Співзасновник Web Summit повертається на посаду CEO після відставки через коментарі про конфлікт між Ізраїлем та ХАМАС

Вівторок, 9 квітня 2024, 09:28 -
 
Педді Косгрейв
Bloomberg

Співзасновник технологічної конференції Web Summit Педді Косгрейв повертається на посаду гендиректора після того, як у жовтні минулого року подав у відставку через суперечливі заяви про війну між Ізраїлем та та ХАМАСом, які він зробив у соцмережах.

Про це пише TechCrunch.

Зазначається, що чутки про його повернення почали з'ялятися на вихідних. Косгрейв підтвердив це у понеділок у соцмережі X.

При цьому у своїй заяві він не згадує про свої висловлювання, які стали причиною його відходу менше ніж пів року тому (крім публічних вибачень, були видалені також і пости в соцмережах, які він писав у той час). Замість цього Косгрейв "пішов на деескалацію", оголосивши про плани зміщення фокусу на "менші" групи, пише TechCrunch.

Реклама:

"Оскільки Web Summit стає все більшим, нашою метою має бути зробити його меншим для наших учасників. Більш інтимним. Більш дружнім. Більш орієнтованими на спільноту", - написав він.

Таким чином, цей крок нагадує перехід Марка Цукерберга до "спільноти" у Facebook після величезного скандалу навколо соцмережі після виборів 2016 року (Cambridge Analytica, маніпуляції на виборах, слухання в Конгресі та інше).

Web Summit проводить низку глобальних технологічних конференцій, найвідоміша і найбільша з яких проходить в Лісабоні, яка в останні роки привернула увагу понад 70 тисяч учасників. До цього списку також входять менші, закриті заходи.

Реклама:

Минулого року флагманський захід пережив бурхливий період після того, як на нього обрушилася критика з боку великих технологічних спонсорів, які відмовилися від участі в Лісабонському саміті всього за кілька тижнів до його проведення після висловлювань Косгрейва.

Скандал спалахнув, коли невдовзі після 7 жовтня, дня масового вбивства ізраїльських громадян, вчиненого ХАМАСом, Косгрейв опублікував дані про людські жертви ізраїльсько-палестинського конфлікту між 2008 і 2023 роками, але - з незрозумілих причин - не додав жодної згадки про трагічні події (і жертви) тих днів.

Косгрейв також підтримав критику ірландського уряду щодо ймовірних планів Ізраїлю відключити Газу від водо- та електропостачання в рамках його планів ведення війни.

Великі спонсори, в тому числі Microsoft і Google, відмовилися від участі в конференції.

Під тиском Косгрейв вибачився за свої пости, і подав у відставку з посади генерального директора.

Напередодні Лісабонської конференції Web Summit швидко призначив колишню генеральну директорку Wikimedia Кетрін Махер на місце Косгрейва, при цьому він зберіг 80% власності в бізнесі.

Але вже через кілька місяців Маер покинула Web Summit заради посади генерального директора NPR, підготувавши підґрунтя для повернення Косгрейва.

Нагадаємо:

Косгрейв подав у відставку 21 жовтня 2023 року.

Читайте детальніше у статті ЕП: За слова відповів. Пости про Ізраїль коштували посади директору найбільшої ІТ-конференції в Європі

Економічна правда

Реклама: