СПЕЦПРОЄКТ "Жити далі"
За підтримки Європейського союзу
Від руїн до центру життя: як Європейський інвестиційний банк допомагає відновлювати школи Краматорська

Від руїн до центру життя: як Європейський інвестиційний банк допомагає відновлювати школи Краматорська

П'ятниця, 27 листопада 2020, 13:00 -
Уже понад шість років центром Донецької області та центром життя донеччан є Краматорськ. У 2014 році місто три місяці було окуповане, проте наслідки руйнувань ліквідовують досі. Школи є одними з опорних пунктів у кожному місті. Саме вони зазнали значних руйнувань від збройного конфлікту на Донбасі загалом і в Краматорську зокрема.

Майже пів мільйона дітей постраждали від військових дій на Донбасі. Тисячі дітей вимушено покинули свої домівки, улюблену школу чи садочок.

Протягом 2014-2020 років на сході України зазнали атак 750 шкіл. Багато приміщень були зруйновані, що суттєво вплинуло на життя дітей. Їм доводилося переїжджати і змінювати навчальні заклади або залишатися і вчитися в руїнах.

На цьому тлі кожна реконструкція навчального закладу біля лінії розмежування та в містах, де знайшли домівку вимушені переселенці, сприймається мешканцями як знак, що вони не залишені наодинці з проблемою понівеченої інфраструктури.

Розбудовувати міста на сході не перший рік допомагає "Надзвичайна кредитна програма для відновлення України" за підтримки Європейського інвестиційного банку (ЄІБ).

Програма спрямована на те, щоб повернути нормальне життя в постраждалі регіони. Відновлення шкіл є одним з пріоритетів на цьому шляху. Як відбудовують Краматорськ і як це змінило життя людей у місті – далі.

 

"Успіх"

Ліцей №4 "Успіх" у Краматорську став одним з перших відновлених об'єктів.

За всю історію існування школа не знала капітального ремонту. Класи оновлювалися силами батьків та міськради, проте для повної модернізації коштів не вистачало.

"Будинок потребував капремонту: застаріли і водопостачання, й електропостачання. Школі виповнилося 40 років, ми недавно ювілей відсвяткували", – розповідає директорка ліцею Ірина Каракулова.

 

Завдяки програмі тут оновили внутрішні та зовнішні приміщення, замінили каналізацію та проводку, полагодили водопостачання.

Тепер тисяча учнів мають затишне місце для навчання. За словами директорки, з кожним роком учнів стає все більше, тож модернізована школа – найкращий старт для них.

Директорка ліцею Ірина Каракулова
Директорка ліцею Ірина Каракулова

"Ми щороку набираємо чотири-п'ять класів "першачків". Цього року прийшло 115 дітей", – додає Каракулова.

 

Школа розташована в густонаселеному мікрорайоні Краматорська і є центром тутешнього життя. До того ж ремонт дав змогу навчальному закладу підтвердити свій статус ліцею.

"Рік тому ми змінили статут школи і назву. Раніше ми були загальноосвітньою школою №4, тепер ми ліцей №4 "Успіх". Ми хочемо не тільки розвивати старші класи, а й зберегти початкові та середні класи, працюючи у форматі гімназія-ліцей", – ділиться планами директорка.

Стара-нова школа

Це не єдина школа, яка була модернізована завдяки програмі ЄІБ. Школа №23 в Краматорську теж змінилася. Будівлі виповнилося 60 років, тож вона давно потребувала реконструкції.

Споруду повністю утеплили, замінили вікна та вхідні двері, відремонтували підвальне приміщення.

 

"Стан школи був не дуже хороший. У класах було холодно, термінової заміни потребували вікна. Зараз ми працюємо наче в новій школі, бо маємо нові вікна та утеплений фасад. Тепер не тільки тепло, а й красиво. Школа буквально засяяла", – розповідає директорка Наталя Писаренко.

Директорка Наталя Писаренко
Директорка Наталя Писаренко

Нині в школі навчаються пів тисячі дітей, цьогоріч туди перевелися ще 17 учнів. Навчатися й навчати в оновленому приміщенні стало набагато приємніше.

"У міжсезоння перебувати в школі було не дуже комфортно, а тепер ми відчули поліпшення умов", – резюмує директорка.

 

Школа = дім

Школа у селищі Біленьке під Краматорськом у прямому сенсі слова скоро стане домівкою для пів сотні людей. Це досить вагомо, адже із 189 тис жителів Краматорська 49 тис – вимушені переселенці.

Понад півтора мільйона українців покинули свої домівки і виїхали на підконтрольну українській владі територію. У межах програми будівлю школи реконструювали і тепер тут житимуть вимушені переселенці.

 

Колишня школа десять років перебувала в занедбаному стані. За цей час зруйнувалися і фасад, і внутрішні комунікації. Проте завдяки програмі до кінця 2020 року туди зможуть заселитися нові мешканці.

"Підключити електроенергію, випробувати каналізацію, завезти меблі – і можна жити", – говорить голова Біленьківської сільської ради Ігор Нікулочкін.

У будівлі зробили капітальний ремонт: замінили дах, встановили нові вікна, відремонтували стелю, провели внутрішні роботи та оновили систему опалення.

Ігор Нікулочкін, голова Біленьківської сільської ради
Голова Біленьківської сільської ради Ігор Нікулочкін

Двоповерхову школу перепланували на 17-квартирний будинок. Вхід переобладнали з урахуванням потреб людей з інвалідністю. Квартири устаткували всім необхідним, туди вже можуть заселитися люди.

"Ця реконструкція забезпечила людей житлом. Ми радіємо, що будівля не пропала, а принесе користь", – резюмує Ігор Нікулочкін.

 

Що таке "Надзвичайна кредитна програма для відновлення України"

Європейський інвестиційний банк надав кредит для реконструкції об'єктів соціальної інфраструктури, зокрема на Донбасі. Школи, дитсадки, лікарні – надважливі об'єкти для життя людей. Спільні зусилля ЄІБ та місцевих бюджетів дають змогу відновити життя на сході країни.

У межах програми запланована реконструкція 244 об'єктів. На це було виділено 200 млн євро. Очікується, що фінансування програми зросте до 340 млн євро завдяки новому кредиту.

У наступних матеріалах ЕП розповість про реконструкцію лікарень Вугледара, відновлення бібліотек у Маріуполі та людей, чиє життя змінилося на краще завдяки "Надзвичайній кредитній програмі для відновлення України" від ЄІБ.