Бізнес пішов на Раду з відрами

Бізнес пішов на Раду з відрами

П'ятниця, 5 листопада 2010, 11:06 -
"Намагаєтеся підробити на мітингу?" - поцікавилася "Економічна правда" в однієї з учасниць пікету, яка була загорнута у синьо-жовтий прапор. "Ні. Намагаюся домогтися, щоб мені дали заробляти", - миттю відповіла вона.

У четвер тисячі підприємців зачинили свої кіоски і прийшли до Верховної ради. Малий та середній бізнес невдоволений урядовим проектом податкового кодексу.

Схоже, можна довго обговорювати законопроекти у парламентських комітетах, в Кабміні та у рамках експертних груп, а в результаті - отримати документ, який буде провокувати масові мітинги і невдоволення громадян з усіх куточків країни.

Справді, під стінами парламенту зібралися підприємці з Дніпропетровщини, Полтавщини, Київщини, Житомирщини, Львівщини і, звісно, із самої столиці.

Демонстрантів не цікавили результати виборів, і вони не чекали вечора, щоб у першому безлюдному провулку отримати винагороду за участь у пікеті.

Реклама:

Впадала у вічі надмірна кількість правоохоронців. Втім, з приходом нової влади це вже закономірність. Зазвичай за купкою мітингуючих спостерігає група із сотні міліціонерів. В МВС такі заходи називають "забезпеченням громадського спокою".

"Ми живемо в смішний країні. Внутрішніх військ більше, ніж армії, яка повинна захищати нас від зовнішнього ворога", - поділився думкою з "Економічною правдою" один з протестуючих підприємців.

Так МВС захищає депутатів від демонстрантів

Втім, цього разу співвідношення учасників акції з охоронцями порядку було зовсім не на користь останніх. Тільки на початку дня біля будівлі парламенту на вулиці Грушевського зібралося більше тисячі людей і протягом дня їх кількість зростала.

До того ж, незадоволені бізнесмени ще й були озброєні - металевими відрами.

Секретна зборя мітингувальників

За допомогою такої амуніції вони хотіли звернути на себе увагу парламентарів, які в цей момент затверджували кандидатуру нового генпрокурора. Демонстранти стукали у відра і скандували "Ганьба!". Вони вимагали накласти мораторій на розгляд урядового проекту податкового кодексу.

За словами учасників мітингу, їх не влаштовують норми документа щодо скасування спрощеної системи оподаткування та введення касових апаратів. Також дрібний бізнес стурбований обмеженнями з найму співробітників.

За словами представників профспілкових організацій, які ініціювали акцію, підприємці не зможуть виконати такі вимоги проекту кодексу.

Однак у багатьох бізнесменів були й інші причини, щоб прийти під стіни парламенту.

- Що ви тут робите? Намагаєтеся підробити на мітингу? - поцікавилася "Економічна правда" в однієї з учасниць пікету, яка була загорнута у синьо-жовтий прапор.

- Ні. Намагаюся домогтися, щоб мені дали заробляти, - миттю відповіла вона.

Як виявилося, під національним символом "ховалася" власниця одного з львівських магазинів "з продажу аудіовізуальних товарів".

Приїхати до Києва і приєднатися до протестуючих її змусила ситуація з торговими патентами. За словами підприємниці, витрати на їх отримання завдяки новому податковому кодексу зростуть майже удесятеро.

 
 

При цьому в самому Львові в четвер відбулася аналогічна демонстрація. Близько трьох тисяч львів'ян зібралося під стінами облдержадміністрації з тією ж вимогою. У день розгляду проекту кодексу у другому читанні львівські бізнесмени готові поповнити ряди столичної безстрокової акції.

Організатори розраховують, що в мітингу під парламентом можуть взяти участь 20 тисяч осіб. Значну їх частину становитимуть підприємці з ринків.

- Ми хочемо відстояти своє право на працю. Якщо кодекс приймуть у другому читанні, це нас розорить, - запевнила власниця торгівельного пункту з продажу дитячих іграшок на ринку в Дніпродзержинську.

- Чому ви так у цьому впевнені? - допитувалася "Економічна правда".

- А ми хіба не рахували, чого нам коштуватиме їх реформа? З новими ринковими зборами і всякими відрахуваннями, наприклад, в єдиний соціальний фонд, ми не зможемо заробляти, треба буде шукати нову роботу, - відповів за свою колегу інший торговець з того ж ринку.

Втім, серед учасників акції виявилися і ті, хто вже почав освоювати нову діяльність. Так, екс-підприємець з Кременчука, який раніше займався переробкою сільськогосподарських продуктів, зізнався, що підробляє масажистом.

- А вам навіщо пікетувати Раду?

- Щоб підтримати їх вимоги. Реально заробляють сьогодні тільки бюрократи, адже в кожному чиновницькому кабінеті доводиться залишати хабар", - розповів про свої мотиви колишній бізнесмен.

На питання, як цю проблему може вирішити мораторій на прийняття податкового кодексу, він не відповів.

Своє невдоволення, але вже з іншого приводу, висловлювали і представники МВС, які спостерігали за мітингом з лавок у Маріїнському парку.

Комісія з оцінки вигуків мітингувальників

- Ти чуєш, що вони кричать? Це вже не мирне зібрання, це схоже на провокацію! - оцінював дії демонстрантів один з міліціонерів, не припиняючи лузати насіння.

Втім, правоохоронним органам доведеться попрацювати ще не раз. За словами підприємців, вони мають намір стояти під стінами парламенту до розгляду документа у другому читанні.

Схоже, мітингуючі отримали першу невеличку перемогу: розгляд проекту кодексу депутати перенесли на 16 листопада.

Реклама: