Для ЄС «зелена угода» стане основою для відновлення після пандемії коронавірусу

П'ятниця, 17 квітня 2020, 13:59 -

"Зелена угода" здатна стимулювати економіку і створити робочі місця у Євросоюзі після епідемії Covid-19.

Про це йдеться у відкритому листі, який опублікували міністри екології та охорони навколишнього середовища тринадцяти європейських країн, включаючи Францію, Німеччину, Італію та Іспанію, повідомляє Сlimatechangenews.

"Хоча зараз основна увага урядів приділяється боротьбі з пандемією та її безпосередніми наслідками, необхідно вже сьогодні готувати плани відновлення, беручи до уваги кліматичну і екологічну кризу, боротьба з якими повинна залишитися у центрі політичного порядку денного, — йдеться у заяві. — Ми не можемо дозволити собі регрес, який може мати згубні наслідки для клімату, біорізноманіття та навколишнього середовища, а також для здоров'я людей та європейської економіки".

Міністри схвалюють пропозицію Європейської Комісії почати роботу над всеосяжним планом відновлення, що включає "зелений перехід" і цифрову трансформацію, та закликають використовувати європейську "зелену угоду" у якості основи для цієї роботи.

"Зелена угода" являє собою нову стратегію зростання для ЄС, яка здатна забезпечити подвійну вигоду від стимулювання економіки і створення робочих місць, прискорюючи при цьому зелений перехід економічно ефективним способом, наголошується у листі.

Міністри закликали до кінця року збільшити кліматичну мету ЄС на 2030 рік, дотримуючись графіку Паризької угоди і надихати інших глобальних гравців також підняти свої цілі. 

"Вітаємо плани комісії представити до вересня 2020 року план з підвищення кліматичних цілей ЄС 2030 року про скорочення викидів парникових газів до 2030 року на 50-55% порівняно з 1990 роком, —  зазначається у листі. — Невідкладні заходи щодо захисту та збереження біорізноманіття повинні стати ключовим елементом нашої реакції на глобальну кризу у галузі охорони здоров'я та навколишнього середовища та головним аспектом забезпечення довгострокового виживання та благополуччя наших країн".

Раніше глава Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), Фатіх Біроль, зазначав, що інвестиції у відновлювані джерела енергії повинні стати "центральною частиною" планів всіх національних урядів щодо виходу з економічної кризи, викликаної нинішньою "глобальною пандемією".