Хмельницькобленерго" та "Миколаївобленерго" є "лужниківська" група VS Energy. За "Тернопіль" та "Черкаси" позмагаються Григоришин з Коломойським.

Крім того, придбати акції "Харківобленерго", ймовірно, захоче Григоришин. За "Запоріжжяобленерго" змагатимуться Коломойський з братами Суркісами проти Григоришина. Паращій вважає, що "Запоріжжяобленерго" може зацікавити "Дтек", а "Харківобленерго" - когось з нової влади.

"Ми скептично оцінюємо вірогідність участі нових інвесторів і вважаємо, що активи будуть розподілені між нинішніми основними гравцями в галузі - "Дтек", VS Energy, Energy Standard, група "Приват", - підсумував старший аналітик Dragon Capital Денис Саква.

Ціни ж напевно будуть занижені, як і 2012 року, адже приватизація в Україні залишається справою відносин влади та окремих олігархів.

Реклама: