Fitch підвищило рейтинг стійкості "Сенс Банку" після націоналізації

Неділя, 6 серпня 2023, 14:58 -

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підвищило рейтинг стійкості "Сенс Банку" з "cc" до "ccc-" після його націоналізації та підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) в іноземній валюті (LTFC) на рівні "CCC-" та довгостроковий РДЕ у національній валюті (LTLC) на рівні "CCC".

Про це йдеться в повідомленні агентства, передає Інтерфакс-Україна.

"Підвищення рейтингу стійкості відображає нашу думку про помірно нижчий ризик банкрутства "Сенс Банку" внаслідок більш стійкої якості активів та прибутковості через менш жорсткі операційні умови, ніж ми очікували раніше", – зазначили в Fitch.

Національний довгостроковий рейтинг банку було підтверджено на рівні "A(ukr)", а його прогноз покращено зі "Стабільного" на "Позитивний".

Реклама:

"Зміна прогнозу щодо національного рейтингу на "Позитивний" відбиває нашу впевненість у тому, що потенційні вигоди від нещодавньої націоналізації банку можуть зміцнити його кредитоспроможність порівняно з місцевими аналогами", – зазначило агентство.

У Fitch зазначили, що в даний час банк із меншою ймовірністю, ніж оцінювалася агентством раніше, зіткнеться із суттєвим дефіцитом капіталу. А націоналізація "Сенс Банку" є помірно позитивним фактором для його кредитоспроможності, оскільки усуває несприятливий репутаційний ризик, пов'язаний із колишнім російським мажоритарним власником і несе потенційні вигоди для бізнесу та фондування банку.

Водночас рейтинг державної підтримки (GSR) зберегли на рівні "немає підтримки", що відображає переконання агентства в тому, що в разі порушення банком мінімальних вимог до капіталу рекапіталізація в найближчому майбутньому є малоймовірною.

Реклама:

Читайте також: Закон ухвалено, банк Фрідмана нарешті націоналізують. Як це буде і що дістанеться державі?

Нагадуємо:

Кабінет Міністрів у п’ятницю, 21 липня, ухвалив рішення придбати у повному обсязі акції "Сенс Банку" у Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за 1 гривню. Таким чином банк став державним під управлінням Міністерства фінансів.

Напередодні правління Національного банку ухвалило рішення вивести з ринку "Сенс Банк" (до грудня 2022 року - "Альфа Банк Україна") та звернулось до Кабінету Міністрів з проханням націоналізації фінустанови.

Правоохоронці викрили схему, за якою російські олігархи - колишні власники "Сенс Банку" - хотіли вивести його мільярдні активи за кордон та довести банк до штучного банкрутства.

Реклама: