СПЕЦПРОЄКТ "Жити далі"
За підтримки Європейського союзу
Від зрешечених стін до нового життя: як ЄІБ допомагає відновлювати Бахмут та Маріуполь

Від зрешечених стін до нового життя: як ЄІБ допомагає відновлювати Бахмут та Маріуполь

Четвер, 24 грудня 2020, 17:00 -
З 2014 року Бахмут та Маріуполь потерпають від воєнних дій. Травматичні події залишили сліди не лише у спогадах мешканців, а й на фасадах міських будівель.

У 2015 році від обстрілів у мікрорайоні "Східний" у Бахмуті загинули 29 людей. Зрешечені стіни, розбиті вікна, відсутність опалення та водопостачання – такою була реальність для жителів цих міст раніше.

Нині Бахмут та Маріуполь майже повністю відновилися. Допомогла в цьому "Надзвичайна кредитна програма для відновлення України", яку фінансує Європейський інвестиційний банк.

Загалом на території Донеччини, яка підконтрольна українському уряду, зруйновано або пошкоджено понад 13 тис будинків. Відновили поки що лише половину з них.

Ми вже розповідали про відновлені школи та дитячі садки. Цього разу розкажемо про те, як маріупольська бібліотека стала хабом для молоді, а будинок Бахмутської міської ради отримав друге життя.

Маріуполь – це не тільки заводи та металургія

Колись бібліотеки були єдиним місцем, де можна було отримати інформацію, повчитися чи провести час наодинці. Відколи з'явилися нові технології, бібліотека стала для дітей чимось архаїчним і нецікавим.

Центральна міська публічна бібліотека імені Короленка в Маріуполі руйнує цей міф ущент.

 

Онуки та бабусі – усі знайшли щось для себе в новій бібліотеці. Чому новій? Бо ті зміни, яких зазнала будівля завдяки програмі, повністю її оновили.

Бібліотека гостро потребувала капітального ремонту, адже останній проводився тут 17 років тому.

"Дах протікав, фасад дав тріщини, внутрішні приміщення потребували косметичного ремонту", – розповідає директорка бібліотеки імені Короленка в Маріуполі Вікторія Лісогор.

За період з січня до жовтня 2019 року бібліотеку суттєво оновили. "Повністю змінився інтер'єр. З нами працювали дизайнери. Меблі, техніка, тематичне наповнення – оновили все", – додає вона.

На першому поверсі розташована електронна бібліотека, яку обладнали і книжками, і планшетами з доступом до інтернету. Бібліотека комп'ютеризована – знайти книжку можна за QR-кодом. Також оцифрували всю періодику 1950-1960 років, тож містяни мають змогу зануритися в історію Маріуполя.

Вікторія Лісогор, директорка бібліотеки імені Короленка в Маріуполі
Вікторія Лісогор, директорка бібліотеки імені Короленка в Маріуполі

"На другому поверсі ми зробили IT-кластер – поєднання бібліотеки та IT. Зараз розробляємо свій чат-бот. Також  започаткували комп'ютерні курси для дітей та людей середнього віку", – розповідає директорка.

Лісогор розповідає, що їхнє першочергове завдання – привабити молодь і стати для них місцем, куди хочеться повертатися.

"Молодь хоче проводити час у комфортному місці, де можна сісти на підвіконня, налити собі чашечку кави. Ми працюємо, щоб привабити молоде покоління", – пояснює вона.

Це їм вдається. Заклад працює без вихідних з 9 ранку до 9 вечора. Бібліотека в Маріуполі – це освітній хаб, місце для зустрічей, ігор, турнірів і, звісно, бібліотека, але сучасна та зручна.

Програма відіграє надзвичайно важливу роль. Завдяки її фінансуванню та допомозі не тільки бібліотека, а й багато інших об'єктів у Маріуполі отримують друге життя. "Безсумнівно, місто змінилося на краще", – резюмує Лісогор.

У подальших планах – реконструкція бібліотеки на Лівобережжі (район Маріуполя) за прикладом Центральної.

 

"Як правило, у провінції рідко щось змінюється кардинально. Нині в Маріуполі не тільки ремонтують старі будівлі, а й змінюють спосіб життя міста", – говорить маріупольчанка Ірина Рикальова.

Вона живе поруч з бібліотекою і часто там працює, бо має віддалену роботу.

"Тепер це радше "простір", ніж "бібліотека". На першому поверсі є кав'ярня, на другому – коворкінг, де працюють айтівці та підприємці. Це чудове місце. Я рада, що в Маріуполі нарешті з'явилося щось подібне. Для мене цей заклад – насамперед символ того, що Маріуполь – це не тільки заводи й металургія", – резюмує маріупольчанка.

У комфортних умовах і працюється продуктивніше

У 2014 році Бахмут був одним з епіцентрів воєнних дій. Багато споруд було пошкоджено. Будинок Бахмутської міськради теж потрапив під обстріл. Снаряди залишили сліди на фасаді, вікна та двері були вибиті.

 

Зараз Бахмут – одне з ключових міст Донецької області. Залишати головну будівлю міста в такому стані було б неприпустимо, тому бахмутські чиновники звернулися за допомогою до ЄІБ.

"Після підписання угоди між Європейським інвестиційним банком та Україною Міністерство регіонального розвитку оголосило конкурс та чекало від нас пропозиції.

Ми в Бахмутській міській раді запропонували проєкт, який, окрім іншого, передбачав відновлення адміністративної будівлі", – розповідає про початок реконструкції начальниця управління економічного розвитку Бахмутської міськради Марина Юхно.

Протягом 2018-2019 років відновили та утеплили фасад, замінили вікна. У цій будівлі, крім апарату міськради, розташувалися міське казначейство і структури районного місцевого самоврядування. Таким чином, понад 250 працівників отримали нове комфортне місце для роботи.

"Можу сказати свої враження як людина, яка тут працює: стало тепліше, ми економимо бюджетні кошти на оплату опалення. Переважну частину життя проводимо на роботі, і коли ти працюєш у комфортних умовах, то й робота продуктивніша. Крім того, будівля стала гарнішою", – резюмує Юхно.

Бахмутці на цьому не зупинилися і далі змінюють будівлю. Міськраду підсвітили кольорами українського прапора. Тепер і вдень і вночі видно, що Бахмут – це Україна.

 

Що таке "Надзвичайна кредитна програма для відновлення України"

Європейський інвестиційний банк фінансує відновлення інфраструктурних об'єктів на сході України. Програма реалізується за підтримки Міністерства фінансів України та Міністерства розвитку громад та територій України.

У межах програми запланована реконструкція 244 об'єктів. На це було виділено 200 млн євро. Уже майже 5 млн українців, з яких 700 тис вимушені переселенці, скористалися або незабаром скористаються перевагами програми.

Також очікується, що фінансування ремонту та оновлення соціальної інфраструктури, що постраждала від конфлікту на сході України, зросте на 340 млн євро завдяки новому кредиту від ЄІБ.