"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності

П'ятниця, 19 квітня 2024, 20:51 -

Вищий антикорупційний суд задовольнив клопотання сторони захисту та звільнив від кримінальної відповідальності за службову недбалість ексчленів НКРЕКП Бориса Циганенка та Юрія Голляка. Також тепер залишаться без розгляду і цивільні позови про відшкодування збитків.

Про це повідомляє Transparency International Ukraine.

Причина в тому, що спливли строки давності.

"Сторона захисту вважає, що кримінальне правопорушення було закінчено ще 2016 року - саме тоді, коли члени НКРЕКП голосували про запровадження формули Роттердам+.

Реклама:

Прокурор не заперечив проти задоволення клопотання, але зауважив, що злочин було завершено вже після голосування", - йдеться у повідомленні.

За версією слідства, протягом 2016-2019 років діяла формула, в якій внесли додаткові витрати на транспортування вугілля для ТЕС з портів у Роттердамі.

Насправді ж такого транспортування не відбувалось - тому кінцеві споживачі переплачували, а ДТЕК отримував надприбутки. Загальну суму збитків оцінюють у понад 38 млрд грн, нагадує Transparency International Ukraine.

Реклама:

Читайте також: Непохитний "Ротердам+": як "еліта" пошила в дурні всіх українців

Нагадаємо:

У березні 2023 року НАБУ і САП скерували до суду перший епізод справи "Роттердам+" за обвинуваченням шістьох осіб у завданні споживачам електроенергії збитків на понад 19 млрд грн протягом 2016-2017 років.

НАБУ і САП 16 січня 2023 завершили розслідування за підозрою 15 осіб, причетних до запровадження та дії так званої формули "Роттердам+", через яку споживачі електроенергії незаконно переплатили понад 20 млрд грн упродовж 2018-2019 рр.

У січні 2024 року Спеціалізована антикорупційна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно 14 осіб, причетних до запровадження так званої формули Роттердам+.

Економічна правда

Реклама: