Рубль продовжує падати, всупереч спробам Путіна підтримати його валютними обмеженнями

Понеділок, 16 жовтня 2023, 10:48 -

16 жовтня ранкова сесія на Московській біржі відкрилася черговим падінням рубля, всупереч набуттю чинності указом президента РФ Владіміра Путіна, який зобов'язав експортерів розміщувати щонайменше 80% валютної виручки в російських банках, а потім продавати щонайменше 90% від цього на внутрішньому ринку.

Рубль демонструє негативну динаміку до основних валют, незважаючи на сформований за вихідні попит на іноземну валюту, і нафту, що значно подорожчала за підсумками п'ятниці.

На момент відкриття біржі, пара долар/рубль котирувалася по 97,44, відповідно рубль втратив 0,2%.

Пара євро/рубль котирувалася по 102,69, рубль втратив 0,5%.

Реклама:

Нагадуємо:

11 жовтня ввечері стало відомо, що Путін підписав указ про обов'язковий продаж валютної виручки окремими великими експортерами для стабілізації курсу рубля.

І вже 12 жовтня пара долар/рубль склала значення 96,46 руб/долар - вперше з 27 вересня. Таким чином, рубль набрав 3,3% порівняно з попереднім днем, до підписання указу.

Реклама:

Пара євро/рубль 12 жовтня котирувалася по 102,81 - і тут рубль набрав 3,5% порівняно з попереднім днем. До таких показників рубль зміцнився вперше 29 вересня.

Водночас експерти хоча й визнавали одномоментний ефект від указу Путіна, однак жоден із них не висловився на користь того, що обов'язковий продаж валютної виручки надалі радикально вплине на курс рубля.

13 жовтня курс російського рубля на основній біржовій сесії почав тяжіти до зниження.

Водночас ціни на нафту 13 жовтня зросли після того, як США посилили свою програму санкцій проти російського експорту сирої нафти, що викликало занепокоєння з приводу пропозиції.  

При цьому, в Росії очікують побачити помітний приплив валюти на внутрішній ринок від рекордного за багато місяців російського нафтового експорту у вересні - Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) оцінило його в $18,8 мільярда.

Реклама: