У РФ готують "радикальні кроки" через рекордне зростання цін на бензин і дизель

Середа, 20 вересня 2023, 19:30 -
 
рбк

Російський уряд готовий вжити кардинальних заходів на ринку палива через рекордне зростання оптових цін.

Про це заявив віцепрем'єр РФ Олександр Новак, пише РБК.

За його словами, оптові ціни на паливо в Росії зараз пішли вниз, а ринок балансується.

"Завдання стоїть на внутрішньому ринку ціни тримати і не підвищувати, що в принципі і вдається вертикальним [інтегрованим] компаніям. Виникла диспропорція саме на оптовому ринку, ми зараз займаємося тим, щоб збалансувати оптовий ринок, і бачимо, що останні дві оптові сесії на біржі оптові ціни знижуються. Це призводить до того, що ринок балансується. Якщо знадобиться більш кардинальне рішення, яке ми обговорюємо на нарадах, то готові будемо [його] застосувати", - сказав він.

Реклама:

За словами Новака, Міністерство енергетики РФ підготувало такі рішення, вони перебувають в уряді. "У короткі терміни розглянемо й ухвалимо рішення", - додав віцепрем'єр.

Перед цим голова "Газпром нефти" Олександр Дюков попередив про ризик дефіциту бензину і дизеля в Росії через загороджувальне мито на нафтопродукти. Дюков пояснив, що через різке збільшення мита знизиться ефективність НПЗ у Росії і, відповідно, зменшаться обсяги переробки нафти. У підсумку це може призвести до нестачі палива, підсумував він.

За даними російських ЗМІ, в уряді РФ обговорюжться підвищення експортного мита на нафтопродукти до 250 дол за тонну для всіх нафтопродуктів як один із можливих заходів щодо стабілізації паливного ринку.

Реклама:

Джерело РБК, близьке до одного з трейдерів нафтопродуктами, зазначило, що це поки що пропозиція, а не рішення і нафтові компанії проти.

Нагадаємо:

Російські автозаправні станції вже третій місяць зазнають збитків через зростання біржових цін на паливо.

Перед цим у Росії вперше в історії біржова вартість бензину АІ-95 піднялася вище за 76 тисяч рублів за тонну.

Економічна правда

Реклама: