Зеленський запровадив санкції проти компаній Фрідмана та його партнерів

Середа, 5 липня 2023, 19:55 -
 
getty images

Президент Володимир Зеленський своїм указом увів у дію рішення РНБО від 5 липня про застосування санкцій проти 18 компаній, пов'язаних із російськими олігархами Михайлом Фрідманом, Германом Ханом та Петром Авеном.

Про це йдеться в указі Зеленського №371/2023 від 5 липня.

Зазначається, що РНБО підтримала пропозиції Нацбанку щодо застосування санкцій. 

РНБО доручила Кабміну спільно з СБУ та НБУ "забезпечити реалізацію і моніторинг ефективності санкцій".

Реклама:

Відповідно до додатку до рішення РНБО, до санкційного списку внесли 18 компаній, які пов'язані з Фрідманом, Авеном та Ханом.

Зокрема, у переліку - люксембурзька ABH Holdings SA і кіпрська ABH Ukraine Limited, які є акціонерами українського "Сенс Банку" (раніше - "Альфа-Банк Україна"). 

Крім цього, у списку - кіпрські Alfastrakhovanie Holdings Limited, ABH Financial Limited, Seline Limited, Masline Holdings Limited, Fostar Limited, EXT Ltd, Viviga Limited, Fairacre Holdings Limited, Alfa Capital Holdings Limited (Британські Віргінські острови).

Реклама:

А також - російські АО "АБ Холдинг", ООО "ЮНС-Холдинг", АО "АльфаСтрахование", ООО "АС Финанс", ООО "АС Холдинг", ООО "АльфаСтрахование – ОМС", ООО "АльфаСтрахование – Жизнь".

Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Санкції запроваджені на 10 років.

Читайте також: Не минуло й півтора року: як держава відбирає системний банк у Фрідмана та Авена

Нагадуємо:

Володимир Зеленський 16 червня підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури виведення з ринку банку в умовах воєнного стану". Повідомлялось, що націоналізація "Сенс Банку" Фрідмана та Авена може відбутись до кінця цього місяця.

Номінальний власник акцій "Сенс Банку" (до грудня 2022 року — "Альфа-Банк") ABH Holdings S.A. просить Раду національної безпеки та оборони дозволити угоду, за якою акції банку продадуть європейському інвестору. У компанії стверджують, що кошти від продажу не потраплять до підсанкційних власників.

11 квітня Верховна Рада у першому читанні проголосувала за законопроєкт №9107-1, який дозволить НБУ дати старт націоналізації "Сенс Банку" (раніше – "Альфа-банк").

Раніше Рада вже ухвалювала закон, який спрощував процедуру націоналізації системно важливих банків під час війни. Тоді єдиною підставою для такої націоналізації пропонувалося визначити проблеми з ліквідністю банку.

Економічна правда

Реклама: