АТ "Харківгаз" провів перші на Харківщині випробування газорозподільної системи воднем

Четвер, 27 серпня 2020
Перші в Харківській області випробування водню проведені АТ "Харківгаз" 27 серпня, в м. Чугуїв, на спеціальному полігоні, який є точною моделлю існуючих газових мереж. Харківська область – серед п’яти областей, де вперше в Україні почали випробування використанні водню та його сумішей із газом в газопроводах закритих тестових майданчиків. 


Ідеї, які змінюють міста

27 серпня 2020 року фахівці АТ "Харківгаз" розпочали тестування впливу водню на елементи газової інфраструктури. Для стартових випробувань застосували газову суміш із 99% концентрацією водню. Спочатку мережі на полігоні були заповнені інертним газом, а потім воднем. Висока концентрація водню у системі дозволяє оцінити сумісність діючих газопровідних систем з новими видами енергії, вивчити поведінку різних матеріалів та обладнання. Статистичні дослідження проводяться в рамках участі Регіональної Газової Компанії у проекті EU Hydrogen Strategy.


Для проведення таких випробувань по-перше, було підготовлено спеціальний дослідницький полігон у Чугуєві. По-друге, фахівці АТ "Харківгаз" пройшли спеціальне навчання та атестацію по роботі з воднем. Вони вивчали питання зберігання та транспортування водню, а також вимоги при експлуатації водню в балонах. Дослідження водню в газових мережах проводяться спільно з вченими Національної академії наук України та Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу.


Проект дозволить з’ясувати, чи можна українськими газорозподільними мережами транспортувати чисті види енергії. До них відноситься "зелений" водень, який виробляють за допомогою електроенергії з поновлюваних джерел енергії. В Європі ця технологія відома як Power-to-Gas. В країнах Євросоюзу стартували вже більше десятка проектів Power-to-Gas: Великобританії, Франції, Данії, Німеччині, Нідерландах та інших.


Дослідження водню у газових мережах на спеціальних тест-майданчиках під егідою РГК проводяться в Житомирській, Івано-Франківській, Волинській Дніпропетровській областях.