Каськів почав збирати 7,5 мільярда під Нацпроекти

Каськів почав збирати 7,5 мільярда під Нацпроекти

Вівторок, 1 листопада 2011, 21:34 -
Проекти все ще дуже "сирі", і не годяться для презентації серйозним інвесторам. Наприклад, два з них ЄБРР навіть не досліджував, а за найбільш просунутим лише складається техніко-економічне обгрунтування.

Україна офіційно вийшла на міжнародні фінансові ринки, і запропонувала вкладати гроші у 5 з 11-ти національних проектів. 31 жовтня в Лондоні почалося роуд-шоу, з яким Держагентство з інвестицій та управління національними проектами (Держінвестицій) проїде по всьому світу.

Зокрема, 1 листопада представники агентства Владислава Каськіва полетіли до Відня, а найближчим часом відвідають Франкфурт і Мадрид. У подальшій програмі також відвідання 11-ти міст в США, на Близькому Сході та в Азії.

Лондон не випадково став першим містом у якому пройшла презентація. Він є фінансовим центром Старого Світу. А нацпроекти презентували в центральному офісі Європейського банку реконструкції та розвитку - ЄБРР, який є найбільшим іноземним інвестором в Україну - вклав 10 мільярдів доларів.

Для європейських приватних фондів ЄБРР є своєрідним індикатором того, що з нашою країною працювати можна.

Реклама:

Допомога банку полягала ще й у тому, що по кожному з п'яти проектів доповідали не лише представники Держінвестицій, а й куратори з ЄБРР. Вони говорили про кожен з проектів досить критично, і це додавало серйозності заходу.

Справа в тому, що проекти все ще дуже "сирі", і не годяться для презентації серйозним інвесторам. Наприклад, два з них банк навіть не досліджував, а за найбільш просунутим лише складається техніко-економічне обгрунтування.

Але, мабуть, в Держінвестицій поспішають. Голова агенції Владислав Каськів вже пообіцяв залучити до кінця 2011 року 7,5 мільярда доларів, і має дотриматись власної обіцянки хоча б частково.

Не можна сказати, що Україна викликала ажіотаж серед лондонських інвесторів. Зал посеред фінансового центру Європи був наполовину порожнім.

 

Мало не третина присутніх приїхала з нашої країни - в тому числі, з агентства Каськіва і Укрексімбанку. Ще мінімум чверть присутніх були працівниками ЄБРР, які відповідали за ті чи інші напрямки в Україні. За підрахунками "Економічної правди", "справжніх" лондонців було чоловік тридцять.

Втім, перед журналістами виклали товсту стопку візиток, коли вони попросили показати, хто прийшов. Серед гостей були Bank of America/Merrill Lynch, Morgan Stanley, Nomura International, Gryphon і багато інших. Ймовірно, зіграла роль репутації ЄБРР, і доповідачів з України прийшли принаймні послухати.

 

"Дах" гарантований, пообіцяв Каськів

Виступ було розбито на три частини. У першій гостям у вигляді лекції з географії повідомили, що з себе представляє Україна. Доповідали президент ЄБРР Томас Міров, посол України Володимир Хандогій, директор представництва ЄБРР в Україні Андре Куусвек і власне Каськів.

Голова Держінвестицій презентував своїх заступників, які опікуються окремими проектами, після чого зник, і до кінця вечора вже не з'являвся.

 

Вступне слово президента ЄБРР Томаса Мірова означало, що до українських доповідачів можна дослухатися. Він розповів, що наша країна пережила період нестабільності, має слабкий інституційний простір і все ще залежна від зовнішніх шоків. Україна залишається енергетично неефективною, потенціал агросектору не реалізований, транспорт і комунальна інфраструктура потребують оновлення.

Але, зазначив Міров, Україна працює над реформами і збирається незабаром створити зону вільної торгівлі з ЄС.

"ЄБРР веде переговори з першими особами за широким колом питань. Інвестори повинні усвідомлювати, що українська влада має намір задіяти величезний економічний потенціал, який має країна", - поставив діагноз Міров.

Теза про зону вільної торгівлі з ЄС викликала чимале збудження серед присутніх. Українські виступаючі запевняли, що угода з Євросоюзом буде підписана до кінця 2011 року, але лондонці дивилися на них розуміючим поглядом, який говорив "невже?".

Представники України постаралися донести ще одну тезу - що нацпроекти мають потужний "дах" в особі особисто Віктора Януковича та Держінвестицій як виконавця.

"Ми надзвичайно амбітні. Всі проекти мають стратегічне значення для України, і отримають особливу підтримку держави через механізм персонального обслуговування інвесторів", - зазначив Каськів.

Він анонсував, що в найближчому майбутньому в Україні з'являться індустріальні парки, а також почнуть укладатися договори про державно-приватне партнерство.

 

"Хотів би привернути вашу увагу, тому що держава в особі агенції Каськіва дає повну підтримку проектам. Не вагаючись, контактуйте з українським посольством у Лондоні, якщо маєте питання", - підтримав канву український посол.

Нацпроекти: три реальних, два дивних

У другій частині Держінвестицій презентувало проекти, які в будь-якому випадку відбудуться. Це будівництво LNG-терміналу та розбудова альтернативної енергетики.

"Україні в будь-якому випадку потрібен термінал як об'єкт інфраструктури. Він у будь-якому випадку буде побудований", - запевнив журналістів керівник координаційної ради цього нацпроекту Віталій Дем'янюк.

Ця частина викликала найбільший інтерес. Один з британців в перерві про щось жваво спілкувався з Дем'янюком, а після розповів "ЕП", що на півночі Шотландії вже побудований LNG-термінал, і в країни є досвід у реалізації таких проектів. Переробка біомаси більш ризикована, але теж цікава, запевнив він.

 

Крім того, не випадково відбудеться візит делегації в Мадрид. По-перше, в Іспанії вже є компанії, які готові спілкуватися про переробку біомаси. По-друге, в країні майже так само багато LNG-терміналів, як у Японії. А отже, замість загальної презентації в Мадриді відбудеться реальна розмова.

Безумовно, говорити про гроші ще зарано. "Зараз складний час для інвестиційних радників і фахівців з ризиків, з точки зору розміщення капіталу. Які шанси України залучити фонди? Інвестори хочуть визначеності. Якщо вона буде забезпечена, то можна буде залучити "довгі" гроші. Зараз визначеності не багато, тому інвестори захочуть бачити більший дохід, аби вкладати у ваші ризики", - сказав "ЕП" "головний виконавчий директор Glacier Enviromental Fund Limited Мітчелл Феерштейн.

Доповідаючи наступним, заступник Каськіва Ростислав Марайкін дав зрозуміти, чому відбудеться проект з альтернативної енергетики. Нещодавно парламент ухвалив у другому читанні закон про впровадження "зеленого тарифу" з біогазу, і незабаром його повинен підписати Янукович. Впровадження закону означатиме, що проекти з виробництва біогазу отримають гарантовані ринки збуту з пристойною дохідністю.

Після перерви, під час якого частина інвесторів пішла, презентували лише один реалістичний проект - будівництво сміттєпереробних заводів у великих містах країни.

Як і у випадку з рециркуляцією біомаси, ці проекти будуть захищені державою. Найближчим часом, запевнив заступник голови Держінвестицій Богдан Баласинович, буде введена законодавча заборона на поховання неперероблених відходів.

У десяти найбільших містах країни вже стартували пілотні проекти з будівництва сміттєпереробних заводів. Саме в них лондонцям запропонували брати участь.

 

Під кінець зустрічі були презентовані два проекти, які мають дуже маленькі шанси відбутися.

Перший називається "Відкритий світ", і передбачає створення в Україні освітнього порталу з паралельною роздачею комп'ютерів дітям і будівництвом мережі 4G. Другий представляє з себе особисту мрію Януковича провести зимові олімпійські ігри 2020 року на території маловідомого карпатського курорту Боржава.

Кілька лондонців після презентації розповіли "ЕП", чому ці два проекти виглядають дивно. Цифри про великі доходи і швидку окупність взяті зі стелі, і немає жодних підтверджених розрахунків.

Крім того, у будівництво мереж 4G немає кому вкладати, особливо в обраному стандарті LTE. А шанси, що після російського Сочі олімпійські ігри пройдуть в Україні, взагалі мізерні. Тобто, "Олімпійська надія" - це саме надія.

Під кінець презентації відбувся неприємний казус. Гостей, що вже хотіли відпочити, віддали в руки міністра фінансів Криму Миколи Скорика. Не показавши жодної картинки, він поганою англійською довго читав інформацію про величезні можливості вкладення грошей.

Загальну суть його виступу можна було передати так: "Давайте сотні мільйонів доларів. Будуймо готелі, розважальні центри і гольф-клуби. Я бачу майбутнє Криму, воно чудове!".

Під час його виступу нечисленні лондонці читали журнали, копалися в мобільних телефонах, переморгувались і розглядали інтер'єр ЄБРР. Коли вони дізналися, що презентація закінчена, то відразу пожвавішали, і відправилися пити вино, яке виготовляє колишній міністр палива і енергетики Іван Плачков.

Минуло десять хвилин, і настрій гостей різко поліпшився. Чи дадуть лондонці грошей, велике питання, але презентація вдалася.

Найближчим часом читайте на "ЕП" окремий матеріал, присвячений п'яти проектам, які були показані в Лондоні. У них ми розповімо, що саме обіцяють міжнародним інвесторам українські чиновники.

Реклама: