"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ахметов без конкуренції взяв "Західенерго". На черзі – "Київенерго"

Ахметов без конкуренції взяв "Західенерго". На черзі – "Київенерго"

П'ятниця, 25 листопада 2011, 16:29 -
Ріната Ахметова визнали покупцем 45,103% акцій "Західенерго". Таким чином, після завершення деякий формальностей частка Ахметова в "Західенерго" зросте до 70% з урахуванням вже належних йому акцій. Приватизація "Західенерго" дозволить найбагатшій людині України збільшити обсяги експорту струму в Європу та продовжити поглинання вуглепрому.

Сьогодні, 25 листопада 2011 року, уряд відкрив сезон розпродажу енергетики. Зокрема, Фонд держмайна визнав холдинг ДТЕК, який входить в СКМ Ріната Ахметова, покупцем 45,103% акцій енергогенеруючої компанії "Західенерго", яка займає приблизно 14,2% ринку електрогенерації країни.

До складу енергокомпанії "Західенерго" входять Бурштинська ТЕС, Ладижинська ТЕС і Добротвірська ТЕС.

Стартова ціна пакету акцій енергогенеруючої компанії становила 1,932 млрд гривень, проте ДТЕК, оскільки був єдиним учасником конкурсу, запропонував лише на 100 тисяч гривень більше.

Фахівці на ринку вважають, що відсутність конкуренції на конкурсі з приватизації "Західенерго" пов'язана, перш за все, з ризиками виникнення постійних корпоративних конфліктів, оскільки у держави залишається блокуючий пакет акцій, а у Ахметова вже є 24,9%.

Реклама:

У зв'язку з наявністю одного учасника приватизаційного конкурсу комісія ФДМ вирішила провести дооцінку акцій, після чого запропонувати ДТЕК придбати пакет за ціною оцінювання. У Фонді наголошують, що ціна після оцінки не може бути нижчою ніж та, яку запропонувала компанія Ахметова.

"Фонд держмайна звернеться до компанії ДТЕК з пропозицією дати згоду на перегляд ціни 45,103% акцій "Західенерго". У разі згоди ДТЕК на проведення незалежної оцінки пакета, ФДМ оголосить конкурс з відбору оцінювача", - йдеться в повідомленні Фонду.

У ФДМ підкреслили, що на пошук оцінювача знадобиться два тижні і ще три тижні - на оцінку пакета акцій. "Оцінювач надасть свою оцінку десь в середині січня 2012 року", - прогнозує керівник аналітичного департаменту Concorde Capital Олександр Паращій.

На думку аналітика ІГ "Арт Капітал" Станіслава Зеленецького, переоцінка навряд чи перевищить стартову ціну 45,1% акцій "Західенерго".

"Наприклад, нещодавно проведена оцінка "Західенерго" компанією Ernst&Young для НАК "ЕКУ" передбачає справедливу ціну акцій "Західенерго" на 15% нижче стартової ціни приватизації", - додав він.

В свою чергу Паращій переконаний, що дооцінка може збільшити ціну на 1% від пропозиції ДТЕК.

"Так, при дооцінці "Укртелекому" на початку 2011 року ціна приватизації зросла з запропонованих конкурсантом 10,5 млрд. гривень до 10,575 млрд. гривень або всього на 0,7%", - підкреслив аналітик.

Контроль над "Західенерго" дозволить Ахметову не тільки збільшити свою присутність на внутрішньому ринку електроенергії, адже компанія - третя за величиною енергогенеруюча компанія України, а й контролювати експорт струму в Європу. Нагадаємо, нещодавно ДТЕК розпочала експорт електроенергії в Польщу.

Окрім того, вважає аналітик Dragon Capital Денис Саква, придбавши "Західенерго", ДТЕК зможе продовжити концентрацію вугільних активів без ризику порушити вимоги АМКУ.

"АМКУ зараз не враховує вугілля, спожите на власних електростанціях при розрахунку ринкової частки. ДТЕК виграв тендер на концесію на 49 років двох найбільших державних вугільних холдингів, Ровенькиантрацит і Свердловантрацит. Без придбання "Дніпроенерго" і "Західенерго" частка компанії на ринку вугілля перевищила б 60%. Тепер, якщо відняти споживання "Західенерго" і "Дніпроенерго", частка буде меншою", - додав Саква.

Проте "Західенерго" - не єдина компанія, яку Ахметов запланував придбати до Нового року.

9 грудня відбудеться конкурс з приватизації 25% компанії "Київенерго". Стартова ціна - 432,305 млн гривень. Ахметову вже належить 46,8% її акцій. Відзначимо, що основну частину акцій власник СКМ придбав у "регіонала" Василя Хмельницького.

Акції столичної компанії ФДМ планував продати в той же день, що й "Західенерго", проте через конкурента Ахметова – "Полтаваобленерго", яка нібито не надала інформації про своїх власників, конкурс перенесено на 9 грудня. Фонд держмайна обґрунтував своє рішення тим, що конкурсній комісії необхідно перевірити документацію, яку надали ДТЕК та "Полтаваобленерго".

Учасники ринку пов'язують "Полтаваобленерго" з мільярдерами Ігорем Коломойським та Костянтином Григоришиним. Згідно з офіційними даними, 25% акцій "Полтаваобленерго" належить кіпрським Larva Investments Limited, 23,9% - Bikontia Enterprises Limited та 23,3% - UA Energy Distribution Holding Limited, а 12,6% належать ТОВ "Інвестиційна компанія "Бізнес-Інвест", 12,4% - ТОВ "Фрунзе-Флора".

Якщо ж Ахметову вдасться перемогти в двобої з Коломойським-Григоришиним за "Київенерго", в чому не сумніваються експерти, він закріпить за собою панування на ринку з більш як чотирма мільйонами споживачів.

Нагадаємо, що Ахметову вже належить найбільша генеруюча компанія України – "Східенерго".

Окрім того, в січні 2012 року Фонд держмайна планує продати 25% "Дніпроенерго" i 40,061% "Донецькобленерго" за стартовою ціною 1,174 млрд гривень та 449,5 млн гривень відповідно. Ахметову в "Дніпроенерго" належить 47,55%, в "Донецькобленерго" - 30,59%.

Не виключено, що активи олігарх купуватиме без конкурентів, адже навряд чи хто вирішить ризикнути і зайти в компанію, акціонером якої вже багато років є Ахметов.

Купувати енергетичні активи Ахметов збирається, в тому числі, і за кредити російських держбанків. Як відомо, нещодавно ДТЕК взяла близько 500 мільйонів доларів в російського Сбєрбанку та 340 мільйонів доларів у "ВТБ Банку". Як підкреслив гендиректор ДТЕК Максим Тимченко у інтерв'ю Reuters, ці кошти призначені для майбутньої приватизації та інших придбань.

Загалом же уряд виріши продати пакети акцій трьох енергогенеруючих та восьми енергорозподільних компаній.

Реклама: