Рух "Маніфест 42" скасував акцію протесту, але чекає від влади наступних кроків назустріч бізнесу

Середа, 24 січня 2024, 16:15 -

Громадський рух бізнесу "Маніфест 42" скасував попереджувальну акцію, заплановану на 1 лютого 2024 року на знак протесту проти "свавілля тилових силовиків щодо бізнесу".

Про це йдеться у заяві обʼєднання від 24 січня. 

Рішення було прийнято після зустрічі представників влади з бізнесом, а також рішення РНБО.

У заяві зазначається, що на рішення бізнесу вплинула позиція президента України, який зафіксував політичну позицію щодо проблеми сумнівних з точки зору закону й суспільної моралі "маски-шоу" на українських підприємствах з боку тилових силовиків. 

Реклама:

Після цього були здійснені кроки юридичного характеру, внаслідок яких підприємець Ігор Мазепа вийшов із СІЗО, йдеться у заяві.

Водночас підприємці відзначили суттєві ризики, які можуть вплинути на ефективність напрацьованих рішень. 

У цьому зв'язку "Маніфест 42" очікує від влади:

Реклама:
  • Залучення представників Бізнес Асоціацій до аудиту вжитих правоохоронними органами обмежувальних заходів щодо субʼєктів господарювання у кримінальних провадженнях та визначення їхньої доцільності. Якщо тилові силовики перевірятимуть самі себе, результат занадто передбачуваний, зазначили представники бізнесу;
  • Обовʼязкове фінальне узгодження з представниками провідних Бізнес Асоціацій всіх текстів законопроєктів, які вноситимуться урядом на розгляд Верховної Ради згідно з рішенням РНБО від 23 січня 2024 року;
  • Притягнення до відповідальності посадових осіб, які зловживаючи владою та вільним трактуванням законодавства, наносять шкоду роботі підприємств України, а також національній безпеці держави та її міжнародній репутації.

Нагадуємо: 

18 січня, працівники ДБР спільно з Нацполіцією затримали інвестбанкіра Ігоря Мазепу на українсько-польському кордоні за звинуваченням в організації схеми протиправного заволодіння 2,4 га, на яких нібито розташовані гідротехнічні споруди критичної інфраструктури - Київської ГЕС, а зараз розташоване котеджне містечко преміум-класу Goodlife Park. 

22 січня громадський рух бізнесу "Маніфест 42" анонсував попереджувальну зупинку підприємств у разі подальшого ігнорування владою "свавілля тилових силовиків".

23 січня президент Володимир Зеленський оголосив про рішення РНБО, яке передбачає мораторій на "маски-шоу", створення Ради з підтримки підприємництва і зміни до закону про БЕБ для "обмеження тиску на легальний бізнес".

24 січня бізнес-спільнота та генеральний прокурор України Андрій Костін домовилися кожні три місяці проводити зустрічі під координацією офісу бізнес-омбудсмена для обговорення проблем і пропозицій. 

Реклама: