"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ахметов мстить росіянам за "Запоріжсталь"?

Ахметов мстить росіянам за "Запоріжсталь"?

Понеділок, 26 липня 2010, 16:43 -
У бізнесмена може бути й інша мета: в обмін на борги отримати такий привабливий актив, як Алчевський меткомбінат. Він зараз оцінюється недорого, бо ІСД протягом останніх років мала великі труднощі із забезпеченням його сировиною.

Про борги металургійної корпорації "Індустріальний союз Донбасу" перед основним постачальником металургійної сировини - компанією "Метінвест" Ріната Ахметова - стало відомо майже одразу після купівлі контрольного пакета компанії групою російських інвесторів за підтримки Внєшекономбанку наприкінці 2009 року.

Загальна сума заборгованості складає близько 1,7 мільярда гривень, і більшу її частину, 1,2 мільярда, становлять борги найбільшого підприємства групи - Алчевського металургійного комбінату.

Ахметов протягом майже року не вважав за потрібне стягувати цей борг примусово, допоки не трапиться нагода зробити це з користю. І от наприкінці липня Державна виконавча служба заарештувала майно меткомбінатів, що входять до групи ІСД.

Заарештовано майно АМК та іншого підприємства групи - Дніпровського меткомбінату імені Дзержинського.

Реклама:

Невеличкий борг - 28,5 мільйона гривень - пригадали й Краматорському метзаводу, що не контролюється росіянами і повністю належить колишнім власникам ІСД Сергію Таруті, Віталію Гайдуку та Олегу Мкртчану.

Для чого це знадобилося Ахметову?

Представники "Метінвесту" та ІСД пообіцяли надати свої коментарі з цього питання у день виходу статті, однак вони досі не надійшли. То що ж все-таки відбулося?

Росіяни, імовірно, знали про борг ще рік тому, коли купували комбінат, і тому сильно ризикували, починаючи конфлікт з таким великим кредитором ІСД, як "Метінвест".

Варто згадати, що навесні 2010 року Ахметов уже мав конфлікти з "групою інвесторів на чолі з Внєшекономбанком. Ідеться про спробу купівлі "Метінвестом" комбінату "Запоріжсталь", зірвану росіянами.

На думку учасників ринку, Внєшекономбанк тоді добряче переплатив за підприємство, аби тільки "перебити" угоду Ахметова.

Наразі "Метінвест" оскаржує у судах розірвання своєї угоди з колишніми власниками "Запоріжсталі". Тож, можливо, Ахметов вирішив нагадати про борги перед ним, щоб зробити російську сторону лояльнішою у питанні "Запоріжсталі".

Аналітик Dragon Capital Сергій Гайда не виключає зв'язку двох позовів Ахметова, хоча й сумнівається, що це вплине на ситуацію довкола запорізького комбінату.

"Сума позову занадто мала як для "Запоріжсталі". Є така версія, що Ахметов намагається отримати 200 мільйонів доларів як "відчіпне" за втрату цього підприємства", - припускає експерт.

У бізнесмена може бути й інша мета, вважає Гайда: в обмін на борги отримати такий привабливий актив, як Алчевський меткомбінат. Він зараз оцінюється недорого, бо ІСД протягом останніх років мала великі складнощі із забезпеченням його сировиною.

Виправити ситуацію не змогли і російські інвестори, на яких покладалися надії у справі забезпечення заводу російською сировиною. Водночас, Ахметов, звісно, володіє всіма необхідними комбінатові ресурсами.

"Сума боргу порівнянна з вартістю АМК, але шанси відібрати комбінат низькі. Внєшекономбанку нескладно буде надати ІСД кредит на погашення боргу", - стверджує Гайда.

У будь-якому разі, Ахметов навряд чи налаштований мирно розв'язати проблему і намагатиметься отримати якнайбільше. Занадто вже, кажуть, він сердитий після історії із "Запоріжсталлю".

P.S. У вівторок корпорація ІСД таки опубліковала офіційну позицію щодо конфлікту з СКМ. В компанії запевняють, що сума боргу, яку озвучують в ЗМІ - не відповідає дійсності.

Хоча в компанії не зазначають справжню суму боргу, таким чином залишається незрозумілим чи перевищує борг озвучені 1,7 мільярди гривень, чи ні.

Також в прес-службі ІСД заявили, що ведуть переговори з кредиторами відносно реструктуризації заборгованості.

Реклама: