План відновлення ТЕС виконаний на третину, варто прискоритися – Зеркаль

Середа, 6 вересня 2023, 11:27 -
 
фото: центренерго

Українські атомні електростанції (АЕС) готові до зими на 70%, електромережі - на 98%, а теплові електростанції (ТЕС) - на близько 30%.

Про це в ефірі Business Breakfast від Forbes заявила Олена Зеркаль.

За її словами, йдеться про виконання планових ремонтів.

Вона підкреслила, що варто прискоритись із відновленням об'єктів генерації, бо інакше країна не зможе пройти зиму без відключень енергії.

Реклама:

"План відновлення генерації наразі виконано на одну третину", - підкреслила Зеркаль.

Вона додала, що наразі вдалося відремонтувати пошкоджені трансформатори та привезти автотрансформатори з-закордону.

"Проте, поки ще не почалось будівництво захисних споруд від атаки дронів. Агентство з відновлення брались будувати великі саркофаги, проте там також все ще на початковому етапі.

Реклама:

У нас є 45 днів. В уряду, у фахівців, у регулятора є всі можливості та інструменти всі ризики нівелювати. А зима покаже, хто і де "налажав", - резюмувала Зеркаль.

Раніше голова Міненерго Герман Галущенко говорив, що Україна готується пройти зиму без відключення світла і для цього є необхідні ресурси. Але, за його словами, такий сценарій можливий у разі відсутності російських ударів по енергосистемі.

Віце-прем'єр - міністр відновлення, розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков раніше заявляв, що в Україні відновили практично всі ТЕС, які росіяни пошкодили ракетними ударами.

У серпні прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що ремонтна кампанія української енергосистеми йде за планом: відремонтовано 5 атомних енергоблоків, ще 4 перебувають у ремонті, також полагоджено 62% енергоблоків ТЕС і 70% ТЕЦ.

Оновлено. У Міненерго заявили, що Зеркаль не є радником міністра енергетики, а наведена нею інформація, не відповідає дійсності.

Економічна правда

Реклама: