Рада схвалила довічний фінмоніторинг для РЕРів: закон є одним з вимог МВФ та ЄС

Вівторок, 17 жовтня 2023, 16:53 -

Верховна Рада на засіданні 17 жовтня ухвалила в цілому законопроєкт №9269д про посилення фінансового моніторингу PEP (політично значущих осіб).

Про це повідомив заступник голови податкового комітету Ради Ярослав Железняк.

За проголосували 276 народних депутатів.

Він зазначив, що головною новацією є те, що замість трьох років після посади, топ-посадовці (PEP) будуть фактично мати довічний статус РЕР.

Реклама:

Водночас законопроєкт посилює відповідальність суб’єктів первинного фінмоніторингу (наприклад, банків) за необґрунтовану відмову користувачам фінансових послуг.

Депутат зауважив, що редакція, затверджена до другого читання, відповідає стандартам AML/CFT та буде зарахована як виконання вимог МВФ. А саме 14-го структурного маяка, який мав бути виконаний до кінця вересня поточного року.

Також прийняття закону є останнім кроком для початку перемовин про членство України в ЄС.

Реклама:

Нагадуємо:

Законопроєкт №9269-д після певної паузи, пов'язаної з браком достатньої підтримки, було ухвалено в першому читанні 21 вересня 260 голосами.

До другого читання парламентський комітет з питань фінансів, податкової та митної політики 13 жовтня підтримав законопроєкт про РЕР, але у редакції, що набуває чинності з моменту вступу України до ЄС.

Міжнародний валютний фонд заявив про неприпустимість спроби депутатів відтермінувати фінансовий моніторинг політично значущих осіб (РЕР), оскільки це є зобов'язання, яке взяла на себе держава Україна у рамках співпраці з Фондом.

Реклама: