"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Волга спіткнувся об Азарова

Волга спіткнувся об Азарова

П'ятниця, 22 липня 2011, 11:45 -
В розпалі протистояння влада, скоріш за все, забуде про кредитні спілки, які стрімко втрачають свої позиції на тлі кризи. Якщо все залишиться як є, то через рік-два ринок скоротиться на 90%, а самі установи перетворяться на каси взаємодопомоги радянської доби.

В Україні трапився безпрецедентний випадок: за ґратами опинилися відразу чотири представники Держфінпослуг на чолі з головою комісії Василем Волгою.

Високопоставлених чиновників підозрюють у вимаганні хабарів у представників кредитних спілок. Так, за звинуваченнями у хабарництві був затриманий голова департаменту тимчасового адміністрування Держфінпослуг Віктор Адамович.

До призначення Адамович керував страховою групою "ТАС", пізніше перейшов в "Оранта-життя". Слідчі підозрюють Адамовича у вимаганні 250 тисяч доларів за виведення тимчасової адміністрації з кредитної спілки "Перше кредитне товариство".

Втім, в обвинувачення, схоже, небагато доказів для доведення справи до суду. Хоча Адамовича затримали 3 лютого 2011 року, він досі перебуває у СІЗО.

Реклама:

Одеська справа

Судячи з усього, затримання Василя Волги є продовженням справи щодо одеського "Першого кредитного товариства" - ПКТ - найбільшої кредитної спілки в Україні, яка до кризи акумулювала 17% активів цього ринку. Головою правління ПКТ є Андрій Азаров, колишній військовий і відомий в Одесі бізнесмен.

Сфера інтересів системи підприємств Azarov Group - фінанси, консалтинг, туризм і юридичні послуги. Йому також належать вертолітна компанія, архітектурне бюро, агентство стратегічного маркетингу та будівельна фірма.

Крім того, в Азарова є власний медіа-холдинг "100%", куди входять місцеві телеканали - "100%", "ОНТ" і "Реноме", преса - "100%", Boss, "Народна довіра", "Жива газета", сайт "Біржа", найбільший у місті прес-центр, агентство зовнішньої та комплексної реклами, продакшн-студія "Шекспір".

Хоча підприємець не є родичем прем'єра, але політикою займається. Він очолює партію "Народна довіра", яка жорстко опонувала екс-меру Одеси Едуарду Гурвіцу.

За чутками, політики не змогли поділити ринок зовнішньої реклами. Відповідно, під час протистояння на місцевих виборах між Гурвіцем, "Фронт змін", та Олексієм Костусєвим, Партія регіонів, Азаров і його медіа-холдинг підтримував останнього.

Щодо Азарова намагалися порушити кримінальну справу. 5 вересня 2008 року начальник одеської міліції Едуард Добринін заявив, що під час перевірки ПКТ міліція викрила викрадення 5,5 мільйона гривень, які начебто привласнило керівництво кредитної спілки. Втім, як запевняє сам Азаров, ці звинувачення є нісенітницею.

"Ніхто не знає, де зараз той Добринін. Нікуди 5 мільйонів не пропали. На цю суму була куплена техніка. До речі, до фірми-постачальника не застосовано жодних санкцій, вона не була визнана фіктивною і досі працює", - зазначив керівник ПКТ.

Бунт кредитних спілок

В Держфінпослуг Азарова звинувачують в тому, що він не сплачував гроші своїм вкладникам. Той, у свою чергу, називає Волгу і його команду не інакше як організованим злочинним угрупуванням, метою якого є доведення до банкрутства фінансової установи заради заволодіння її активами.

За словами бізнесмена, лише протягом 2009 року Держфінпослуг перевіряла ПКТ 31 раз. "Після введення в спілку тимчасової адміністрації 8 липня 2010 року прибуткова кредитна спілка була перетворена на банкрута", - зазначив Азаров. За його словами, офіс з цього часу не працював, гроші вкладникам не видавалися.

Про ознаки корупції з боку Держфінпослуг говорять й інші представники ринку. Так, місяць тому комісія забрала ліцензію у черкаської кредитної спілки "Альянс". За словами її керівника Геннадія Мельниченка, вона поплатилася за активну громадську діяльність в асоціаціях, не лояльних до керівництва Держфінпослуг.

"Схожа ситуація з кредитною спілкою "Кредекс" з Хмельницького, яка вже два роки не може отримати ліцензію, причому чиновники не висувають до фінансової установи жодних претензій", - відзначив Мельниченко.

Найбільше обурила представників спілок ситуація із спілкою "Флагман", куди теж ввели тимчасову адміністрацію. За даними учасників ринку, 70% активів "Флагмана" перевели фірмі "Перша кредитно-фінансова компанія" як комерційну винагороду, ще 30% доведеться витратити на нібито адміністративні витрати цієї спілки.

Представники кредитних спілок переконують, що директор "Першої кредитно-фінансової компанії" Володимир Дзьобак є близьким другом Сергія Чепурного, колишнього тимчасового адміністратора КС "Флагман".

Корупція чи політика

В кредитних спілках впевнені, що без підтримки "згори" діяльність команди Василя Волги на посаді Держфінпослуг не була б такою "ефективною". Серед можливих покровителів називають колишнього депутата від БЮТ Антона Яценка.

Подейкують, що деякі члени команди скандальної Тендерної палати, засновником якої був Яценко, прилаштувалися в команді Волги. Однак зараз Яценко входить у фракцію Партії регіонів, тож цілком лояльний до влади.

Інша річ - комуністи. Арешт Волги - це і пряма ознака того, що влада побила з "червоними" горщики, адже Волга отримав цю посаду саме за їхньою квотою.

Голосування щодо пенсійної реформи засвідчило, що Партія регіонів може обійтися і без комуністів. Останні з наближенням парламентських виборів починають поводити себе більш незалежно, тож "біло-блакитні" можуть позбутися таких союзників, а призначених за квотою КПУ чиновників звільнити чи заарештувати як корупціонерів.

Затримання Волги та розмови про чистки в Державній митній службі, якою керує ще один "комуніст" Ігор Калетнік, підтверджує цей сценарій політичної боротьби.

В розпалі цього протистояння влада, скоріш за все, забуде про кредитні спілки, які стрімко втрачають свої позиції на тлі економічної кризи. За даними учасників ринку, 50 найбільших спілок акумулюють 80% активів, і з них 40 перебувають на обліку департаменту тимчасового адміністрування.

На відміну від банків, спілки не отримали державного фінансування, а їхні активи стрімко падають - з 6 мільярдів гривень у 2008 році до 2,7 мільярда гривень у першому кварталі 2011 року.

За прогнозами учасників ринку, якщо все залишиться як є, то через рік-два ринок кредитних спілок може скоротитися на 90%, а самі фінансові установи перетворяться на каси взаємодопомоги радянської доби.

Реклама: