НБУ зруйнує ринок золотих злитків

НБУ зруйнує ринок золотих злитків

П'ятниця, 23 грудня 2011, 09:45 -
Трилітрові банки, наповнені кільцями і сережками та закопані у городі, назавжди залишаться легендою часів Радянського союзу. Саме так підпільні "Корейко" у СРСР зберігали доходи, отримані нетрудових шляхом. Але зараз зберігати заощадження в "ювелірці" означає нести величезні витрати.

Лише за кілька останніх тижнів золото на світових ринках «просіло» в ціні майже на 8%, хоча до цього майбутнє його здавалося безхмарним. Невже інвестори, які вибрали «тиху гавань» для заощадження своїх заощаджень, приречені їх втратити?

Минулого тижня вартість золота вперше за останні три місяці опустилася нижче за психологічну позначку $1600 за тройську унцію (31,1 грами). А ще зовсім недавно ціна «жовтого» металу рвалася до планки $1800. Одна з причин такої відчутної зміни - нещодавнє зміцнення долару. Раптово песимісти, які пророкували США великі проблеми, перетворилися на оптимістів, і розгледіли блискучі перспективи американської економіки.

Ось один із них. "Ми бачимо кризу ліквідності (ситуація на фінансовому ринку, коли недостатньо коштів - "ЕП"), яка і спричинила падіння цін на золото та інші дорогоцінні метали, а також деякі сировинні товари", - розповів аналітик одного з найбільших банків світу HSBC Джеймс Стіл.

Чи буде золото падати і надалі?

Реклама:

Так що ж, майбутнє Штатів є безхмарним, а золото падатиме у ціні? Виявляється, що стверджувати так категорично немає підстав. У світі знайдеться чимало авторитетних аналітиків, які кажуть, що здешевлення золота - явище тимчасове.

Наприклад, експерти наводять такий залізний аргумент. Лише у вересні ціна золота за три тижні впала на 20%. Але згодом, хоча і менш стрімко, вона відвоювала свої курсові позиції.

Ціна золота у Лондоні, вересень 2011

Джерело: kitco.com

 

Ціна золота у Лондоні, жовтень 2011

Джерело: kitco.com 

Фінансисти констатують, що зараз існують всі умови не просто для подорожчання "жовтого" металу, а й для досягнення нових історичних рекордів у його ціні.

"Проблеми в Європі залишилися невирішеними, тому ми побачимо подальше зростання цін на золото. Відсутність довіри інвесторів до фінансової системи регіону буде також сприяти зміцненню котирувань", - заявив агентству Bloomberg і віце-президент з продажу Heraeus Precious Metals Management LLC Мігель Перес-Санталла.

За розрахунками Raiffaisen Investment, в 2012 році золото може подорожчати до $2200 за унцію. Прогнози зростання ціни робив і Національний банк України. Такі прогнози підтверджують також слова керівника МВФ Крістіни Лагард щодо ризику повторення Великої депресії.

Нарешті, відомий сайт kitco.com опублікував аналітичний прогноз під назвою: "2012 Outlook: Gold Is Battered, Bruised, But Not Beaten". Це перекладається як: "Прогноз на 2012: золото пошарпані, з фінгалом, але не побите".

То ж, з незмінною впевненістю ми можемо припускати, що в найближчий рік банківські метали будуть дорожчати. Головним драйвером збільшення вартості золота в 2012 році буде активне використання західними економіками "друкарського верстата". Зростає кількість грошей-зростають і ціни.

Так, європейські країни вже прийняли рішення про надання МВФ кредиту на 150 млрд євро для подальшого спрямування коштів проблемним членам ЄС - насамперед, Греції, Італії, Іспанії. Ще більш істотно ціну золота "розігріє" емісія долара. Очікується, що в наступному півріччі американський центробанк - Федеральна резервна система - запустить третій етап т.зв. "кількісного пом'якшення" (QE3). Його потенційні обсяги відомі хіба що керівнику відомства - Бену Бернанке. Але ніхто не має сумніву, що це буде грандіозна сума. Нагадаємо, що через програми QE2 в світі з'явилися додаткові $600 млрд, за часів QE1 - близько $1 трлн.

Час продавати або час купувати?

Ціна золота у Лондоні, 2008

Джерело: kitco.com

Ціна золота у Лондоні, 2009

Джерело: kitco.com

Ціна золота у Лондоні, 2010

Джерело: kitco.com

Ціна золота у Лондоні, 2011

Джерело: kitco.com 

Цінові коливання - буденна справа для золота. До речі, вже минулої п'ятниці дорогоцінний метал знову дорожчав, а на поточному тижні перевищив "заповітну" планку $1600.

Джерело: kitco.com

Тому багато інвесторів використовують ситуативну корекцію вартості золота для його скуповування. Так було, зокрема, у вересні. Саме завдяки цьому, центробанки світу за підсумками ІІІ кварталу "отоварилися" рекордними майже за півстоліття обсягами металу - майже 150 тонами.

На відміну від центробанків світу, Нацбанк золото продає, щоб відтягнути попит з валютного ринку і стабілізувати інфляцію. Нагадаємо, щоб привабити людей з грошима, Нацбанк запропонував новий інвестиційний продукт – золоті монети.

Джерело: ТСН

Перша серія монет із золота, вагою в одну і чверть унції вже викарбувана на Банкнотно-монетному дворі НБУ. Обсяг випуску - кілька десятків тисяч штук. На реверсі «червінців» зображений архистратиг Михайло, якого обрамляє напис "За нас і душі праведних, і сила архистратига Михайла", на аверсі - номінал монети та тризуб, обрамлені декоративним орнаментом і надписом "Національний банк України".

Директор Генерального департаменту грошового обігу НБУ Віктор Нестеренко вже встиг розповісти, що Нацбанк не збирається обмежувати тираж інвестиційних монет, і буде карбувати стільки золотих та срібних гривень, скільки буде потрібно ринкові. "У нас достатньо банківського золота, яке не входить в золотовалютні резерви. Ресурсу вистачає для того, щоб випускати монети в тій кількості, в якому на них буде попит населення", - підкреслює представник НБУ.

Зараз, як повідомляють у НБУ, центробанк закінчує розробляти інструкції, які регулюватимуть обіг монет. Документ повинен бути опублікований до моменту презентації монет та офіційного запуску їх в обіг, який запланований на наступний тиждень.

Вже відомо, що ціна на «червонці» буде формуватися, виходячи з вартості дорогоцінних металів на внутрішньому та міжнародних ринках. Купівлю-продаж інвестмонети проводитимуть уповноважені банки, які мають генеральну ліцензію НБУ на здійснення операцій з валютними цінностями. Тобто, усі бажаючі установи.

Також відомо, що НБУ гарантуватиме зворотний викуп золотих та срібних монет через свої територіальні обласні управління. Таким чином, регулятор збирається контролювати, щоб банки не завищували свій прибуток, тобто маржу (різницю між ціною купівлі та продажу), на операціях з інвестмонетами. Спочатку очікувалося, що банки зможуть заробляти до 10%. Але тепер схоже, що маржа не перевищить 5-8%.

Це стало реальним приводом для занепокоєння банків, які традиційно працюють зі злитками. Справа в тому, що на злитках малого розміру (1 г, 5г, 10г, 20 г) маржа може сягати 30-40%, проте клієнти реагують на неї досить болісно. "Доброго дня я хочу знати, скільки я втрачу на одному грам золота, якщо я його вам же і продам назад?" - Так звучить перше питання, яке задає будь який покупець злитка у здоровому глузді.

Якщо у людей з'явиться можливість вкладати в інструмент, на якому в разі купівлі-продажу можна втратити максимум 5-8% (уявимо, що ціна залишиться незмінною), то інвестиційні монети можуть обрушити ринок малих злитків. А ще передбачається, що при реалізації монет не доведеться платити ПДВ.

Звичайно, що "червонці" як спосіб інвестування будуть набагато привабливішими, ніж ювелірні вироби. Трилітрові банки, наповнені кільцями і сережками та закопані у городі, назавжди залишаться легендою часів Радянського союзу. Саме так підпільні "Корейко" у СРСР зберігали доходи, отримані нетрудових шляхом. Але зараз зберігати заощадження в "ювелірці" означає нести величезні витрати. Купуючи прикрасу, доводиться сплачувати не стільки за метал, скільки за роботу майстра. А ось продаючи - тільки за метал, причому за ціною брухту. Рахуйте самі.

Безумовно, в усі часи краще вкладення грошей - це добрий перспективний бізнес, який дає прибуток. Це так зване активне інвестування. Але далеко не всі хочуть та вміють робити бізнес. Тому й існує інвестування пасивне.

В Україні монети можуть скласти конкуренцію навіть нерухомості. Справа тут навіть не в тому, що придбати інвестмонети буде легше, бо на них потрібно менше грошей, ніж на квартиру. Просто зараз, коли нерухомість продовжує падати в ціні, на вартість золота принаймні залишиться незмінною, а може навіть піти угору.

З точки зору пасивного інвестора, у золотих монет поки що є два конкуренти - гривневі депозити (до жовтня 2012 року) і золоті злитки великої ваги.

З депозитами все більш-менш зрозуміло. Зараз банки готові платити навіть 25% річних, і гріх цим не скористатися. Правда, після парламентських виборів (осінь 2012 року) може трохи поповзти догори курс долара. Це означає, що заощадження у гривні - тимчасовий інструмент.

Якщо ж купувати злиток вагою 500 г або 1 кг, то маржа банку на ньому буде невеликою - скажімо, ті ж 5-8%. Тож, сучасний Корейко віддав би перевагу монетам.

Безумовно, всі ці розрахунки вірні, якщо золото продовжить рости. Гарантувати такого не може ніхто. Всі імениті експерти світу можуть запросто сісти в калюжу, як це сталося в 2008 році. І все ж таки, як може не дорожчати золото, якщо доларів і євро стає більше? Дайте відповідь.

Реклама: