Глава ООН направив РФ пропозицію щодо відновлення зернової угоди

П'ятниця, 1 вересня 2023, 09:00 -

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш направив міністру закордонних справ РФ Лаврову "набір конкретних пропозицій" щодо відновлення зернової угоди.

Про це повідомляє Reuters. 

Лист генсека ООН з'явився напередодні зустрічі між президентом РФ та Туреччини, які в першу чергу будуть обговорювати відновлення експорту українського зерна.

У своїй відповіді журналістам Гутерріш зазначив, що ООН представило пропозицію, яка може стати основою для відновлення зернової угоди, яка найперше має бути стабільною.

Реклама:

"Ми не можемо мати зернову ініціативу, яка рухається від кризи до кризи, від призупинення до призупинення. Нам потрібно мати щось, що працює, і що працює на благо всіх", - сказав він.

Натомість видання, посилаючись на одного з російських дипломатів, додає, що в листі Гутерріша Лаврову "немає ніяких одкровень", і що він просто "підсумовує попередні ідеї ООН, які не спрацювали".

РФ заявляє, що однією з головних умов відновлення зернової угоди є повернення Россельхозбанку до міжнародної платіжної системи SWIFT. 

Реклама:

Крім того, РФ вимагає збільшення власного експорту зерна і добрив, які постраждали через обмеження на платежі, логістику і страхування.

"У нас є деякі конкретні рішення..., які дозволять забезпечити більш ефективний доступ російського продовольства і добрив на світові ринки за адекватними цінами", - сказав Гутерріш. 

Також читайте: День народження "зернового коридору" і день кінця. Як Україна знову опинилася в морській блокаді та чим це загрожує

Нагадаємо:

Україна відкрила реєстрацію для торговельних суден та їхніх власників  для проходження тимчасовими маршрутами з/до портів Одеси.

Україна оголосила тимчасові коридори в Чорному морі для торговельних суден, що прямують до та з українських портів.

Останнє судно з українським продовольством вийшло з порту Одеса 16 липня. 

Росія в односторонньому порядку вийшла з чорноморської "зернової ініціативи" 17 липня, а після цього неодноразово атакувала портову зернову інфраструктуру.

Реклама: