Рінат Ахметов взяв "Київенерго"

Рінат Ахметов взяв "Київенерго"

П'ятниця, 9 грудня 2011, 17:30 -
Сьогодні Ахметов переміг у конкурсі з приватизації 25% столичної компанії "Київенерго". "Полтаваобленерго" Ігоря Коломойського та Костянтина Григоришина, яка також брала участь в конкурсі, здалося без особливих зусиль. В результаті Ахметов збільшив свою частку в цій компанії до 71,82%.

В Україні продовжується продаж енергокомпаній. Як і очікувалось, 9 грудня Фонд держмайна визнав переможцем кіпрську DTEK Holdings Ltd, яка входить в групу ДТЕК Ахметова, в приватизаційному конкурсі з продажу 25% енергокомпанії "Київенерго".

Ахметов без конкуренції взяв "Західенерго"

Стартова ціна за пакет акцій "Київенерго" становила 432,305 млн гривень. Початкова пропозиція "Полтавиобленерго" - 432,305 млн гривень, пропозиція ДТЕК - 432,5 млн гривень. Після цього ліцитатор почав торги від суми 432,5 млн гривень. Крок збільшення ціни становив 4,5 млн гривень.

Торги закінчились на пропозиції ДТЕК - 450,5 млн гривень, оскільки компанія Коломойського та Григоришина відмовилася збільшити ціну до 455 млн гривень. Переміг Ахметов.

Реклама:

У групі "Енергетичний стандрат" Григоришина від коментарів відмовилися, заявивши, що конкурс програно і коментувати нічого.

Опитанні виданням інвестиційні аналітики були здивовані участю "Полтаваобленерго" в конкурсі, оскільки Ахметову до конкурсу вже належало 46,82% акцій "Київенерго".

"Володіючи 25% пакетом акцій у компанії, Полтаваобленерго навряд чи змогла чинити значний вплив на операційну чи фінансову діяльність компанії", - переконаний аналітик Dragon Capital Денис Саква.

За словами аналітика ІГ "Арт Капітал" Станіслава Зеленецького, оскільки ДТЕК отримувала контроль над "Київенерго", то вартість держпакету для холдингу Ахметова за визначенням має більшу вартість, ніж для інших учасників, тому, він був готовий платити премію за контроль.

Приватизація "Київенерго": між ким іде боротьба? 

Ахметов контролюватиме компанію, яка за 9 місяців 2011 року отримала 23,156 млн гривень прибутку, збільшивши дохід на 28,33% до 7,271 млрд гривень порівняно з аналогічним періодом 2011 року. В 2010 році "Київенерго" отримала 157,334 чистого прибутку і 8,446 млрд гривень чистого доходу. Таким чином, коефіцієнт EBIDTA (коефіцієнт окупності при сталому прибутку) для продажу даного пакету становив 11,3. Заборгованість споживачів становить 3,2 млрд гривень

Чорна діра "Київенерго"

Як відомо, "Київенерго" забезпечує повний цикл енергопостачання найбільш платоспроможного ринку - столиці України: від виробництва електроенергії та теплової енергії до їх збуту.

Електроенергія, яку реалізує "Київенерго", генерується ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6 потужністю 1200 МВт. Теплова енергія виробляється також ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6 та котельнями міста (потужність - 8,6 тис ГКал/год). Також до складу "Києвенерго" входить 5% єдиного у Києві сміттєспалювального заводу "Енергія" (решта 95% акцій належать місту).

За визначенням Антимонопольного комітету, "Київенерго" є природною монополією на ринку енергозабезпечення столиці.

В той же час ця енергокомпанія насправді є посередником між виробником теплової енергії та споживачем, адже вона лише орендує ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6, котельні та тепломережі.

Проте, як відомо, Київська міська державна адміністрація хоче передати "Київенерго" в концесію об'єкти теплоенергетичного комплексу столиці.

"Київенерго" планує взяти в концесію теплові мережі Києва, в які, за приблизними підрахунками, необхідно буде інвестувати близько 15 млрд гривень в найближчі 10 років. Однак питання про концесію тепломереж заморожено в Київраді, і відновлення його розгляду можна очікувати не раніше 2013 року", - наголосив Зеленецький.

Столична мерія розглядає концесію, як єдиний варіант залучення інвестицій на реконструкцію мереж.

Окрім "Київенерго", на ринку генерації електроенергії Ахметову вже належить найбільша генеруюча компанія України – "Східенерго". Також бізнесмен завершує угоду з купівлі 45,1% акцій енергогенеруючої компанії "Західенерго", в результаті чого його частка в цій компанії збільшиться до 70%.

На черзі 25% акцій ще одного енергетичного гіганта - "Дніпроенерго", в якому Ахметову вже належить 47,55%. Конкурс очікується в січні 2012 року. Стартова ціна - 1,174 млрд гривень.

Окрім того, на початку 2012 року відбудеться приватизація 40,061% "Донецькобленерго" за стартовою ціною 449,5 млн гривень. Ахметову в "Донецькобленерго" належить 30,59%.

Придбавши пакети "Київенерго", "Західенерго", і "Дніпроенерго" частка ДТЕК на ринку генерації зросте до орієнтовно 30%, вважає Саква.

"За рахунок інкорпорації "Київенерго", виробництво ДТЕК зросте на трохи більше ніж 25%. У результаті, частка ДТЕК у загальному виробництві ТЕС і ТЕЦ України становитиме близько 25%, а в загальному виробництві електроенергії України - близько 12,5%", - резюмує Зеленецький.

Реклама: