Україна оголосила тимчасові коридори для суден, що йдуть до та з чорноморських портів

Четвер, 10 серпня 2023, 14:13 -

Україна оголосила тимчасові коридори в Чорному морі для торговельних суден, що прямують до та з українських портів.

Про це повідомляє пресслужба Військово-морських сил ЗСУ.

"Згідно з наказом навігаційного доручення ВМС ЗСУ №6 від 08.08.2023 були оголошені нові тимчасові маршрути руху цивільних суден до/з чорноморських морських портів України. При цьому повідомляється, що протягом всіх маршрутів зберігається військова загроза та мінна небезпека з боку Російської Федерації", - йдеться в повідомленні.

Раніше ці маршрути Україна пропонувала у зверненні до Міжнародної морської організації (IMO). Рада ІМО визнала право України на вільне торговельне судноплавство, яке гарантовано міжнародним морським правом.

Реклама:

Крім цього, Міжнародна морська організація закликала РФ дотримуватися міжнародних конвенцій та припинити загрози торгівельному судноплавству в Чорному морі.

"Вказані маршрути в першу чергу використовуватимуться для можливості виходу цивільних суден, що перебувають в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний ще з початку повномасштабного вторгнення Росії 24.02.2022 р", - додали у ВМС.

До проходу ними допускатимуться судна, власники або капітани яких офіційно підтверджують готовність до плавання в поточних умовах.

Реклама:

Читайте також: День народження "зернового коридору" і день кінця. Як Україна знову опинилася в морській блокаді та чим це загрожує

Нагадуємо:

Останнє судно з українським продовольством вийшло з порту Одеса 16 липня. 

Росія в односторонньому порядку вийшла з чорноморської "зернової ініціативи" 17 липня, а після цього неодноразово атакувала портову зернову інфраструктуру.

Реклама: