СПЕЦПРОЄКТ "Жити далі"
За підтримки Європейського союзу
Нове дитинство: як ЄІБ допомагає реконструювати дитячі садки на сході

Нове дитинство: як ЄІБ допомагає реконструювати дитячі садки на сході

Середа, 9 грудня 2020, 13:00 -
Дитинство впливає на подальше життя кожної людини. Проте що робити тим, чиє дитинство проходить у безпосередній близькості до зони воєнного конфлікту?

Обов'язок дорослих – за будь-яких умов забезпечити дітям відчуття захищеності та любові. Украй важливо створити комфортне середовище, яке повертатиме малечі стан щасливого дитинства, ледь не перекресленого війною.

З 2014 року понад 750 шкіл та дитсадків на сході України були пошкоджені або зруйновані. Іншим навчальним закладам доводилося припиняти роботу через обстріли. Зараз майже 400 тис дітей мешкають на лінії розмежування, де щодня відчувають загрозу життю.

Дошкільнята Бахмута і Краматорська тепер мають можливість навчатися в сучасних та комфортних приміщеннях дитячих садків, де яскраві кольори та цікаві іграшки даруватимуть їм тепло і турботу. Це стало можливим завдяки "Надзвичайній кредитній програмі для відновлення України" за підтримки Європейського інвестиційного банку (ЄІБ).

Як модернізація садочків поліпшує якість життя людей у Бахмуті та Краматорську – далі.

"Кульбабка"

Дитячий садок "Кульбабка" повністю оновили завдяки програмі у 2020 році. До того будівля стояла без ремонту 52 роки. За пів року ремонту оновили фасад, замінили каналізацію, водопровід, електропостачання.

 

"У нас замінили не тільки фасад, тепер виглядає привабливо і прилегла територія , – розповідає директорка закладу Тетяна Мотичкіна. – Люди, коли проходять повз дитячий садок, зупиняються подивитися".

Тепер 150 дітей з усього Бахмута щоранку із задоволенням поспішають до садочка.

"До нас ідуть дітки не тільки з нашого мікрорайону, а й з прилеглих. Є садочки, які розташовані ближче, але батьки все одно йдуть до нас, бо знають, що в нас тепло і затишно", – ділиться враженнями директорка.

Завдяки програмі відбувся не тільки капітальний ремонт будівлі, а й поліпшилися умови праці, змінилося на краще загальне сприйняття закладу працівниками, батьками та дітьми.

Тетяна Мотичкіна, директорка закладу
Тетяна Мотичкіна, директорка закладу

"Стало набагато легше. У кожній групі з'явилися водонагрівачі, посуд миється в теплій воді, дітки миють ручки теплою водою, а не холодною. Не треба підігрівати", – додає Тетяна Мотичкіна.

"Гусельки"

Будівля іншого дитячого садка Бахмута – "Гусельки" – теж отримала друге життя. Ремонтні роботи тут не проводився з дня заснування, а це було у 1981 році.

 

"Оновили системи каналізації та електропостачання, внутрішні приміщення. У нас лише стіни старі залишилися, усе інше – нове", – розповідає директорка дитячого садка Олександра Татаренко.

Зовнішні зміни вплинули і на вихованців Олександри. Діти тепер ходять до дитячого садка із задоволенням.

Олександра Татаренко, директорка дитячого садка
Олександра Татаренко, директорка дитячого садка

"Коли тільки зробили ремонт, то діти спочатку не хотіли виходити із садка, а потім іти з майданчика додому, так їм подобалося", – згадує директорка.

"Голубок"

Бахмут  не єдине місто, де реконструюють інфраструктуру. У Краматорську допомогу від програми отримав дитячий садок "Голубок".

"Замінили вікна, електропостачання, водопостачання, відремонтували дах", – розповідає директорка дитячого садка Елла Віннікова.

За пів року Краматорськ отримав оновлений садочок, а діти – місце, куди їм хочеться йти зранку.

 

"Усі позитивно реагують, бо були старі вікна – стали нові. Тепліше стало", – додає директорка.

Програма допомогла не лише цим трьом садочкам у Бахмуті та Краматорську. Кредитні кошти спрямовуються на відновлення чи реконструкцію дитсадків, шкіл, бібліотек, лікарень, адміністративних та громадських будівель у Донецькій, Луганській, Харківській, Дніпропетровській, Запорізькій, Одеській, Київській, Полтавській та Херсонській областях.

Саме в цих регіонах мешкає найбільше переселенців, які вже скористалися або незабаром скористаються перевагами програми. Про це ЕП розповість пізніше.

Жителька Краматорська Катерина Іванова зауважила, що за останні роки місто дуже змінилося.

"Місто активно відновлювали після бойових дій. Відбудовували житлові будинки, школи, міську інфраструктуру", – говорить дівчина.

Катерина живе в районі неподалік дитячого садка "Голубок" і на власні очі бачила, як все відбувалося.

Елла Віннікова, директорка дитячого садка
Елла Віннікова, директорка дитячого садка

"У цьому районі в червні 2014 року велися бойові дії. У багатьох будинках винесло вікна, у стінах з'явилися тріщини. У багатьох школах і садках поруч було вибите скло, пошкоджені приміщення.

Директори навчальних закладів зіткнулися з тим, що в напівзруйнованих будівлях неможливо проводити заняття.

Ремонти до цього майже завжди робили за фінансової підтримки батьків, а влітку 2014 року на таку допомогу не можна було розраховувати.

У людей по три місяці не було роботи, а багато будинків сильно постраждали від вибухів снарядів. Підтримка від меценатів та міжнародних організацій зіграла дуже важливу роль", – розповіла Катерина Іванова.

У місті модернізували не тільки дитсадки, а й школи та лікарні. Ці зміни допомагають Краматорську оговтатися та поступово повертатися до звичного життя.

Що таке "Надзвичайна кредитна програма для відновлення України"

Європейський інвестиційний банк фінансує відновлення інфраструктурних об'єктів на сході України. Проєкт реалізується за підтримки Міністерства фінансів та Міністерства розвитку громад і територій.

У межах програми запланована реконструкція 244 об'єктів. На це було виділено 200 млн євро. Уже майже 5 млн українців, з яких 700 тис вимушених переселенців, скористалися або незабаром скористаються перевагами програми.

Також очікується, що завдяки новому кредиту від ЄІБ бюджет програми з ремонту та модернізації інфраструктури, що постраждала від конфлікту на сході України, поповниться 340 млн євро.

У наступних матеріалах ми разом з "Економічною правдою" розповімо про те, як завдяки програмі покращуються умови життя в містах на сході України.