Тече ріка Волга...

Тече ріка Волга...

З професіоналізмом Василя Волги я вперше зіткнувся у жовтні 2006 року. Тоді він заявив, що український бюджет може додатково одержати до 30 мільярдів гривень, і для цього необхідно ліквідувати незалежний статус НБУ.
Четвер, 25 березня 2010, 15:13
Сергій Лямець, журналіст, ЕП

Є дитячий анекдот. Вовочку, який назвав Машу дурепою, змусили відмовитися від своїх слів. Що він і зробив. "Маша не дурепа. Маша не дурепа? Вибачте".

Анекдот згадався у зв'язку з двома останніми призначеннями. Перше - керівником Держфінпослуг замість Віктора Суслова став Василь Волга. Друге - вакантне місце голови Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку віддали Віктору Тевелєву.

Не один фінансист судорожно намагався пригадати, хто такий Тевелєв. Намагався, але не зміг. Виявилося, що не дарма.

 Фото з сайту "Дніпроенерго"

Допоміг інтернет. Коротка інформаційна довідка про цю людину є на сайті компанії "Дніпроенерго".

Реклама:

Тевелєв Дмитро Михайлович, член правління ВАТ "Дніпроенерго"

Народився 1 грудня 1959 року у Донецьку. У 1983 році закінчив Донецький державний університет. У 1983-1993 роках займався викладацькою діяльністю.

З травня 1993 року працював заступником директора приватного підприємства "ПФ Доненергосервіс". У 1994-2001 роках займав ряд керівних посад у приватних і державних компаніях у Донецьку та Макіївці.

З грудня 2001 року по листопад 2007 року - керуючий санацією ВАТ "Дніпроенерго". З лютого 2008 року по червень 2009 року - виконавчий директор ВАТ "Дніпроенерго". З листопада 2007 року по теперішній час - член правління ВАТ "Дніпроенерго".

Нагороджений нагрудним золотим знаком ВАТ "Дніпроенерго" 2009 року.

Ясності не побільшало. Єдине, що точно зрозуміло, Тевелєв - відмінник бойової і політичної підготовки. Все ж таки відзначений нагрудним знаком.

Не виключено, що Дмитро Михайлович - хороший управлінець, досвідчений переговірник і навіть приємна у спілкуванні людина. Але хіба "хороший хлопець" - це привід для призначення на посаду глави спеціалізованого відомства?

Чи може професійний інженер стати міністром оборони? А ось Держкомісію з цінних паперів порахували таким собі колгоспом, у якому наведе лад навіть менеджер-енергетик, наближений до Ріната Ахметова.

Та нехай. Тевелєв хоча б має шанс справити гарне враження.

"Нічого про нього не чув. Навіть не знаю, чи розбирається він у фондовому ринку. Якщо Тевелєв не є профільним фахівцем, але гарний управлінець, він має найняти команду професіоналів і дати їй великі повноваження. Якщо він замкне все на себе, робота Держкомісії застопориться", - сказав один з брокерів.

Інша річ Василь Волга. Цей персонаж добре відомий. По-перше, він добре б'ється, що не раз демонстрував у парламенті. По-друге, він схильний до епатажних та різких заяв. Такий собі Едік Лімонов, тільки молодший і простіший.

Наприклад, 2006 року Волга пророкував, що Тимошенко стане наступним президентом, а про колишнього шефа Олександра Мороза розповідав, що це моральний і чистий політик. Пізніше запам'ятався антиросійськими висловлюваннями та закликами йти на барикади у разі розпуску парламенту.

Але є і третє. Згадуємо анекдот. Волга - фінансист. Волга - фінансист? Вибачте...

Варто було комуністам заявити, що вони вийдуть з коаліції, як їм зробили подарунки. Наприклад, призначили головним митником Ігоря Калєтніка.

Віддали їм і Держфінпослуг, де давно сидів явно не біло-синій Віктор Суслов, який працював заступником міністра внутрішніх справ у Юрія Луценка. А потім зумів виторгувати для себе у Юлії Тимошенко пост керівника Держфінпослуг.

Але у випадку з Сусловим ніхто не може заперечувати явний факт: це фахівець. Інша річ, що свої здібності він використовував зовсім не для наведення порядку у своєму секторі.

З професіоналізмом Волги я вперше зіткнувся у жовтні 2006 року. Тоді він заявив, що український бюджет може додатково одержати до 30 мільярдів гривень, і для цього необхідно ліквідувати незалежний статус НБУ. Джерело доходів депутат бачив у золотовалютних резервах, які забезпечують стабільність курсу гривні.

Також у жовтні 2009 року Волга сказав, що Нацбанк уособлює фінансову буржуазію країни і паразитує на українській економіці. Депутат заявив, що НБУ вимиває кошти з економіки і заробляє неймовірні суми на спекуляціях.

Доводити цю тезу Волга не став. Зате здивувався, що при цьому Нацбанк залишається нікому не підконтрольним. "Навіть міністр фінансів не може розпоряджатися фінансами", - говорив майбутній голова Держфінпослуг.

У лютому 2007 року Волга видав довгу тираду з приводу Національного банку.

"Ми повинні встановити чіткий механізм підзвітності Нацбанку Верховній раді. Зараз Нацбанк просто інформує парламент про свою діяльність. Він здійснює повністю самостійну політику, яка у багатьох випадках не просто відрізняється від лінії уряду, а спрямована у протилежному напрямі і нерідко загрожує економіці", - значиться у його статті, опублікованій парламентською газетою "Голос України".

Волга запропонував змінити законодавство, щоб підпорядкувати НБУ парламенту. Враховуючи, що правляча коаліція і уряд тоді були підконтрольні одним політичним силам, Волга фактично пропонував передати Кабміну функції контролю над грошово-кредитною і валютною сферами.

Депутат висунув ідею створити орган, відповідальний за формування грошово-кредитної політики як частини загальної економічної стратегії, і назвати його, наприклад, Національною координаційною радою з грошово-фінансових питань.

Останній сплеск креативу від Волги припав на грудень 2009 року. Виявилося, що політик залишився вірним своїм ідеалам. За його розрахунками, якби Нацбанк платив податки по-чесному, то вже 2009 року заплатив би 24 мільярди гривень.

"Якби НБУ знаходився у системі державних фінансів, він кожен рік тільки за рахунок платежів давав би Україні одну "Криворіжсталь", - сказав політик.

Він пообіцяв "привести Нацбанк до тями" і "змусити його працювати так, як це роблять усі світові центробанки".

"Протягом 18 років НБУ перебуває в унікальному становищі: він є головним гравцем на фінансових, валютних і фондових ринках країни, але при цьому не платить ні копійки податків. Як тільки лівий блок візьме критичну частку влади в країні, будуть переглянуті 99 і 100 статті Конституції, а також закон про Нацбанк. Грабіжницька фінансова політика буде припинена", - сказав Волга.

Днями новий голова Держфінпослуг вимовив магічну фразу: "Відповідно до вимог законодавства призначити на посаду непрофесіонала неможливо". Очевидно, Волга натякав на свій диплом за спеціальністю "Банківська справа", отриманий у МАУП.

Ось текст, взятий з персональної сторінки нового голови комісії.

 Фото з сайту Союзу лівих сил

"Дата народження: 5 березня 1968 року, 42 роки. Місце народження: Луганська область, м. Сєвєродонецьк. Освіта: Севастопольські вище військово-морське інженерне училище - "Атомні енергетичні установки", інженер-механік. Міжрегіональна академія управління персоналом, "Банківська справа".

Трудова і політична діяльність: 1990-1993 роки - командир турбінної групи на атомних підводних човнах Північного флоту. 1993-1998 роки - підприємець. 1998 рік - генеральний директор Міжнародної спілки українських підприємців.

2000 рік - голова Всеукраїнської громадської організації "Громадський контроль", а потім - лідер однойменної партії. 2004 рік - балотувався на пост президента України. 2006 рік - обраний народним депутатом за списками СПУ.

2008 рік - лідер політичної партії "Союз лівих сил". 2009 рік - один з лідерів Блоку лівих і лівоцентристських сил у складі КПУ, Союзу лівих сил, Соціал-демократичної партії (об'єднаної), партії "Справедливість"."

Не хочу кидати тінь на імідж МАУП, але я сам навчався у вузі, і розумію, що бувають студенти хороші, а бувають не дуже.

Волга виявився студентом дуже гарним. Може, він і не дуже підкований у предметі, за яким отримав диплом, але це не завадило йому обійняти високу посаду. Врешті-решт, ганяти страхові компанії та кредитні спілки можна і без цього.

Можливо, Волга здивує і виявиться справжнім реформатором. І страховий ринок, і кредитні спілки - це темний ліс, у якому водиться багато жахливих істот.

Якщо буде так, я готовий публічно вибачитися. Але наразі готуюся слухати чергові афоризми. І, схоже, не я один.

P.S. Наводжу висловлювання Волги під час ефіру у Савіка Шустера у середу.

"Я людина соціалістичних поглядів. Жорсткість, яку я продемонструю, буде спрямована на захист інтересів громадян України".

"На щастя, наш пункт потрапив у передвиборну програму президента. Він сказав, що 20 років ми рухаємося не в тому напрямі. Поки ми з вами ведемо розмову про необхідність подальшої лібералізації, страждають прості люди. Ми створюємо сприятливе середовище для розвитку уркаганів. У першу чергу, це злодії з великими грошима, які одурюють простих громадян", - сказав Волга, маючи на увазі сферу кредитних спілок.

За його словами, зусилля Держфінпослуг будуть спрямовані на створення фонду гарантування вкладів фізичних осіб у сфері кредитних спілок.

"Що стосується страхових компаній, у нас виплати з автострахування досягають 7-14%. А решта людей чекають півроку або взагалі нічого не отримують. Страхові компанії, які обдурюють людей, повинні піти з ринку".

"Треба діяти не непопулярними заходами, а популярними. Коли говорять, що ми будемо виходити з кризи непопулярними заходами, мається на увазі, що будемо виходити за рахунок бідних. Ви думаєте, чому соціалісти отримали таку популярність в Європі?"

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: