Росіяни збільшили частку в українських електромережах

Росіяни збільшили частку в українських електромережах

Середа, 8 лютого 2012, 09:09 -
Вчора Фонд держмайна продав компанії з російським корінням 45% акцій “Чернівціобленерго” за 70 млн гривень. Таким чином, росіяни отримали контроль над підприємством. В торгах брала участь також компанія Костянтина Григоришина, але знову як технічний конкурент. Обидві компанії раніше змагалися за “Закарпаттяобленерго” та “Вінницяобленерго”, проте конкурси було зірвано, оскільки сторони не могли між собою домовитися.

Після невдалих спроб продати пакети акцій обленерго ФДМ розблокував приватизацію енергетики України і пустив з молотка 45% акцій енергопостачальної компанії "Чернівціобленерго" за 70 млн гривень.

В конкурсі традиційно брали участь росіяни: "Луганське енергетичне об'єднання" (ЛЕО) олігарха Костянтина Григоришина та VS Energy International Ukraine, бенефіціарами якої є

російські бізнесмени Михайло Воєводін, Сергій Шаповалов, Євгеній Гінер та Олександр Бабаков, обраний за списком "Єдиної Росії" до Держдуми РФ. ЗМІ називають їх "лужніковською групою". В Україні цей "квартет" відомий як "словаки".

"Чернівціобленерго" - це маленька розподільна компанія, яка страждає від найбільших втрат електроенергії в Україні. Необхідно вкладати значні кошти в зниження втрат і поліпшення фінансових показників", - підкреслив в коментарі "ЕП" старший аналітик Dragon Capital Денис Саква.

Реклама:

Варто підкреслити, що незважаючи на це "Чернівціобленерго" є прибутковою компанією. За три квартали 2011 року вона отримала 21,9 млн гривень чистого прибутку. Дохід виріс на 21% до 403,9 млн гривень. В 2010 році компанія отримала 4,8 млн гривень прибутку, а дохід виріс на 13,1% до 467 млн гривень порівняно з 2009 роком.

Перевагою "Чернівцівобленерго" серед інших компаній, які виставляються на приватизацію, була лише стартова ціна – 65 млн гривень.

Пропозиція Григоришина за 45% акцій "Чернівціобленерго" становила 65,45 млн гривень, а VS Energy - 65,1 млн гривень. Крок збільшення ціни ліцитатором становив 650 тисяч гривень. Торги розпочались з 66,1 млн гривень.

В ході торгів учасники конкурсу зробили сім кроків і зупинились на 70 млн гривень, які запропонувала VS Energy. Компанія Григоришина зійшла з дистанції на позначці 69,35 млн гривень.

ФДМ визнав переможцем VS Energy, яка отримала контроль у обленерго, збільшивши свою участь в статутному капіталі до 67% акцій, оскільки до приватизації їй належало майже 22% акцій.

"Ціна угоди відповідає 2,7 гривні за акцію обленерго, що на 70% вище ціни останньої біржової угоди з цими акціями. Також співвідношення вартості угоди до операційного прибутку компанії 2011 року (EV/EBITDA) становило близько 4,0, у той час як російські компанії електромереж торгуються зі співвідношенням від 3,0 до 4,2. Варто, однак, зазначити, що ринкові ціни самі по собі дещо занижені, так як вони відображають обережне ставлення портфельних інвесторів до російського і українського ринків", - додав керівник аналітичного департаменту ІК Concorde Capital Олександр Паращій.

Зв'язатися з VS Energy вчора не вдалося. У прес-службі Григоришина коментувати приватизацію 45% "Чернівціобленерго" відмовилися.

Нагадаємо, що ці ж компанії претендували на акції "Закарпаттяобленерго" та "Вінницяобленерго", конкурси яких не відбулись через відсутність кворуму або через погоду, як жартують у Фонді держмайна, коли справжню причину заборонили говорити. За припущеннями оглядачів тоді бізнесмени просто не змогли домовитись.

Продати "Закарпаттяобленерго" ФДМ спробує ще раз 13 лютого.

"Схоже, що компанія Григоришина приймала участь в даному конкурсі за тією ж причиною, щой у випадку з "Донецькобленерго" – щоб було як мінімум два учасника і конкурс відбувся", - вважає Паращій.

Нагадаємо, Григоришин також брав участь в конкурсах з приватизації акцій “Київенерго” та "Донецькобленерго". В обох випадках переміг Рінат Ахметов, а Григоришин грав роль технічного конкурента.

"Можливо, Григоришин і VSE шляхом переговорів розділили, хто купує яке обленерго, щоб не створювати конкуренції і не задирати аукціонні ціни. Але це не більше ніж припущення. Якщо це так, то ми, швидше за все, побачимо покупку "Закарпаттяобленерго" групою VSE, а "Вінницяобленерго" Григоришиним" , - припустив Саква.

Як відомо, 10,5% акцій "Закарпаттяобленерго" належить VS Energy, а 20% акцій "Вінницяобленерго" - Григоришину.

З думкою про те, що компанія Григоришина брала участь в конкурсі з приватизації 45% "Чернівціобленерго", щоб пришвидшити процес приватизації для VSE, згоден і аналітик ІГ "Арт Капітал" Станіслав Зеленецький.

За даними Reuters, VS Energy належать великі пакети в таких українських мережевих компаніях, як "Херсонобленерго" (94,51%), "Севастопольенерго" (95,2%), "Кіровоградобленерго" (94% ), "Житомиробленерго" (91,6%), "Одесаобленерго" (20,36%).

Окрім того, "словаки" цікавляться також 45% акцій "Хмельницькобленерго" та 45% "Миколаївобленерго". В обох компаніях VSE належить 19% та 15% акцій відповідно.

Григоришина ж експерти з ІК "Тройка Діалог Україна" чекають побачити на конкурсі з продажу 46% акцій "Черкасиобленерго", де йому належить 27%, 45% "Крименерго" (Григоришину належить 10%, Ахметову – 13%), 50% "Дніпрообленерго" (16% належить йому на пару з Коломойським) та 26% "Тернопільобленерго" (вже належить 40%).

Як відомо, ФДМ планує покінчити з приватизацією енергокомпаній в 2012 року.

"Це перспективний бізнес на майбутнє, оскільки держава планує перехід на нову тарифну систему зі зрозумілими правилами гри і гарантованою окупністю інвестицій у розвиток компаній. Більш того, навіть при досить негнучкій наявній системі тарифоутворення більшість обленерго є прибутковими "на папері" і ще більш прибутковими по суті", - резюмував Паращій.

Реклама: