Олігарх Фрідман отримав підозру через фінансування агресії РФ в Україні

Вівторок, 5 вересня 2023, 14:47

Служба безпеки задокументувала злочинну діяльність з фінансування війни проти України та оголосила підозру російському олігарху Міхаілу Фрідману.

Про це повідомляється на сайті СБУ.

"Слідчі Служби безпеки повідомили Фрідману про підозру за ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України, вчинені групою осіб за попередньою змовою)", - йдеться в повідомленні.

Встановлено, що з початку повномасштабного вторгнення РФ він "влив" близько 2 млрд рублів у декілька військових заводів країни-агресора.

Реклама:

Серед них – "Тульський патронний завод", який виробляє набої, а також "Уральський оптико-механічний завод імені Яламова", де виробляють високотехнологічне обладнання для бойових літаків та вертольотів РФ.

Для фінансування загарбницьких "проєктів" кремля олігарх використовує активи підконтрольного йому російського фінансово-інвестиційного консорціуму "Альфа-Груп".

Також він задіяв власні бізнесові ресурси для масового розповсюдження сухпайків, одягу та іншої продукції під торговим знаком "Армия России", яка постачається окупантам на передову.

Реклама:

Разом з цим Фрідман організував збір матеріально-технічної допомоги для потреб окупаційних угруповань РФ, які воюють в Україні.

Крім того, страхові компанії фігуранта взяли на себе страхування військової техніки, а також життя і здоров’я російських загарбників на фронті.

Також російський олігарх забезпечив співпрацю власного телекомунікаційного підприємства з ФСБ, що дозволило йому провести підконтрольний спецслужбі РФ мобільний зв’язок в тимчасово окупованих регіонах України.

Наразі підозрюваний переховується від правосуддя за кордоном. Тривають комплексні заходи для його притягнення до відповідальності. Зловмиснику загрожує до 8 років тюрми з конфіскацією майна.

Нагадуємо:

Раніше у Бюро економічної безпеки повідомляли, що склали підозру Фрідману через можливу легалізацію 100 млн грн.

Фрідман підозрюється в легалізації (відмиванні) майна, одержаного злочинним шляхом, у сумі 1,2 млн доларів та 1,93 млн євро (близько 100 млн грн в еквіваленті), вчиненої організованою групою осіб та умисному ухиленні від сплати податків у розмірі 18 млн грн службовими особами "Сенс Банку" (раніше – Альфа-Банк Україна, зараз є державним).

БЕБ спільно з ОГП анонсували запит про міжнародну правову допомогу, адресовану компетентним органам Сполученого королівства Британії та Північної Ірландії, з метою вручення олігарху письмового повідомлення про підозру, клопотання про обрання запобіжного заходу.

Загалом у правоохоронців зібралася ціла низка кримінальних проваджень та різних епізодів, пов’язаних з "Альфа-Банком Україна" (зараз – державний "Сенс Банк") та Фрідманом безпосередньо. На початку червня було накладено арешт на 738 об’єктів нерухомості у власності банку.

Ще у квітні торік повідомлялося, що БЕБ викрив спробу Фрідмана легалізувати та вивести з України 1,1 млрд грн через Альфа-Банк Україна та його колишніх кіпрських власників – ABH Holdings S.A та ABH Ukraine Limited. Тоді у БЕБ заявили, що схему розпочали втілювати заздалегідь для уникнення негативних наслідків у вигляді накладення санкцій або націоналізації.

У травні суд наклав арешт на активи кіпрських компаній олігарха Михайла Фрідмана на загальну суму понад 12,4 млрд грн – через ці компанії Фрідман та його бізнес володіє Альфа Банком.

Читайте також: "Алло, Фрідман? Ти не повіриш". Чи націоналізує Україна "Київстар"

Реклама: