Привокзальний готель "Експрес" у Києві намагаються захопити рейдери

Вівторок, 15 серпня 2023, 11:33 -
 

Майновий комплекс привокзального готелю "Експрес" у Києві повернуто в державну власність, однак колишній орендар не допускає представників держави на об'єкт.

Про це повідомляє Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури.

"Після закінчення строку оренди 31 липня 2023 року наказами Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури і регіонального відділення Фонду держмайна України по місту Києву цілісний майновий комплекс готель "Експрес" повернуто з оренди в держвласність", - ідеться в повідомленні.

Водночас повідомляється, що колишній орендар не допускає представників держави на об'єкт і перешкоджає роботі аудиторів, намагається здійснити рейдерське захоплення готелю. 

Реклама:

Мінвідновлення вже звернулося до правоохоронних органів для забезпечення законних прав держави на майно.

Зазначається, що вказаний готель з 2001 року перебував в оренді приватної компанії. 

Як орган управління міністерство протягом останніх років неодноразово зверталося до уповноважених органів щодо необхідності повернути об'єкт у держвласність через порушення умов договору, а також збитків через занижену вартість оренди.

Реклама:

Згідно з договором, вартість 1 кв. м приміщення на місяць становила в середньому 12 грн, тоді як, за оцінками експертів міжнародних агентств нерухомості, вартість подібних об'єктів у центрі столиці України становить щонайменше 800 грн, зазначається в повідомленні.

Нагадуємо:

Епопея навколо готелю "Експрес" триває вже не один рік, причому на ситуацію не змогла вплинути навіть Служба безпеки України.

Ще 2019 року СБУ встановила, що колишній керівник однієї з регіональних філій "Укрзалізниці" ініціював питання передачі в оренду майна за заниженою відсотковою ставкою. Зокрема, він здав частину приміщень готелю "Експрес".

За даними ЗМІ, йшлося про колишнього начальника Південно-Західної залізниці (ПЗЗ) Олексія Кривопішина.

Однак зловживання на об'єкті було виявлено набагато раніше.

Олексія Кривопішина відсторонили від виконання обов'язків начальника Південно-Західної залізниці на початку березня 2015 року.

Тоді ж уряд ініціював проведення службового розслідування стосовно керівництва магістралі.

Таке рішення Кабмін прийняв після того, як на телебаченні вийшов сюжет про те, що Кривопишин за кошти держави побудував спортивно-розважальний комплекс Olimpic village.

Зокрема, журналісти оприлюднили розслідування про те, що Південно-західна залізниця під керівництвом Кривопішина безкоштовно збудувала тенісні корти для дочки міністра інфраструктури Володимира Козака.

Згодом виконуючий обов'язки голови "Укрзалізниці" заявив про спроби невідомих людей у камуфляжі перешкоджати наступнику Кривопішина Володимиру Тягульському у виконанні обов'язків начальника Південно-Західної залізниці.

"Укрзалізниця" зазначила, що невідомих у камуфляжі провели до будівлі помічники Кривопішина, а координував їх дії начальник адміністративної служби підприємства Олексій Коновал.

У цьому зв'язку "Укрзалізниця" звернулася до Генеральної прокуратури та Міністерства внутрішніх справ з проханням відреагувати на дану ситуацію і притягти винних до відповідальності.

Крім того, в.о. глави "УЗ" повідомив про тиск на співробітників ПЗЗ, які фігурували у відповідних сюжетах ЗМІ. Пресслужба Південно-Західної залізниці ці заяви спростувала.

19 березня виконуючий обов'язки гендиректора "Укрзалізниці" звільнив керівний склад Південно-Західної залізниці.

У відповідь на це прес-служба ПЗЗ заявила, що колектив залізниці не має наміру виконувати накази "Укрзалізниці", оскільки вважає подібні кадрові рішення незаконними.

Після звільнення Кривопішин почав судитися. У 2016 році Шевченківський районний суд Києва поновив його на посаді керівника Південно-західної залізниці.

У лютому 2016 року стало відомо, що мер Києва Віталій Кличко призначив Кривопішина своїм радником.

У грудні 2017 року Кличко повідомив, що Кривопішин написав заяву на звільнення.

Реклама: