США запровадили санкції проти російських мільярдерів Авена і Фрідмана

П'ятниця, 11 серпня 2023, 18:01 -

Російські олігархи Михаіл Фрідман і Пьотр Авен, яким вдалося частково вислизнути з-під санкцій Великої Британії під приводом необхідності грошей на "базові потреби" - шоферів, кухарів і покоївок, тепер опинилися під санкціями Сполучених Штатів Америки.

 Про введені санкції повідомляє Міністерство фінансів США.

Так, Михаіл Фрідман і Пьотр Авен внесені до санкційного списку США як засновники "Альфа-груп". 

Американські санкції також запроваджено проти ще одного акціонера "Альфа-Груп" - Олексія Кузьмічова.

Реклама:

Крім того, Мінфін США ввів санкції проти Германа Хана - партнера Фрідмана і співвласника інвестиційної групи LetterOne Holdings (L1). У 2022 році агентство Bloomberg повідомляло, що Хан повернувся в Росію з Британії, де прожив майже 10 років, через санкції.

Мінфін США також повідомляє, що санкції США введено проти Російської палати промисловців і підприємців (РСПП).

Нагадуємо:

Реклама:

Фрідман і Авен після початку війни в Україні покинули Росію. Тим не менш, вони опинилися під санкціями ЄС і Великої Британії. 

Вони намагалися домогтися зняття санкцій у Європі. І це їм вдалося у Великій Британії, де влада видала підсанкційним російським олігархам щонайменше 82 ліцензії "на особисті витрати" - до $1 млн на рік, які росіяни витрачають на "базові потреби" - шоферів, кухарів і покоївок.

Так, співзасновник "Альфа-Груп" Михайло Фрідман, який з весни 2022 року перебуває під санкціями Британії, отримав кошти на утримання обслуги, кухарів і шоферів.  За 10 місяців влада Британії дозволила Фрідману витратити 300 тисяч фунтів (близько $400 тисяч) і додатково виділила щомісячну допомогу в 7000 фунтів на "потреби сім'ї". 

Партнеру Фрідмана Петру Авену влада дозволила витратити понад 1 млн фунтів. Зокрема, виділили щомісячну допомогу 60 тисяч фунтів. З них 45 тисяч фунтів переведено охоронній компанії фінансового менеджера Авена Стівена Гейтера. До речі, останнього влада Британії перевіряє у справі про допомогу Авену в обході санкцій. 

Водночас співробітники правоохоронних органів Великої Британії виявилися незадоволені подібною гуманністю влади, і заявили, що такий підхід підриває санкційну політику країни.

Цієї весни стало відомо, що Фрідман і Авен готові продати свої частки в Альфа-Банку за $2,3 млрд, оскільки вони прагнуть звільнитися від західних санкцій.

Російський олігарх Міхаіл Фрідман та його бізнес-партнери по LetterOne в Україні опосередковано володіють мобільним оператором Київстар, групою IDS Ukraine (Моршинська, Миргородська, Borjomi) та Сенс-Банком (донедавна – Альфа-банк Україна).

Наприкінці липня держава націоналізувала "Сенс Банк". Активи IDS Ukraine наразі знаходяться під аршетом та передані в управління третій стороні. Їх можуть конфіскувати.

Читайте також: "Алло, Фрідман? Ти не повіриш". Чи націоналізує Україна "Київстар"

Реклама: