Глава КРУ: криза для України - це Тимошенко

Четвер, 21 жовтня 2010, 18:59 -
"В країні була створена корупційна вертикаль з відмивання бюджетних ресурсів. Людям нікуди було діватися - вони мусили відробляти заплачені за посаду гроші, інакше їх би викинули на вулицю. Для очищення влади потрібно дійти до організаторів схем".

У четвер керівник Контрольно-ревізійного управління Петро Андрєєв презентував власну версію аудиту діяльності попереднього уряду.

Тиждень тому свої висновки оприлюднили міжнародні аудитори. У пояснювальній записці до опублікованого ними звіту говориться, що експерти докладно розглянули лише шість справ з 28-ми. Решту взяло на себе КРУ.

Андрєєв не зміг назвати інші 22 епізоди. Очевидно, їх набагато більше. За його словами, перевірка закінчена лише наполовину.

Загалом з початку 2010 року відомство перевірило 10 700 підприємств, і на 10 100 або 94% встановлені факти порушення фінансово-бюджетної дисципліни.

За цей час виявлено фінансових порушень та фактів розкрадання бюджетних коштів на 53 мільярди гривень. У результаті неправильно прийнятих управлінських рішень держава втратила понад 15 мільярдів гривень.

"До кінця 2010 року ми маємо повністю закінчити національний аудит, надати звіт Кабінету міністрів, президенту держави. Думаю, до цього часу будуть перші рішення судів з приводу всіх цих схем розкрадання державних коштів", - сказав Андрєєв.

Чому факти оголошуються ще до закінчення аудиту, голова КРУ не сказав. Відповідь була зрозуміла з його численних політичних висловлювань.

Наприкінці жовтня відбудуться вибори до місцевих рад, і обидва аудиторські звіти влада обов'язково використає для дискредитації опозиції. Більше того, наступного тижня керівник КРУ викине ще одну порцію компромату на попередню владу. Наразі ж головний контролер країни звинуватив екс-прем'єра Юлію Тимошенко у корупції.

"Недавно вона пафосно розповіла, що якби їй випала ще раз така можливість, вона знову направила би отримані за Кіотським протоколом гроші у Пенсійний фонд. Так, пенсії платити потрібно. Але чому вона 39 мільярдів бюджетних гривень направила на свою агітаційну кампанію, прикриваючись турботою про людей?" - запитував він.

На думку промовця, Тимошенко керувалася не нормативними документами, а лише особистими амбіціями. "Фінансової кризи в Україні взагалі не повинно було бути. У нас фінансова криза - це Юлія Володимирівна. На підставі цих матеріалів я можу про це сміливо говорити", - давав чиновник політико-експертні оцінки.

Відчувалося, що глава КРУ напередодні виборів змушений був говорити саме це. Днем раніше відбулося засідання антикорупційного комітету під керівництвом Віктора Януковича. Очевидно, там і було отримано завдання таврувати ганьбою Тимошенко.

Втім, за мить Андрєєв заблукав у своїх міркуваннях. Засудивши факт нецільового, на його думку, використання "кіотських" коштів, він обурено додав, що краще було б їх спрямувати на придбання вугілля у шахт, які мали заборгованість перед Пенсійним фондом. Тож було незрозуміло: засуджує він "нецільове використання" чи ні?

Не оминув глава КРУ і політичну силу Тимошенко. "Чого варті маніпуляції депутатів від БЮТ з банком "Київ", який став державним? Його взагалі використовували як базу для відмивання грошей", - не вгавав чиновник.

Кілька років тому його попередник на цій посаді Микола Сивульський виступив з подібною мовою, звинувативши Віктора Януковича у масштабних зловживаннях. "Янукович був при владі 16 місяців, то вони крали з швидкістю 60 доларів на секунду. Це без перерви на сон, їжу і відпустку", - іронізувала вона.

За словами Андрєєва, звинувачення попередньої влади "розсипалися в судах". Це, мовляв були не факти, а емоції - зрозуміло, чиї. Підтвердилися лише звинувачення на адресу Миколи Рудьковського, але це "інша справа".

Цілком ймовірно, що звинувачення Андрєєва чекає така ж доля. Частково це відбудеться через те, за що українські суди іноді називають "супермаркетами". А почасти тому, що багато фактів в аудиті схожі на маячню.

Саме на цій точці зору наполягають джерела "Економічної правди", які працювали з попередньою владою. Наявність у країні казнокрадства вони не спростовують, але якщо когось і покарають, кажуть вони, то не організаторів, а виконавців.

З цим згоден і сам Андрєєв: "Я розумію, що передусім притягають до відповідальності функціонерів і тих, кого за гроші призначили на посаду".

За його словами, в країні була створена корупційна вертикаль з відмивання бюджетних ресурсів. "Людям нікуди було діватися - вони мусили відробляти заплачені за посаду гроші. Інакше їх би викинули на вулицю", - зазначив він. Для очищення влади, переконаний чиновник, потрібно дійти до організаторів схем.

Андрєєв про...

... нецільове використання коштів

"Про який професіоналізм можна говорити, якщо бюджетом країни управляли у ручному режимі? Державний скарбник керував мільярдними потоками за телефоном. Тепер за нецільове використання будуть відповідати прості люди, яких примушували приймати незаконні рішення, тому що вони ставили підписи".

"Протягом 2009 року з порушенням бюджетного кодексу окремим рішенням уряду зовнішні запозичення в сумі 36 мільярдів гривень були використані на вирішення поточних витрат бюджету. Державний борг України тільки за 2009 рік зріс на 96 мільярдів гривень до 227 мільярдів гривень. На 33 мільярди гривень він перевищив граничний рівень. Попередній уряд поступово підводив країну до дефолту".

"У доповідній виконувача обов'язків міністра фінансів Уманського йдеться, що ці 39 мільярдів гривень можна використовувати тільки на погашення зовнішніх зобов'язань України. Тим не менш, дається команда, конвертуються ці валютні кошти у гривню і направляються у загальний фонд бюджету".

"Міжнародні договори завжди вищі за статусом за наші національні закони. Там було написано, що гроші йдуть на погашення зовнішніх зобов'язань, а не на придбання автомобілів і не на видачу безкоштовних земельних актів за рахунок Резервного фонду. Кошти повинні були йти на фінансування бюджетних програм".

...казнокрадство

"Більше половини цих грошей не вдасться повернути. Вони "заганяли" кошти через фіктивні фірми і крадені паспорти. Сторож одного підприємства загубив паспорт. На нього була зареєстрована фірма, через яку "загнали" сотні мільйонів. Ми до нього, а в нього очі квадратні: він ніколи бізнесом не займався. Звісно, ці гроші вже вивезені".

"Гроші на боротьбу з повінню перераховувалися на фіктивні фірми. У Чернівцях міст, який уже має стояти, ніхто не починав зводити, а 82 мільйони гривень перераховано. Гроші отримала фірма, близька до депутатів з фракції БЮТ, і тут же ліквідувалася".

"70% грошей, які виділялися на будівництво житла людям, які постраждали від високої води, розкрадені, це більше 850 мільйонів. Тільки у Чернівецькій області порушено дев'ять кримінальних справ на 600 мільйонів гривень".

"Через в'язниці "відмили" сотні мільйонів гривень, виділених на бюджетну програму із закупівлі м'яса. Ні грошей, ні м'яса. Мало того, фіктивним фірмам, які отримали гроші, перед ліквідацією було відшкодовано ПДВ. А м'ясо списали на в'язниці".

...держрезерв і зерно

"У фонді держрезерву має бути 360 тонн зерна, а його нема. Частина підприємств, де, за документами, нібито зберігається товар, у розшуку, інша частина - ліквідована через процедури банкрутства. Із 700 підприємств 500 взагалі немає".

"В Аграрному фонді не вистачає 200 тисяч тонн зерна. Гроші перераховані, закупівлі проводилися, а елеватори порожні. Гроші перевели у готівку і пустили на вибори".

"Сьогодні у пресі розпалюється істерія відносно подорожчання продуктів. Звинувачують президента і уряд, а що вони можуть зробити з такою спадщиною?".

...банки

"Як пафосно Юлія Володимирівна у банку "Родовід" презентувала нового керуючого! Що ж творилося потім? Люди цілодобово записувалися на отримання своєї 1000 гривень вкладів, втрачали свідомість, "швидка допомога" людей вивозила".

"Як тільки наші працівники почали вибудовувати схему відмивання грошей, відразу ж оголошення: "Будівлю "Родоводу" заміновано". Вивели людей і через задній хід виносять документи. Спасибі СБУ - зупинила беззаконня. З банку "вимили" 8 мільярдів гривень. Така ж ситуація була і в банку "Київ", і в Укргазбанку".

...чиновників

"Перший заступник Держказначейства затримана. Керівник відомства - в міжнародному розшуку, матеріали - у Генеральній прокуратурі та МВС".

"Щодо зловживань у Держрезерві порушено 30 кримінальних справ, 14 осіб затримано, шестеро перебувають у розшуку. Посадовці Аграрного фонду перебувають на підписці про невиїзд".

Посадові особи "Нафтогазу" затримані. Заступник головного бухгалтера НАК затримана у Росії. Інші посадові особи - під підпискою про невиїзд. Інтерполом затриманий колишній міністр економіки Богдан Данилишин".